
En svensk maritim strategi – för människor, jobb och miljö
Regeringen har tagit ett helhetsperspektiv för att främja de maritima näringarna och har lagt fast följande vision för det fortsatta arbetet: Konkurrenskraftiga, innovativa och hållbara maritima näringar som kan bidra till ökad sysselsättning, minskad miljöbelastning och en attraktiv livsmiljö.
I och med Sveriges åtaganden i Agenda 2030 och mål nummer 14 för havet har det blivit allt viktigare med ett integrerat och hållbart synsätt på förvaltningen av havet och de verksamheter som är beroende av dess resurser.
- Ansvariga statsråd
- Tomas Eneroth
- Ansvariga departement
- Infrastrukturdepartementet
Om maritima strategin
Strategin pekar ut riktningen för arbetet
Strategin anger riktningen för att förverkliga den vision som regeringen har för de maritima näringarna. För att ta tillvara utvecklingspotentialen behöver offentliga aktörer bidra till genomförandet. De offentliga insatserna presenteras i åtgärder inom sex åtgärdsområden: Friskt och säkert hav, Kunskap och innovation, Planering med marint perspektiv, Funktionella regler och väl fungerande tillståndsprocesser, Internationellt samarbete och Förutsättningar för näringslivet och branschspecifika åtgärder. För att realisera regeringens vision behöver offentliga aktörer, enskilda företag och branschorganisationer samverka.
Hållbar blå ekonomi
Regeringens vision för utveckling av de maritima näringarna förutsätter en miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbar tillväxt och vilar på tre likställda perspektiv: Hav i balans, Konkurrenskraftiga maritima näringar och Attraktiva kustområden.
Regeringsuppdrag om uppföljning av maritima strategin
Indikatorer för uppföljning av den maritima strategin ska vidareutvecklas, slutföras och börja användas. Illustration: Itziar Castany Ramirez/Regeringskansliet. I den maritima strategin framgår att indikatorer för uppföljning bör identifieras och att regeringen avser att se över hur en förbättrad uppföljning, inklusive statistik om de maritima näringarna skulle kunna åstadkommas. Regeringen har gett Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att vidareutveckla de föreslagna indikatorerna till ett slutgiltigt upplägg samt att påbörja användningen av dem. Syftet med att identifiera indikatorerna är att över tid kunna ge bättre kunskapsunderlag inför framtida beslut om maritima frågor i Sverige, och säkra en stark och hållbar blå ekonomi i Sverige.
Åtgärder för att genomföra strategin
Den maritima strategin har understött regeringens och berörda myndigheters rullande arbete och den har även legat till grund för flera konkreta initiativ, i linje med den åtgärdslista som presenterades i anslutning till strategin. Här presenteras ett axplock av dessa åtgärder, initiativ och processer.
Finansieringsmöjligheter och stöd
Det finns behov av utveckling och forskning för att stimulera maritima näringar. Samtidigt är ofta initiativtagare mindre eller medelstora företagare som inte alltid har tillgång till större internt utvecklingskapital. Det behövs även stöd för företagare i andra skeden.
Innehåll om den Maritima strategin
Totalt 38 träffar.
-
Uppdrag att vidareutveckla den maritima strategins indikatorer och redovisa en uppföljning av den maritima strategin
Regeringen uppdrar åt Havs- och vattenmyndigheten att vidareutveckla de föreslagna indikatorerna till maritima strategi till ett slutgiltigt upplägg samt att påbörja användningen av dem.
-
Nytt stöd ska flytta gods till sjöfarten
Efter EU:s godkännande har nu regeringen gett klartecken för att införa ett ekobonussystem för sjöfarten. Bonusen är tänkt att snabba på en överflyttning av godstransporter från väg till sjöfart. Detta för att utnyttja sjöfartens fulla potential och minska utsläppen av växthusgaser och luftföroreningar inom godstransporten.
-
En strategi som kan möta framtidens moderna godstransportsystem
Regeringen har presenterat en nationell godstransportstrategi för effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter – den första i sitt slag. Strategin tar sikte på framtidens moderna godstransportsystem, där godstransporterna är effektiva och smarta, nyttjar järnvägens fulla potential och använder en större del av sjöfartens kapacitet. Regeringen vill med godstransportstrategin tydliggöra och möjliggöra samling kring riktningar för hur godstransportsystemet bör utvecklas.
· Artikel från Tomas Eneroth, Näringsdepartementet
-
Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter – en nationell godstransportstrategi
Syftet med strategin är att skapa förutsättningar för effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter.
-
Nationell strategi för effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter
Regeringen presenterar idag en nationell godstransportstrategi. Strategin är den första i sitt slag och tydliggör riktningen för hur godstransportsystemet bör utvecklas. Strategin tar sikte på framtidens moderna godstransportsystem, där transporterna är effektiva och smarta, nyttjar järnvägens fulla potential och använder en större del av sjöfartens kapacitet.
-
Här kommer de nya produkterna inom blå bioekonomi
Det finns en snabbt växande marknad för produkter utvunna ur tång, fiskrester och mikroalger. Det är nu vi behöver identifiera de kommande nordiska produkterna för denna globala marknad, och stärka företagandet inom blå bioekonomi.
· Artikel från Näringsdepartementet
-
Infrastrukturministern på historiskt möte med svenska hamnar för att diskutera ökad sjöfart
Infrastrukturminister Tomas Eneroth träffar i dag representanter från Sveriges allmänna hamnar och utvalda industrihamnar och deras ägare. Syftet med mötet är att ha en diskussion om hamnarnas roll i framtidens godstransportsystem och om vad som behövs för att få fler transportörer att välja sjöfarten.
-
Infrastrukturministerns statssekreterare till OECD-möte i Paris
I dag deltar representanter från den svenska regeringen på OECD:s möte, Greening the Ocean Economy, i Paris. Syftet med mötet är att diskutera OECD ländernas arbete för att främja hållbar blå ekonomi.
-
Mattias Landgren diskuterar rena hav i Monaco och Nice
Mattias Landgren, statssekreterare hos infrastrukturminister Tomas Eneroth, deltar vid havsmötet i Monaco den 12-13 oktober. Temat för konferensen är "Connecting and Protecting Our Seas: Initiatives in the Baltic and the Mediterranean".
-
Säkerheten för den globala sjöfarten höjs
Regeringen har idag beslutat att ställa sig bakom de tidigare beslutade reglerna inom FN:s sjöfartsorgansation IMO för att höja den globala säkerhetsstandarden för sjöfarten.