#Metoo
Att förebygga och bekämpa diskriminering och sexuella trakasserier i samhället kräver ett långsiktigt arbete. Berättelserna från metoo, som började höras under hösten 2017, synliggjorde att diskriminering och sexuella trakasserier förekommer i många branscher och i alla delar av samhället. Det visade att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Regeringen fortsätter därför sitt långsiktiga arbete för ett samhälle fritt från sexuella trakasserier, våld och kränkande behandling. Här samlas en del av de åtgärder regeringen har vidtagit.
- Ansvariga statsråd
- Åsa Lindhagen
- Ansvariga departement
- Arbetsmarknadsdepartementet
Vi måste fortsätta agera mot våld och trakasserier
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen: "När metoo-uppropen började höras under hösten 2017 blev det en ögonöppnare för många över hur oerhört stort problem vi har med våld och trakasserier mot kvinnor och flickor. Arbetet för att bekämpa diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter måste fortsätta."
Mer i samma ämne
Sveriges regering är feministisk. En feministisk regering ser till att jämställdhetsperspektivet finns med i politikens utformning på bred front, både i det nationella och internationella arbetet.
Brett arbete på alla samhällsnivåer krävs
Mäns våld mot kvinnor ska upphöra
Ett av regeringens jämställdhetspolitiska delmål är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet. 2016 beslutade regeringen om en tioårig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Strategin omfattar sexuella trakasserier och har ett särskilt fokus på våldsförebyggande insatser och på mäns delaktighet och ansvar för att stoppa våldet.
Arbetsgivare ska ha kännedom om arbetsmiljö- och diskrimineringslagstiftningen
Diskrimineringslagen ställer krav på att arbetsgivare ska arbeta förebyggande mot diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter genom så kallade aktiva åtgärder. Enligt lagen är sexuella trakasserier en form av diskriminering. Sexuella trakasserier kan också vara en form av kränkande särbehandling enligt arbetsmiljölagstiftningen. Regeringen gav 2018 Diskrimineringsombudsmannen och Arbetsmiljöverket i uppdrag att sprida information om det ansvar som ställs på arbetsgivare med förebyggande arbete. Myndigheterna fick förnyade uppdrag i juli 2019. Regeringen vill också se skarpare sanktioner mot arbetsgivare som inte följer lagstiftningen gällande diskriminering och trakasserier och har därför tillsatt utredningen En effektiv och ändamålsenlig tillsyn över diskrimineringslagen (dir. 2018:99). Under 2019 antog ILO en konvention om våld och trakasserier i arbetslivet. Syftet med konventionen är att motverka våld och trakasserier samt könsrelaterat våld och könsrelaterade trakasserier i arbetslivet. Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att se över vad som krävs för att Sverige ska kunna ratificera konventionen.
En samtyckeskultur ska etableras
I december 2017 föreslog regeringen en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på samtycke. Den nya lagstiftningen antogs av riksdagen och trädde i kraft den 1 juli 2018. Sex ska vara frivilligt. Om det inte är frivilligt är det olagligt. Det krävs alltså inte längre att gärningsmannen har använt sig av våld eller hot, eller utnyttjat ett offers särskilt utsatta situation, för att kunna dömas för t.ex. våldtäkt. Den nya sexualbrottslagstiftningen innebär också ett särskilt oaktsamhetsansvar för vissa allvarliga sexualbrott. Oaktsamheten tar sikte på omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt. Detta innebär att man kan dömas för övergrepp när man borde insett risken för att någon inte deltar frivilligt men ändå genomför en sexuell handling med den personen. För att det ska ske en verklig förändring måste lagstiftningen få genomslag i hela samhället. En samtyckeskultur ska etableras.
Innehåll om #Metoo
Totalt 78 träffar.
-
Nordiska ministrar beslutar om gemensamt program för hbtqi-frågor
Den 5 november deltar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen i ett digitalt möte med övriga nordiska jämställdhetsministrar. På mötet kommer ministrarna ha en diskussion med två unga jämställdhetsaktivister om framtidens jämställdhet och de förväntas även fatta beslut om ett tillägg till det nordiska samarbetsprogrammet för jämställdhet. Tillägget gäller politiska prioriteringar för det nordiska samarbetet på hbtqi-området.
-
Remiss av SOU 2020:57 Ett särskilt hedersbrott, Ju2020/03640
Här kan du ta del av de remissvar som inkommit till Justitiedepartementet för betänkandet Ett särskilt hedersbrott (SOU 2020:57). Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Per Bolund besöker Peabs gymnasieskola om arbetet för en trygg och inkluderande byggbransch
Idag torsdagen den 15 oktober, på årsdagen av #metoo, besöker bostadsminister Per Bolund Peabskolan i Solna där unga utbildas på bygg- och anläggningsprogrammet.
-
Tre år efter #metoo – arbetet måste fortsätta
Den 15 oktober är det tre år sedan metoo-uppropen startade och spreds över världen. Regeringens arbete med att bekämpa diskriminering, sexuella trakasserier och mäns våld mot kvinnor pågår och utvecklas hela tiden. På metoo-dagen träffar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen två metoo-organisationer för att ta del av deras arbete.
-
Utredning föreslår att det införs ett särskilt hedersbrott
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har i dag tagit emot betänkandet Ett särskilt hedersbrott. Utredningen föreslår bland annat att det införs ett särskilt hedersbrott och att straffet för överträdelse av kontaktförbud skärps.
-
Ett särskilt hedersbrott, SOU 2020:57
Betänkande av Hedersbrottsutredningen.
-
Regeringen tillsätter en utredning om ILO:s konvention om våld och trakasserier i arbetslivet
Under 2019 antog ILO en konvention om våld och trakasserier i arbetslivet. Syftet med konventionen är att motverka våld och trakasserier samt könsrelaterat våld och könsrelaterade trakasserier i arbetslivet. Nu ger regeringen en särskild utredare i uppdrag att se över vad som krävs för att Sverige ska kunna ratificera konventionen.
-
Unga ska få sexualundervisning i skolan, inte av porrindustrin
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, debattartikel, Gefle Dagblad, den 11 september 2020. Unga tjejer och killar ska få sin sexualundervisning av skolan, inte av porrindustrin. Nu gör vi kunskap om sex och relationer obligatoriskt för blivande lärare, skriver Matilda Ernkrans och Åsa Lindestam, S.
-
Bättre sexualundervisning för unga
Sexualundervisningen behöver stärkas i skolan. Därför inför regeringen nya examensmål i lärarutbildningarna för att säkerställa att blivande lärare får kompetens att undervisa om sex och relationer. Beslutet är en del i arbetet med att reformera lärarutbildningen i enlighet med den sakpolitiska överenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Regeringen avser tillsätta en utredning om ILO:s konvention om våld och trakasserier i arbetslivet
Regeringen avser ge en särskild utredare i uppdrag att analysera möjligheten för Sverige att ratificera ILO:s konvention om avskaffande av våld och trakasserier i arbetslivet.