Ministermöten för hållbar energi

I maj 2018 står Sverige tillsammans med EU/Norden värd för stora ministermöten inom energiområdet. I samband med mötena arrangeras temaveckan Nordic Clean Energy Week i Öresundsregionen. Då samlas politiker, forskare och näringsliv för att diskutera framtidens energilösningar.

Ansvariga statsråd
Ibrahim Baylan
Ansvariga departement
Miljö- och energi­departementet

Aktuellt

 • 1. Därför samlas världens energiaktörer i Malmö

  Hur ska vi få fram flera innovativa lösningar för att skynda på energiomställningen? Under Nordic Clean Energy Week 21–25 maj samlas energiministrar och branschaktörer från hela världen i Malmö och Köpenhamn för att diskutera och sprida framtidens energilösningar. Och alla är välkomna.

 • Nyhetsbrev NCEW

  2. Nyhetsprev från Nordic Clean Energy Week

  Nordic Clean Energy Week kommer regelbundet att skicka ut information och uppdateringar om energiveckan i maj till olika intressenter. Läs nyhetsbrevet på svenska här.

 • Möte med ambassader
  Representanter från ambassader fick information och möjlighet att ställa frågor om ministermötena i maj. Foto: Lina Shaughnessy/Regeringskansliet

  3. Informationsmöte med ambassader

  Nordic Clean Energy Week och ministermötena Mission Innovation den 23 maj och Clean Energy Ministerial den 24 maj närmar sig. Miljö- och Energidepartementet bjöd in företrädare för utländska ambassader och andra representationer till ett informationsmöte om de två högnivåmötena och vad som i övrigt händer i Öresundsregionen den spännande energiveckan i maj. Förutom inflytelserika energipolitiker från olika delar av världen kommer näringsliv, forskare och många andra aktörer med fokus på hållbara energilösningar att medverka i Nordic Clean Energy Week 21-25 maj.

 1. 1 Därför samlas världens energiaktörer i Malmö
 2. 2 Nyhetsprev från Nordic Clean Energy Week
 3. 3 Informationsmöte med ambassader

Nordic Clean Energy Week

 • Nordic Clean Energy Week ramar in ministermötena

  NCEW

  Utöver officiella arrangemang i samband med ministermötena kommer det att ske många andra aktiviteter i Öresundsregionen på temat Nordic Clean Energy Week. Sveriges ambition är att det under veckan ska finnas en röd tråd mellan ministrarnas diskussioner och de sidoevenemang som äger rum.

Nordic Clean Energy Week

Nordic Clean Energy Week äger rum bland annat kring Malmö Live i centrala Malmö. Även på andra ställen i regionen kommer det att arrangeras mötesplatser där aktörer kan vara med och bidra till veckan.

Prioriterade områden för den svenska delen av veckan är omställningen till en digital och hållbar energiförsörjning, hållbara lösningar för transportsektorn, hållbara städer, smart industri och grön finansiering.

Nordic Clean Energy Week arrangeras på den svenska sidan av Region Skåne och Malmö stad, med stöd av Miljö- och energidepartementet och Energimyndigheten.

 • Internationella energiministermöten till Öresundsregionen

  Öresundsbron
  Öresundsbron Foto: Ulf Lindgren

  – Jag ser fram mot samtal med världens energiministrar och beslutsfattare på hemmaplan, om hur vi gemensamt tar ansvar för att utveckla morgondagens hållbara energilösningar. Mötena kommer också att ge oss fantastiska möjligheter att marknadsföra nordiskt kunnande inom energiteknologi, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.

Clean Energy Ministerial och Mission Innovation

De internationella samarbetena Clean Energy Ministerial (CEM) och Mission Innovation (MI) samlar de 20-tal länder som står för 75 procent av växthusgasutsläppen och 90 procent av investeringarna i hållbar energi för att främja utvecklingen och spridningen av hållbara energilösningar.

CEM:s fokus är att på ett globalt plan öka takten av energieffektivisering samt öka mängden och tillgången av hållbar energi. Sverige har varit en aktiv deltagare sedan samarbetet startade 2010.

MI:s mål är att kraftigt påskynda innovationstakten inom miljöteknik (cleantech). Sverige har varit en aktiv deltagare sedan starten 2015.