Gruppbild med de nordiska samarbetsministrarna
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Nordiska ministerrådet – Sveriges ordförandeskap 2018

Sverige har ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet under 2018. Ordförandeskapsprogrammet understryker en vision om ett inkluderande, innovativt och tryggt Norden.

Ansvariga statsråd
Margot Wallström
Ansvariga departement
Utrikes­departementet
 • Beslut om tätare samarbete inom AI och besöksnäringen när nordiska ministrar möttes i Stockholm

  Mikael Damberg framför dator med hörlurar på
  Närings- och innovationsminister Mikael Damberg gamear på Tekniska museet. Foto: Tekniska museet

  De nordiska länderna ska bli bättre på att samarbeta inom bland annat artificiell intelligens (AI) och besöksnäringen. Här finns konkurrens, men också stora samarbetsmöjligheter som behöver tas tillvara. Det var några av slutsatserna när de nordiska näringsministrarna möttes i Stockholm den 15 maj.

 • Stefan Löfven bjuder in nordiska kollegor till statsministermöte i Örnsköldsvik

  Statsminister Stefan Löfven bjuder in statsministerkollegorna Erna Solberg från Norge, Lars Løkke Rasmussen från Danmark, Juha Sipilä från Finland och Katrín Jakobsdóttir från Island till årligt informellt statsministermöte. Sverige är ordförande för det nordiska samarbetet i år och statsminister Stefan Löfven står värd för mötet som hålls den 22–23 maj i Örnsköldsvik.

 • Kulturpolitiskt toppmöte om kulturpolitiska utmaningar

  Alice Bah Kuhnke på kulturministermötet i Malmö.
  Från vänster: Dagfinn Høybråten, Generalsekreterare Nordiska ministerrådet, Trine Skei Grande, Kulturminister Norge, Lilja Alfreðsdóttir, Utbildnings- och kulturminister Island, Mette Bock, Kulturminister Danmark, Alice Bah Kuhnke, Kultur- och demokratiminister Sverige, Rigmor Dam, Utbildnings- och kulturminister Färöarna, Sini Keinonen, Undervisnings- och kulturministeriet i Finland (tjänsteperson), Karl Davidsen, Departementet for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke på Grönland (tjänsteperson) och Tony Asumaa, Utbildnings- och kulturminister Åland. Foto: Bengt Flemark

  Under två spännande dagar samlades nordiska kulturpolitiker och tjänstemän på lokal, regional och nationell nivå för att diskutera kulturpolitiska utmaningar.

Nordiska ministerrådet

Nordiska ministerrådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Rådet arbetar för gemensamma lösningar för positiva effekter i Norden. Ministerrådet består av de fem nordiska länderna samt Grönland, Färöarna och Åland. Ordförandeskapet roterar mellan de fem medlemsländerna för ett år i taget och den 1 januari 2018 tog Sverige över ordförandeskapsklubban.

Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet

Dialog enda vägen bort från misstron

Sverige är ordförande i fem regionala samarbeten under året som kommer. Vårt ledarskap ska präglas av samarbete, dialog och diplomati. Bara så kan vi säkra freden på sikt, skriver utrikesminister Margot Wallström.

Foto: Folio

Sveriges ordförandeskap 2018

Under 2018 är Sverige ordförande i Nordiska ministerrådet som möts i ett tiotal olika formationer för att behandla alla frågor som Nordiska ministerrådet hanterar. Nedan finns länk till alla sektorsspecifika program som antagits inför vårt ordförandeskapsår. De särskilda ordförandeskapsprojekten finns också redogjorda för i länk. Nedan finns också länkar till de departement som valt att presentera egna websidor för sina ordförandeskap (arbetsliv och kultur)

Utrikesminister Margot Wallström
Rapporten State of The Nordic Region 2018, som presenterades av utrikesminister Margot Wallström, lyfter fram Stockholm som den mest dynamiska regionen i Norden. Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet

Ny rapport: Norden starkt med Stockholm i täten

Den nordiska ekonomin går bra, och trots olika utmaningar har Nordens återhämtning efter den ekonomiska krisen varit imponerande, visar rapporten State of the Nordic Region 2018.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 43 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida