Gruppbild med de nordiska samarbetsministrarna
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Nordiska ministerrådet – Sveriges ordförandeskap 2018

Sverige har ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet under 2018. Ordförandeskapsprogrammet understryker en vision om ett inkluderande, innovativt och tryggt Norden.

Ansvariga statsråd
Margot Wallström
Ansvariga departement
Utrikes­departementet
 • Nordiska rådets session i Oslo 30 oktober till 1 november

  De nordiska statsministrarnas presskonferens i Vandrehallen, Stortinget. Foto: Sara Johannessen/norden

  Statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström, vice statsminister och ministern för internationellt utvecklingssamarbete Isabella Lövin, kulturminister Alice Bah Kuhnke, miljöminister Karolina Skog, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren samt gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström deltog i Oslo.

 • Nordisk strategi för bioekonomi antagen vid ministerrådsmöte i Haparanda

  Vid Nordiska ministerrådsmötet för fiske och vattenbruk, jordbruk, livsmedel och skogsbruk i Haparanda fattades idag, den 27 juni, beslut om ett strategiskt bioekonomiprogram för Norden. Bioekonomiprogrammet innehåller 15 insatser för att stödja utvecklingen mot en biobaserad ekonomi.

 • Nordiskt samarbetsministermöte den 20 juni i Lund

  Foto: Kennet Rouna

  Den 20 juni träffades de nordiska samarbetsministrarna på skissernas museum i Lund. Ministrarna träffas fyra gånger per år och mötet var det andra för året under svenskt ordförandeskap.

Nordiska ministerrådet

Nordiska ministerrådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Rådet arbetar för gemensamma lösningar för positiva effekter i Norden. Ministerrådet består av de fem nordiska länderna samt Grönland, Färöarna och Åland. Ordförandeskapet roterar mellan de fem medlemsländerna för ett år i taget och den 1 januari 2018 tog Sverige över ordförandeskapsklubban.

Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet

Dialog enda vägen bort från misstron

Sverige är ordförande i fem regionala samarbeten under året som kommer. Vårt ledarskap ska präglas av samarbete, dialog och diplomati. Bara så kan vi säkra freden på sikt, skriver utrikesminister Margot Wallström.

Foto: Folio

Sveriges ordförandeskap 2018

Under 2018 är Sverige ordförande i Nordiska ministerrådet som möts i ett tiotal olika formationer för att behandla alla frågor som Nordiska ministerrådet hanterar. Nedan finns länk till alla sektorsspecifika program som antagits inför vårt ordförandeskapsår. De särskilda ordförandeskapsprojekten finns också redogjorda för i länk. Nedan finns också länkar till de departement som valt att presentera egna webbsidor för sina ordförandeskap (arbetsliv och kultur)

Utrikesminister Margot Wallström
Rapporten State of The Nordic Region 2018, som presenterades av utrikesminister Margot Wallström, lyfter fram Stockholm som den mest dynamiska regionen i Norden. Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet

Ny rapport: Norden starkt med Stockholm i täten

Den nordiska ekonomin går bra, och trots olika utmaningar har Nordens återhämtning efter den ekonomiska krisen varit imponerande, visar rapporten State of the Nordic Region 2018.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 70 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida