Arbete för ökad delaktighet i EU
Sverige både påverkar och påverkas av de beslut som fattas gemensamt i EU. För att kunna vara delaktig i dessa beslut behövs kunskap om hur EU fungerar, information om vilka politiska beslut som fattas på EU-nivå och insyn i olika beslutsprocesser. Regeringen arbetar för att öka delaktigheten, kunskapen och engagemanget kring EU-relaterade frågor i Sverige. Arbetet kan delas in i tre områden: satsningar för ökad kunskap och information om EU, stärkta former för samråd och ökat engagemang.
- Ansvariga statsråd
- Stefan Löfven
- Hans Dahlgren
- Ansvariga departement
- Statsrådsberedningen

Stärkta samrådsformer och EU-sakråd
Att stärka regeringens samrådsformer är ett viktigt led i att öka delaktigheten i beslut som fattas på EU-nivå. För detta krävs tydliga och välfungerande former för civilsamhället att föra en dialog med regeringen.

Satsningar för stärkt kunskap
Att öka kunskaperna om hur EU fungerar är en viktig del av regeringens delaktighetsarbete. Därför erbjuds olika utbildningar för bland andra lärare, skolledare, förtroendevalda och anställda i kommuner och regioner.

EU-handslaget
I samarbete med relevanta aktörer i samhället skapar regeringen bättre förutsättningar för medborgare att delta i EU-arbetet och påverka beslut som fattas på EU-nivå.
Innehåll om arbete för ökad delaktighet i EU
Totalt 59 träffar.
-
Gymnasieelever i Solna frågar ut EU-ministern
Hans Dahlgrens EU-resa för att möta unga runt om i Sverige fortsätter. Onsdag den 2 december gör EU-ministern ett digitalt besök på Solna gymnasium.
-
EU-ministern gör digitalt besök på Luleå gymnasieskola
Hans Dahlgrens EU-resa för att möta unga runt om i Sverige fortsätter. Fredagen den 20 november frågas EU-ministern ut av elever vid ett av Sveriges största gymnasier, Luleå gymnasieskola.
-
Gymnasieelever i Örebro frågar ut EU-ministern
Hans Dahlgrens EU-resa för att möta unga runt om i Sverige fortsätter. Onsdag den 4 november gör EU-ministern ett digitalt besök på Karolinska gymnasiet i Örebro.
-
EU-ministern frågas ut av gymnasieelever i Malmö
Under hösten fortsätter Hans Dahlgrens EU-resa för att möta ungdomar runt om i Sverige. Fredagen den 23 oktober genomför EU-ministern ett digitalt besök på Malmös största gymnasieskola, Malmö Borgarskola.
-
EU-minister Hans Dahlgren frågas ut av gymnasieelever i Trollhättan
Under hösten fortsätter Hans Dahlgrens EU-resa för att möta ungdomar runt om i Sverige. Onsdagen den 7 oktober genomför EU-ministern ett digitalt besök på Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan.
-
Arbetet för ökad delaktighet i EU-frågor fortsätter
Regeringens arbete för att höja kunskapen om och engagemanget i EU-frågor fortsätter. Torsdag den 24 september genomförde EU-minister Hans Dahlgren ett digitalt EU-handslag med Region Sörmland. Under hösten fortsätter också EU-ministerns samtal med ungdomar och studenter runt om i Sverige.
· Artikel från Hans Dahlgren, Statsrådsberedningen
-
EU-minister Hans Dahlgren samtalar med gymnasieelever i Ronneby
Hans Dahlgrens EU-resa för att möta unga runt om i Sverige fortsätter. Måndagen den 28 september genomför EU-ministern ett digitalt besök på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby.
-
EU-sakråd på tjänstemannanivå om Europa 2020-strategin och genomförandet i Sverige
Arbetsmarknadens parter på tjänstemannanivå inbjuds löpande till möten i syfte att diskutera det nationella genomförandet av EU:s tillväxt och sysselsättningsstrategi Europa 2020. Mötena utgör tillfällen för information och diskussion gällande frågor relaterade till genomförandet av Europa 2020-strategin.
· Sakråd från Statsrådsberedningen
-
EU-sakråd med organisationer i det civila samhället om Europa 2020-strategin och genomförandet i Sverige
Organisationer i det civila samhället inbjuds varje år att diskutera det nationella genomförandet av EU:s tillväxt- och sysselsättningsstrategi Europa 2020. Mötena utgör tillfällen för information och diskussion, inte minst hur berörda organisationer genom sin verksamhet bidrar till genomförandet av Europa 2020-strategin i Sverige.
· Sakråd från Statsrådsberedningen
-
EU-resan: EU-ministern möter unga runt om i Sverige
Hur ser svenska elever och studenter på dagens EU? Vet de hur EU påverkar deras vardag och känner de att de kan påverka de förordningar och direktiv som beslutas om i Bryssel? För att ta reda på detta, besöker EU-minister Hans Dahlgren under året skolor, högskolor och universitet runt om i Sverige. EU-ministern hoppas även att få med sig ungas perspektiv på vad EU ska vara i framtiden.
· Artikel från Hans Dahlgren, Statsrådsberedningen