
Parisavtalet
I december 2015 enades världens länder om ett nytt klimatavtal som binder alla länder och ska börja gälla senast år 2020. Den globala temperaturökningen ska hållas långt under 2 grader och vi ska jobba för att den ska stanna vid 1,5 grader. Avtalet trädde i kraft i november 2016 och nu fortsätter arbetet med att genomföra avtalet. På den här sidan samlar vi all information om regeringens arbete kring Parisavtalet.
- Ansvariga statsråd
- Ansvariga departement
- Miljö- och energidepartementet
Nyheter om Parisavtalet
Fem år med Parisavtalet
Glädje när Parisavtalet antogs den 12 december 2015. Foto: UNFCCC/Flickr För fem år sedan samlades världens ledare i Paris för att underteckna Parisavtalet – ett historiskt och rättsligt bindande klimatavtal som ska driva på klimatomställningen och skapa en hållbar framtid. Under de fem år som gått har Parisavtalet hjälpt till att förändra hur världen hanterar klimatfrågan. Politiker och företagsledare har vidtagit klimatåtgärder i aldrig tidigare skådad omfattning. Trots detta är de globala utsläppen för höga och vi rör oss mot en global temperaturhöjning på över 3 grader, med oåterkalleliga effekter till följd. Vi står idag vid ett vägskäl mellan två olika globala samhällssystem – ett som fortsatt bygger på fossila bränslen och ett som bygger på hållbara, långsiktigt klimatsmarta lösningar. Möjligheten att nå Parisavtalets mål hänger nu på vilken riktning världens nationer väljer att ta.
Sverige lämnar in sin långsiktiga klimatstrategi till FN
Sverige har lämnat in sin långsiktiga klimatstrategi till FN. Strategin är en del av Sveriges arbete under Parisavtalet och innehåller ambitiösa utsläppsmål och åtgärder som ska driva på klimatomställningen i Sverige i linje med Parisavtalets mål.
Genvägar
Innehåll om Parisavtalet
Totalt 141 träffar.
-
EU:s klimatlag på miljöministermöte
När miljö- och klimatminister Isabella Lövin träffar sina kollegor i Bryssel 17 december ska de ta beslut om en klimatlag för EU. Ministrarna ska också komma överens om EU:s bidrag för att nå klimatmålen i Parisavtalet.
· Artikel från Miljödepartementet
-
Sverige lämnar in sin långsiktiga klimatstrategi till FN
Sverige har lämnat in sin långsiktiga klimatstrategi till FN. Strategin är en del av Sveriges arbete under Parisavtalet och innehåller ambitiösa utsläppsmål och åtgärder som ska driva på klimatomställningen i Sverige i linje med Parisavtalets mål.
-
Fem år med Parisavtalet
För fem år sedan samlades världens ledare i Paris för att underteckna Parisavtalet – ett historiskt och rättsligt bindande klimatavtal som ska driva på klimatomställningen och skapa en hållbar framtid. Under de fem år som gått har Parisavtalet hjälpt till att förändra hur världen hanterar klimatfrågan. Politiker och företagsledare har vidtagit klimatåtgärder i aldrig tidigare skådad omfattning. Trots detta är de globala utsläppen för höga och vi rör oss mot en global temperaturhöjning på över 3 grader, med oåterkalleliga effekter till följd. Vi står idag vid ett vägskäl mellan två olika globala samhällssystem – ett som fortsatt bygger på fossila bränslen och ett som bygger på hållbara, långsiktigt klimatsmarta lösningar. Möjligheten att nå Parisavtalets mål hänger nu på vilken riktning världens nationer väljer att ta.
· Artikel från Miljödepartementet
-
Ungdomsorganisationer gav inspel till regeringen om klimatpolitik, konsumtion och högnivåmöte om miljön
Sveriges unga har ett stort engagemang i klimatfrågan. För att möta det engagemanget träffade miljö- och klimatminister Isabella Lövin tio ungdomsklimatorganisationer den 25 november för att diskutera klimatambition och inriktningen för högnivåmötet Stockholm+50 ur ett ungdomsperspektiv.
· Artikel från Miljödepartementet
-
Enighet om ökad ambition och ökat internationellt samarbete vid högnivåmöte inom ledarskapsgruppen för industriomställning
Idag hölls ett högnivåmöte inom den globala ledarskapsgrupp som Sverige och Indien lanserat för att driva på klimatomställningen inom den tunga industrin. Vid mötet enades gruppens medlemmar om en rad ambitiösa åtaganden som ska bidra till fossilfrihet och netto-noll-utsläpp senast 2050.
-
Sverige stödjer program för klimatomställning av tung industri i utvecklingsländer
Vid ett högnivåmöte för den tunga industrins klimatomställning annonserade miljö- och klimatminister Isabella Lövin att Sverige avser bidra med totalt 300 miljoner kronor till ett nytt och innovativt program för industriomställning inom världsbankens klimatinvesteringsfond, Climate Investment Fund (CIF).
-
Isabella Lövin står värd för internationellt högnivåmöte om industrisektorns klimatomställning
Den 1 december hålls det andra högnivåmötet inom den globala ledarskapsgruppen för industriomställning (LeadIT). I gruppen ingår länder och företag som gemensamt ska arbeta för att snabba på klimatomställningen inom tung industri med målet att nå netto-noll utsläpp senast 2050.
-
Digitala möjligheter för FN:s klimatförhandlingar undersöks
Pandemin fortsätter att begränsa möjligheten att mötas för regelrätta internationella klimatförhandlingar. Miljödepartementet har därför bett Stockholm Environment Institute (SEI) undersöka förutsättningarna för virtuella klimatförhandlingar, med särskilt fokus på utvecklingsländernas deltagande.
-
Första mötet med regeringens klimatkollegium idag
Regeringens nyinrättade klimatkollegium som leds av statsminister Stefan Löfven har idag sammanträtt för första gången. Mötet skedde digitalt.