
Parisavtalet
I december 2015 enades världens länder om ett nytt klimatavtal som binder alla länder och ska börja gälla senast år 2020. Den globala temperaturökningen ska hållas långt under 2 grader och vi ska jobba för att den ska stanna vid 1,5 grader. Avtalet trädde i kraft i november 2016 och nu fortsätter arbetet med att genomföra avtalet. På den här sidan samlar vi all information om regeringens arbete kring Parisavtalet.
- Ansvariga statsråd
- Isabella Lövin
- Ansvariga departement
- Miljö- och energidepartementet
Nyheter om Parisavtalet
Genvägar
Innehåll om Parisavtalet
Totalt 114 träffar.
-
Sverige driver på för tydliga regler och ökad ambition vid FN:s årliga klimatmöte
Den 2-13 december samlas världens länder för FN:s klimatmöte COP 25 i Madrid under chilenskt ordförandeskap. Där ska länderna förhandla och besluta om det fortsatta arbetet under Parisavtalet.
-
Sverige kommer fortsätta arbeta för ett ambitiöst genomförande av Parisavtalet
USA meddelade tidigare i veckan att de nu formellt begärt utträde ur klimatavtalet som tecknades i Paris 2015. Det gör USA till det enda landet som begärt att få lämna klimatavtalet. Sedan de först meddelade att de skulle begära utträde har ytterligare 40 länder anslutit sig till Parisavtalet.
-
Fossilfritt Sverige har överlämnat 27-punktslista till regeringen
Den svenska industrin har genom Fossilfritt Sverige tagit fram ett 27-punktsprogram med förslag på åtgärder för att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin och näringsminister Ibrahim Baylan har idag tagit emot förslagen i samband med ett presseminarium tillsammans med företrädare för Fossilfritt Sverige.
-
Pressinbjudan: Fossilfritt Sverige överlämnar 27-punktslista till regeringen
Den svenska industrin har genom Fossilfritt Sverige tagit fram ett 27-punktsprogram med förslag på åtgärder för att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin och näringsminister Ibrahim Baylan tar på måndag emot förslagen i samband med ett presseminarium tillsammans med företrädare för Fossilfritt Sverige.
-
Per Olsson Fridh, statssekreterare hos Peter Eriksson deltar i IMF:s och Världsbanksgruppens årsmöten
Den 17-19 oktober reser statssekreterare för internationellt utvecklingssamarbete Per Olsson Fridh till Washington D.C. för att delta i IMF:s och Världsbanksgruppens årsmöten tillsammans med finansminister Magdalena Andersson, som leder delegationen.
-
Långsiktig klimatstrategi och COP25 på EU:s miljöråd
EU:s miljö- och klimatministrar möts i miljörådet i Luxemburg 4 oktober för en sista behandling av förslaget om EU:s långsiktiga klimatstrategi. De ska också enas om EU:s position inför FN:s klimatkonferens COP25 senare i år samt anta slutsatser om cirkulär ekonomi och EU:s åttonde miljöhandlingsprogram.
· Artikel från Isabella Lövin, Miljödepartementet
-
Sverige lanserar global ledarskapsgrupp för att minska industrins utsläpp
Sverige och Indien har idag lanserat en global ledarskapsgrupp som ska driva på klimatomställningen inom den tunga industrin. Initiativet presenterades av statsminister Stefan Löfven under det pågående klimattoppmötet Climate Action Summit i New York.
-
Utrikesminister Ann Linde deltar i öppnandet av FN:s generalförsamling
Den 22-28 september reser utrikesminister Ann Linde till New York för deltagande i öppnandet av FN:s generalförsamling.
-
Sverige fortsätter att visa ledarskap i klimatomställningen
Inför klimattoppmötet i New York kommande vecka presenterar regeringen nya bidrag till Gröna klimatfonden (GCF), Anpassningsfonden (AF) och De minst utvecklade ländernas fond (LDCF). Bidraget till GCF uppgår till 8 miljarder kronor för perioden 2020-2023. Bidragen till AF och LDCF uppgår totalt till 1 040 miljoner kronor för perioden 2019-2022, fördelat på 520 miljoner kronor per fond.
-
Åsa Webber rundar av sitt uppdrag som EU-ambassadör
Att förhandla och röra sig mellan detalj och höjd i sakfrågor, navigera i EU:s beslutsprocesser, bland lobbygrupper och media och samtidigt vara biträdande chef för 120 personer har varit Åsa Webbers jobb i fem år. Här berättar hon om sitt arbete med att få EU:s gemensamma politik att vara så nära regeringens prioriteringar som möjligt.