Om idrott med anledning av covid-19

Uppdaterad

Här finns samlad information om idrott och de åtgärder som regeringen vidtagit med anledning av virusutbrottet. Informationen på sidan uppdateras löpande allteftersom åtgärder vidtas.

Innehåll på sidan

Förändringar i förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

För att komma tillrätta med den trängsel som visat sig råda på nattklubbar har regeringen i dag beslutat att offentliga danstillställningar för fler än 50 personer åter ska förbjudas. Regeringen har också beslutat om ett nytt undantag från förbudsförordningen som möjliggör allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med högst 300 sittande deltagare, inte 500 som tidigare diskuterats. Ändringarna gäller från och med den 1 november.

Regeringens åtgärd: Förändringar i förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Ingen ändring i begränsningen av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Torsdagen den 8 oktober höll socialminister Lena Hallengren och kulturminister Amanda Lind pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. På pressträffen meddelade regeringen att begränsningen på 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ligger fast.

Pressmeddelande: Ingen ändring i begränsningen av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
Artikel: Ändring i förordning om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar - frågor och svar
Pressmeddelandet: Uppdrag att analysera möjligheterna för fler smittsäkra arrangemang

Beslut om fördelningen av krisstödet på 1 miljard till idrotten 2020

Den extra ändringsbudget som presenterades i september innehåller 1 miljard extra till idrotten för 2020 och bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Nu är den närmare fördelningen av stödet beslutad. Medlen kommer att betalas ut via Riksidrottsförbundet (RF). RF planerar för att föreningar och förbund kan ansöka om bidrag så att Riksidrottsstyrelsen kan besluta om bidrag den 16 november. Därefter kan medlen skyndsamt betalas ut.

Åtgärd: Beslut om fördelningen av krisstödet på 1 miljard till idrotten 2020
Så här går det till: Samlad information finns på Riksidrottsförbundets webbplats.

Ändring av förbudsförordningen

Förbudsförordningen har varit, och är fortfarande, ett viktigt verktyg i kampen mot covid-19. Gränsen på 50 deltagare kommer ligga fast som huvudregel men regeringen aviserar i dag ett undantag från 50-begränsningen. Det planeras också för en ytterligare förändring av förordningen.

Pressmeddelande: Ändring av förbudsförordningen

Regeringen går vidare med miljardstöd till idrotten

Regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna är överens om ett stöd till idrotten på en miljard kronor för 2020. Det ingår i den extra ändringsbudget som lämnas över till riksdagen inom kort. Syftet med pengarna till idrotten är att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin för idrottsverksamheter i hela landet, samt att underlätta för idrottsverksamhet att starta upp, särskilt för barn och unga.

Regeringens åtgärd: Regeringen går vidare med miljardstöd till idrotten

Förberedelser för lättnader i förbudsförordningen

Regeringen kommer inom kort att remittera två förslag om att förbereda för lättnader i förordningen som förbjuder allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

Artikel: Förberedelser för lättnader i förbudsförordningen

14 juni blir det tillåtet att tävla igen

Från och med den 14 juni kommer idrott utan publik att vara tillåtet. Beslutet gäller för alla idrotter, på alla nivåer, på både dam- och herrsidan under förutsättning att det sker utomhus och i enlighet med restriktionerna kring offentliga tillställningar.

Regeringens åtgärd: 14 juni blir det tillåtet att tävla igen
Så går det till: Idrottstävlingar och matcher tillåts (Folkhälsomyndighetens webbplats)

500 miljoner kronor till idrott till följd av coronavirusets effekter

Regeringen presenterade den 20 mars ett stödpaket på 500 miljoner kronor till svensk idrott, med anledning av coronavirusets spridning. Regeringen har nu gått vidare och gett Riksidrottsförbundet uppdraget att fördela stödet, med syftet att idrottsrörelsen i hela landet består och att idrottsverksamhet på alla nivåer kan överleva krisen.

Regeringens åtgärd: En miljard kronor till kultur och idrott till följd av coronavirusets effekter
Regeringens åtgärd: Idrottsföreningar kan söka krisstöd i maj
Så här går det till: Samlad information finns på Riksidrottsförbundets webbplats

Regeringens strategi i arbetet med coronapandemin

Regeringens arbete och beslut syftar till att:

  • Begränsa smittspridning i landet.
  • Säkerställa resurser till hälso- och sjukvård.
  • Begränsa inverkan på samhällsviktig verksamhet.
  • Lindra konsekvenser för medborgare och företag.
  • Dämpa oro, bland annat genom information.
  • Sätta in rätt åtgärder vid rätt tillfälle.