Innehåll om jobb och arbetsmarknad under coronapandemin
Totalt 160 träffar.
-
Delbetänkande om effekterna av stöd vid korttidsarbete har överlämnats till regeringen
Stödet vid korttidsarbete har varit en av regeringens viktigare åtgärder för att rädda svenska jobb och mildra pandemins effekter för företag och svensk ekonomi. I dag tog regeringen emot ett delbetänkande från Kommittén om stöd vid korttidsarbete, vars uppdrag bland annat är att utvärdera stödets betydelse för att lindra effekterna av pandemin.
-
Korttidsarbete under pandemin – en utvärdering av stödets betydelse, SOU 2022:30
Kommittén om stöd vid korttidsarbete har överlämnat sitt delbetänkande till regeringen.
-
Mattias Landgren deltog i konferens om säkerhet och hälsa på arbetsplatsen
Den 7 april deltog statssekreterare Mattias Landgren i en konferens om Global Deal med fokus på säkerhet och hälsa på arbetsplatsen. Diskussionerna kretsade kring hur respektive land hanterat arbetsmiljöfrågor under coronapandemin. För Sverige var nyckeln en tät dialog med arbetsmarknadens parter.
-
Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare och handelsbolag införs för tiden december 2021 - februari 2022
Regeringen har idag fattat beslut om omsättningsstöd till enskilda näringsidkare respektive handelsbolag (inklusive kommanditbolag) med minst en fysisk person som delägare. Stöden utökas för tiden december 2021 - februari 2022. Regeringens beslut bygger på att riksdagen utifrån förslag i en extra ändringsbudget (prop. 2021/22:86) beslutat om anslag för omsättningsstöd till enskilda näringsidkare respektive handelsbolag för perioden december 2021 - februari 2022.
-
Tredje extra ändringsbudget till riksdagen med bland annat förslag om elpriskompensation och slopad karenstid för stöd vid korttidsarbete
Regeringen lämnade den 3 februari en tredje extra ändringsbudget till riksdagen. Budgeten innehåller åtgärder som regeringen i de flesta fall aviserat sedan tidigare, bland annat kompensation för hushåll med hög elförbrukning, förslag om tillfälligt slopad karenstid för stöd vid korttidsarbete, en förlängning av anståndstid för skatteanstånd och förstärkt evenemangsstöd. De pandemirelaterade åtgärderna bedöms viktiga för att fortsatt stötta och skapa trygghet för berörda sektorer även när restriktioner avvecklas.
-
Extra ändringsbudget för 2022 – Slopad karenstid för stöd vid korttidsarbete, förstärkt evenemangsstöd och andra åtgärder med anledning av coronaviruset samt kompensation till hushållen för höga elpriser, Prop. 2021/22:113
I denna proposition lämnar regeringen förslag till ytterligare åtgärder med anledning av spridningen av sjukdomen covid-19. Propositionen innehåller även vissa andra förslag som är en följd av oförutsedda händelser och där det finns särskilda skäl att skyndsamt vidta åtgärder.
-
Förstärkt nedsättning av arbetsgivaravgifter för 19–23-åringar under sommaren 2022, Prop. 2021/22:97
I propositionen föreslås en tillfällig förstärkning av nedsättningen av arbetsgivaravgifter för personer som vid årets ingång har fyllt 18 men inte 23 år.
-
Regeringen lämnar skatteförslag till riksdagen
Regeringen aviserade i budgetpropositionen för 2022 att flera skatter behövde förändras och går nu vidare med två av dessa förslag i propositioner till riksdagen. Det gäller sänkta arbetsgivaravgifter för unga sommaren 2022 och begränsning av avdragsrätten för underskott från tidigare år.
-
Tillfälligt slopat krav på läkarintyg för personer i arbetsmarknadspolitiska program
Regeringen avser att besluta att tillfälligt avskaffa kravet på läkarintyg efter sjunde sjukdagen. Ändringen gäller för personer som deltar i arbetsmarknadspolitiska program med ersättning i form av aktivitetsstöd, etableringsersättning eller utvecklingsersättning.
-
Tillfälligt avskaffad karensdag för personer med aktivitetsstöd, etablerings- eller utvecklingsersättning
Regeringen avser att besluta om ett tillfälligt avskaffande av karensdagen för personer som deltar i arbetsmarknadspolitiska insatser.
-
Fler smittskyddsåtgärder införs den 23 december 2021
Den 23 december införs fler smittskyddsåtgärder i enlighet med regeringens åtgärdsplan för införande av smittskyddsåtgärder. Anledningen är den ökade smittspridningen av covid-19 i samhället och den ökade belastningen på sjukvården.
-
Handläggande myndighet för ärenden om stöd vid korttidsarbete, Prop. 2021/22:77
I propositionen föreslås att Skatteverket ska handlägga ärenden om stöd vid korttidsarbete som lämnas vid tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter hos en enskild arbetsgivare.
-
Förslag om att Skatteverket ska överta handläggning av korttidsstöd till riksdagen
Regeringen har i dag beslutat om propositionen Handläggande myndighet för ärenden om stöd vid korttidsarbete. Förslaget innebär att Skatteverket från 1 april 2022 ska vara handläggande myndighet för de uppgifter som Tillväxtverket i dag hanterar enligt lagen om stöd vid korttidsarbete.
-
Uppdrag om att möjliggöra arbete hemifrån vid statliga myndigheter
Regeringen har gett i uppdrag till de statliga myndigheterna att möjliggöra för anställda att arbeta hemifrån i viss utsträckning.
-
Regeringens åtgärdsplan för införande av smittskyddsåtgärder
Regeringen fortsätter att följa utvecklingen av smittspridningen av covid-19 för att skyndsamt kunna vidta ytterligare smittskyddsåtgärder. Det övergripande målet för regeringens hantering av pandemin är att begränsa smittspridningen för att skydda människors liv och hälsa och säkra sjukvårdens kapacitet samtidigt som grundläggande fri- och rättigheter inte ska inskränkas mer än nödvändigt.
-
Promemoria: Regeringens plan för avveckling av restriktioner
Regeringen har tagit fram en plan för hur och när de restriktioner som har införts i Sverige och de råd och rekommendationer som givits till allmänheten under pandemin kan anpassas och helt upphävas. Regeringen är angelägen om att avvecklingen av restriktioner sker ansvarsfullt och med beredskap för att hantera en situation där smittspridningen åter ökar. För att kunna göra det krävs hög beredskap och kapacitet till att pandemin övervakas genom att smittspårning och testning bibehålls på en hög nivå.
-
EU godkänner att det förstärkta omställningsstödet utökas med fem månader
EU-kommissionen har godkänt Sveriges ansökan om att utöka det förstärkta omställningsstödet med månaderna maj–september 2021. Stödet har ett högre takbelopp jämfört med det ordinarie omställningsstödet och riktar sig till företag som har påverkats särskilt hårt av vissa restriktioner under pandemin. I samma beslut har kommissionen även gett tillåtelse till att förlänga ansökningstiden för stödperioder mellan augusti 2020 och april 2021.
-
Förslag om ytterligare förlängning av covid-19-lagen och serveringslagen för fortsatt beredskap
I dag har ett förslag om förlängning av covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen skickats på remiss. Det föreslås att lagarna ska förlängas från den 1 februari 2022 till och med den 31 maj 2022. Syftet är att säkerställa en fortsatt god beredskap för att hantera covid-19-pandemin. Det föreslås också ändringar i de båda lagarna, bland annat att regeringens möjlighet att stänga verksamheter tas bort.
-
Kommitté får i uppdrag att utvärdera stödet vid korttidsarbete
Regeringen tillsätter en kommitté som ska göra en översyn av stödet vid korttidsarbete. Syftet är att dra lärdomar om hur stödet har fungerat under pandemin och undersöka hur regelverket kan förbättras inför framtiden.