Om skola och utbildning med anledning av coronapandemin
Totalt 225 träffar.
-
Regeringen förlänger tillfälliga regler för att underlätta lovskola
Regeringen beslutar att förlänga de tillfälliga ändringarna i villkoren för statsbidraget för undervisning under skollov som infördes under covid-19-pandemin. Det handlar bland annat om förenklingar av hur bidraget betalas ut, så att huvudmän ges bättre förutsättningar att erbjuda lovskola.
-
UHR tar över ansvaret för genomförandet av högskoleprovet permanent
På grund av covid-19-pandemin flyttade regeringen hösten 2020 tillfälligt ansvaret för högskoleprovets genomförande från universitet och högskolor till Universitets- och högskolerådet (UHR). Regeringen har nu beslutat att UHR även framöver ska ansvara för genomförandet av provet.
-
Satsningar på välfärden i pandemins nya fas
Coronapandemin har gått in i en ny fas tack vare den omfattade vaccineringen i Sverige och lägre smittspridning. Samtidigt behöver Sverige vara rustat för att hantera utvecklingen framöver. I vårändringsbudgeten för 2022 tillförs därför 1,2 miljarder kronor för att vid behov kunna ge en fjärde dos till ytterligare fler grupper. Vidare tillförs medel bland annat för att säkra möjligheten att skriva högskoleprov i vår och för att hantera höga sjuklönekostnader och högre kostnader för tillfällig föräldrapenning till följd av omikronvågen. Totalt omfattar tillskotten över 8 miljarder kronor.
-
Regler för studiestöd som gällt under pandemin kommer stegvis tas bort
Under våren 2020 initierade regeringen flera förändringar inom studiestödet för att öka tryggheten för studerande under covid-19-pandemin. Mot bakgrund av att covid-19 från och med den 1 april inte längre ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom påbörjar regeringen nu en stegvis avveckling av de tillfälliga bestämmelserna inom studiestödet.
-
Möjligheten att bedriva fjärr- eller distansundervisning på grund av pandemin tas bort
Regeringen påbörjar nu avvecklingen av flera av de tillfälliga bestämmelser som har gällt för skolor under covid-19-pandemin. Den 1 april tas både skolors möjlighet att bedriva fjärr- eller distansundervisning och Skolverkets möjlighet att ställa in de nationella proven bort.
-
Regeringen ger besked om fortsatta ekonomiska stödåtgärder
I morgon den 9 februari tas flertalet restriktioner kopplade till pandemin bort. Regeringen meddelar nu att stöden till företag kommer att löpa februari ut och att ett antal beslutade åtgärder som syftar till att minska smittspridningen, minska belastningen på sjukvården och stärka den ekonomiska tryggheten kommer att finnas kvar även under mars månad.
-
Fribeloppet för studerande slopas till och med den 30 juni 2022
Nu är det klart – fribeloppet kommer att slopas under det första kalenderhalvåret 2022. Riksdagen sa i går ja till förslagen i regeringens extra ändringsbudget och i dag har regeringen fattat beslut om den förordningsändring som krävs för att verkställa beslutet.
-
Extra ändringsbudget för 2022 – Ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag, medel för testning och smittspårning samt andra åtgärder med anledning av coronaviruset, Prop. 2021/22:86
I denna proposition lämnar regeringen förslag till ytterligare åtgärder med anledning av spridningen av sjukdomen covid-19.
-
Extra ändringsbudget för 2022 på 18 miljarder kronor förlänger bland annat stöd till företag, kultur och idrott
Regeringen överlämnar den 18 januari en första extra ändringsbudget för 2022 till riksdagen. Budgeten innehåller åtgärder som syftar till att minska smittspridningen, säkra sjukvårdens resurser för testning och vaccinering, samt lindra konsekvenser för svenska jobb och företag. Den innehåller bland annat förlängningar av det ordinarie omställningsstödet och omsättningsstöden, ytterligare krisstöd till kulturen och idrotten samt återinförd ersättning för karensavdrag.
-
Fribeloppet för studerande slopas till och med den 30 juni 2022
Det finns ett fortsatt behov av att studerande ska kunna arbeta, och särskilt gå in och avlasta i vården och andra samhällsbärande verksamheter med anledning av covid-19-pandemin. Därför vill regeringen återigen förlänga det tillfälligt slopade fribeloppet, till och med den 30 juni 2022. Förslaget kommer att överlämnas till riksdagen i en extra ändringsbudget inom kort.
-
Digital pressträff med utbildningsministern och UKÄ den 11 januari 2022
I dag, tisdag den 11 januari, håller utbildningsminister Anna Ekström en digital pressträff om åtgärder inom högskoleområdet kopplade till covid-19-pandemin. Medverkar gör även Anders Söderholm, generaldirektör för Universitetskanslersämbetet (UKÄ).
-
Utbetalning av medel till kommunerna för tillsyn av tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen
Regeringen ger Kammarkollegiet i uppdrag att utbetala totalt 15 000 000 kronor till kommuner. Medlen utbetalas med anledning av att lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen har förlängts till utgången av januari 2022. Medlen avser arbete under januari 2022.
-
Fler smittskyddsåtgärder införs den 23 december 2021
Den 23 december införs fler smittskyddsåtgärder i enlighet med regeringens åtgärdsplan för införande av smittskyddsåtgärder. Anledningen är den ökade smittspridningen av covid-19 i samhället och den ökade belastningen på sjukvården.
-
Regeringens åtgärdsplan för införande av smittskyddsåtgärder
Regeringen fortsätter att följa utvecklingen av smittspridningen av covid-19 för att skyndsamt kunna vidta ytterligare smittskyddsåtgärder. Det övergripande målet för regeringens hantering av pandemin är att begränsa smittspridningen för att skydda människors liv och hälsa och säkra sjukvårdens kapacitet samtidigt som grundläggande fri- och rättigheter inte ska inskränkas mer än nödvändigt.
-
Promemoria: Regeringens plan för avveckling av restriktioner
Regeringen har tagit fram en plan för hur och när de restriktioner som har införts i Sverige och de råd och rekommendationer som givits till allmänheten under pandemin kan anpassas och helt upphävas. Regeringen är angelägen om att avvecklingen av restriktioner sker ansvarsfullt och med beredskap för att hantera en situation där smittspridningen åter ökar. För att kunna göra det krävs hög beredskap och kapacitet till att pandemin övervakas genom att smittspårning och testning bibehålls på en hög nivå.
-
Anna Ekström deltar i panelsamtal hos Financial Times
I dag, onsdag den 17 november, deltar utbildningsminister Anna Ekström i ett digitalt panelsamtal om arbetsmarknaden efter covid-19-pandemin.
-
Sverige deltar vid Unescos generalkonferens 9–10 november 2021
Den 9 november inleds Unescos 41:a generalkonferens. Utbildningsminister Anna Ekström deltar digitalt. Ministern kommer bland annat att hålla Sveriges nationella anförande och medverka i ett seminarium om sexualundervisning samt ett möte om utbildning i Afghanistan. Statssekreterare Erik Nilsson representerar Sverige på plats i Paris.
-
SCB gör studie om distansundervisningen under pandemin
I höst ska Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av regeringen genomföra en studie om fjärr- och distansundervisning i grund- och gymnasieskolan under covid-19-pandemin.
-
Regeringen satsar på högre kunskapsresultat, fler utbildade lärare och ökad jämlikhet i skolan – 1,3 miljarder tillförs 2022
Grunden för ett starkt och hållbart samhälle läggs i skolan. Ska kunskapsresultaten fortsätta uppåt behövs satsningar för en jämlik skola där fler elever lär sig mer. I budgetpropositionen för 2022 föreslår regeringen en ny skolmiljard. Dessutom presenteras satsningar för fler utbildade lärare samt en rad reformer av skolsystemet som ökar likvärdigheten, stärker fokuset på kunskap och bildning och skapar mer tid för lärande.
-
Yrkesutbildning i fokus när Anna Ekström träffar franska ministrar
I kväll, måndag den 23 augusti, deltar utbildningsminister Anna Ekström vid en middag med Frankrikes arbetsmarknadsminister Élisabeth Borne och EU-minister Clément Beaune på franska ambassadörens residens i Stockholm.