Regeringens strategi för romsk inkludering
”Den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom”. Så lyder målet för regeringens strategi för romsk inkludering under 2012–2032. För att nå dit krävs insatser på nationell, regional och lokal nivå som involverar romska företrädare.
- Ansvariga statsråd
- Amanda Lind
- Ansvariga departement
- Kulturdepartementet
Utredning föreslår myndighet för romska frågor
En utredning föreslår att Myndigheten för romska frågor inrättas och att den ska ha ett nationellt ansvar att främja arbetet med mänskliga rättigheter för den nationella minoriteten romer. I det ingår att vara ett stöd i arbetet med att motverka antiziganism. Den nya myndigheten föreslås driva verksamheten i nära kontakt med minoriteten romer och säkerställa en lokal förankring av verksamheten. Regeringen har skickat utredningens förslag på remiss för att se vilket stöd förslaget har.
Amanda Lind talade vid högtidlighållande av romernas internationella dag
Maria Taikon från É Romani Glinda och kultur- och demokratiminister Amanda Lind. Foto: Johanna Aschan/Regeringskansliet Den 8 april firas romernas internationella dag i hela världen. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind talade på högtidlighållandet av dagen på Folkets Hus i Husby.
– Den romska inkluderingen bygger på att vi jobbar brett. Och för att lyckas måste vi jobba nära människor, sa Amanda Lind.
En långsiktig strategi
I februari 2012 beslutades en samordnad och långsiktig strategi för romsk inkludering under 2012–2032 (skr. 2011/12:56). Den tjugoåriga strategin ska ses som en förstärkning av minoritetspolitiken som gäller för de fem nationella minoriteterna judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Regeringen har avsatt ca 58 miljoner kronor under 2016–2019 för åtgärder för romer utöver de ordinarie medel som finns för de nationella minoriteterna.
Vill du få information om arbetet för romsk inkludering?
Vill du veta mer om regeringens och Regeringskansliets arbete för romsk inkludering? Kulturdepartementet skickar några gånger per år ut information om arbetet. Anmäl dig via länken nedan, skriv ”Information om romsk inkludering” i ämnesraden.
Insatser inom strategin

Stöd till arbete på lokal nivå
Kommunerna har en central roll i arbetet med att förbättra romers situation, eftersom de ansvarar för verksamheter som är avgörande för romers möjligheter till inkludering i samhället.

Uppdrag till myndigheter
Regeringen har gett ett flertal myndigheter i uppdrag att ge stöd i arbetet för romsk inkludering. Det kan handla både om kunskapsstöd och olika former av verktyg som kan användas i arbetet.

Brobyggarverksamhet
Centralt i arbetet för romsk inkludering är att överbrygga den ömsesidiga förtroendeklyfta som ibland finns mellan romer och det offentliga, och som hindrar romer från att delta fullt ut i samhället.

Romskt deltagande och inflytande
I strategin framgår tydligt att romsk delaktighet och inflytande ska prägla arbetet med strategin på alla nivåer. Det kan handla om inflytande genom samråd med till exempel myndigheter, att ta tillvara romers eget arbete i olika organisationer, och genom att ta tillvara romsk språk- och kulturkompetens i genomförandet av strategin. Romska flickor och kvinnor är en särskilt utpekad målgrupp i strategin vilket gör det särskilt viktigt att dessa involveras i arbetet.

Arbete mot antiziganism
Antiziganism är alltjämt ett hinder för många romer när det gäller att delta på lika villkor i samhället. Det är därför viktigt att uppmärksamma konsekvenserna av antiziganismen i arbetet för romsk inkludering.

Internationellt arbete
Inom både EU och Europarådet pågår ett arbete för romsk inkludering i medlemsstaterna. En central del i arbetet på europeisk nivå utgörs av EU:s ramverk för romsk inkludering. Sverige deltar aktivt i samarbetet med att stärka arbetet för romsk inkludering i Europa.
Strategins områden
Innehåll om regeringens strategi för romsk inkludering
Totalt 18 träffar.
-
Uppdrag till Arbetsförmedlingen avseende regeringens strategi för romsk inkludering
Regeringen beslutar att ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att under 2020–2023 vidareutveckla arbetet med romsk inkludering i sin verksamhet inom ramen för skrivelsen En samordnad och långsiktig strategin för romsk inkludering 2012–2032 (skr. 2011/12:56).
-
Arbetsförmedlingen ska fortsatt utveckla sitt arbete med romsk inkludering
Regeringen ger Arbetsförmedlingen i uppdrag att under 2020-2023 fortsätta utveckla arbetet med romsk inkludering i sin verksamhet. Arbetet ska ske inom ramen för regeringens strategi för romsk inkludering.
-
Remiss Ds 2019:15 Långsiktighet och stadga i arbetet framåt - en myndighet för romska frågor, Ku2019/01349/CSM
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat Ds 2019:15 Långsiktighet och stadga i arbetet framåt - en myndighet för romska frågor.
· Remiss från Kulturdepartementet
-
Långsiktighet och stadga i arbetet framåt - en myndighet för romska frågor, Ds 2019:15
Utredningen föreslår att en nämndmyndighet vid en värdmyndighet inrättas, Myndigheten för romska frågor, och att den ska ha ett nationellt ansvar att främja arbetet med mänskliga rättigheter för den nationella minoriteten romer. I det ingår att vara ett stöd i arbetet med att motverka antiziganism.
-
Regeringen tar ytterligare steg för stärkt romsk inkludering
Länsstyrelsen i Stockholm ges extra medel för att bland annat stärka romska flickors och kvinnors möjligheter till deltagande i samhället. Detta är en del av regeringens arbete för att förbättra romers situation i Sverige.
-
Amanda Lind talade vid högtidlighållande av romernas internationella dag
Den 8 april firas romernas internationella dag i hela världen. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind talade på högtidlighållandet av dagen på Folkets Hus i Husby. – Den romska inkluderingen bygger på att vi jobbar brett. Och för att lyckas måste vi jobba nära människor, sa Amanda Lind.
· Artikel från Amanda Lind, Kulturdepartementet
-
Ändring av beslut om uppdrag till Länsstyrelsen i Stockholms län avseende att göra en nulägesbeskrivning i kommuner med verksamhet för romsk inkludering
Med ändring av regerings beslut den 11 maj 2017 beslutar regeringen att Länsstyrelsen i Stockholms län ska redovisa uppdraget om att göra en nulägesbeskrivning i kommuner med verksamhet för romsk inkludering senast den 15 december 2018.
-
Utredningen om inrättandet av ett romskt center är igång
Nu pågår utredningen som ska lämna förslag till regeringen om hur ett nationellt center för romska frågor kan inrättas. – Utredningen har i dagsläget samtalat och träffat ett femtiotal organisationer, sakkunniga och romska företrädare. Intresset för utredningen från den nationella minoriteten romer är stort, säger Charlotta Wickman som sedan mitten av juni leder arbetet.
· Artikel från Kulturdepartementet
-
Kulturdepartementet tillsätter utredning om inrättande av ett nationellt center för romska frågor
Regeringskansliet har beslutat om att ge en utredare inom Kulturdepartementet i uppdrag att närmare utreda möjligheterna för hur ett nationellt center för romska frågor ska kunna inrättas. I uppdraget ingår bl.a. att föreslå vilka specifika uppgifter centret ska ha, att utreda och föreslå om centret ska inrättas inom ramen för befintlig myndighetsstruktur samt att utreda hur romskt deltagande och inflytande i centret kan säkerställas.
· Artikel från Kulturdepartementet
-
Uppdrag till Länsstyrelsen i Stockholms län att göra en nulägesbeskrivning i kommuner med verksamhet för romsk inkludering
Regeringen uppdrar åt Länsstyrelsen i Stockholms län att i samverkan med Arbetsförmedlingen, Boverket, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Statens skolverk och romska sakkunniga göra en nulägesbeskrivning i de kommuner som under perioden 2012–2017 beviljats statsbidrag för utvecklingsverksamhet för romsk inkludering på lokal nivå. Länsstyrelsen i Stockholms län ska senast den 15 oktober 2018 redovisa uppdraget till Regeringskansliet (Kulturdepartementet).