Regeringens strategiska samverkansprogram
Målet med regeringens strategiska samverkansprogram är att identifiera innovativa lösningar på våra stora samhällsutmaningar samt att bidra till svensk konkurrenskraft. I juli 2019 presenterade regeringen, som en del av januariavtalet, fyra teman som utgör grunden för samverkansprogrammen 2019–2022 och som utgår från Sveriges styrkor samt Agenda 2030: Näringslivets klimatomställning; Kompetensförsörjning och livslångt lärande; Näringslivets digitala strukturomvandling samt Hälsa och life science.
Samverkansprogrammen samlar näringsliv, akademi, civila samhället och offentliga aktörer för att gemensamt prioritera vad som behöver göras för att möta utmaningarna inom dessa fyra teman.
- Ansvariga statsråd
- Ibrahim Baylan
- Ansvariga departement
- Näringsdepartementet
- Arbetsmarknadsdepartementet
- Infrastrukturdepartementet
- Miljödepartementet
- Socialdepartementet
- Utbildningsdepartementet
Det här är samverkansprogrammen
Grunden för varje samverkansprogram är en identifierad samhällsutmaning där det behövs innovativa idéer för att finna lösningar. En utmaning vars lösning kräver att alla berörda perspektiv samlas vid samma bord. I Sverige är sedan länge samverkan mellan näringsliv, akademi och det offentliga en kraftfull metod för att lösa problem och överbrygga de utmaningar som vårt samhälle står inför. Därför har regeringen utsett externa samverkansgrupper till varje samverkansprogram.
Kalendarium för samverkansprogrammen
Forsknings- och innovationspropositionen
17 december presenterades forsknings- och innovationspropositionen. Flera av satsningarna har koppling till regeringens strategiska samverkansprogram
Aktuellt #samprog
Det här är regeringens strategiska samverkansprogram

Kompetensförsörjning och livslångt lärande
Klimatomställning, digitalisering och förbättrad hälsa kommer att ställa högre krav på kompetens och arbetsuppgifter kommer att förändras. Det ställer i sin tur krav på livslångt lärande. Utgångspunkten tas i näringslivets efterfrågan, behovet av ny kompetens och förbättrade förutsättningar. Samverkansprogrammet syftar till att stärka och utveckla kompetensförsörjningen och det livslånga lärandet.

Näringslivets klimatomställning
Sverige ska gå före på klimat- och miljöområdet och bli världens första fossilfria välfärdsland. Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Näringslivet står för en betydande del av utsläppen samtidigt som de är en avgörande del av lösningen. Samverkansprogrammet ska bidra till näringslivets klimatomställning.
Fyra teman
De fyra samverkansprogrammens teman för 2019-2022 är en del av januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelse som regeringspartierna ingått med Centerpartiet och Liberalerna. De bygger på Sveriges och svenskt näringslivs styrkor och områden som bedöms vara av stor betydelse för framtida tillväxt: Näringslivets digitala strukturomvandling, Hälsa och life science, Näringslivets klimatomställning, Kompetensförsörjning och livslångt lärande.

Hälsa och life science
Sverige ska vara en ledande life science-nation. Life science bidrar till att förbättra hälsa och livskvalitet hos befolkningen, säkerställa ekonomiskt välstånd, utveckla landet vidare som en ledande kunskapsnation och förverkliga Agenda 2030. Samverkansprogrammet lägger en grund för implementeringen av den nationella life science-strategin.

Näringslivets digitala strukturomvandling
Näringslivet behöver genomgå en digital strukturomvandling på bred front för långsiktig hållbar konkurrenskraft som lägger grunden för hållbar ekonomisk tillväxt och välfärd. Samverkansprogrammet ska bidra till att digitaliseringen i ökad utsträckning leder till affärsnytta, innovationer och lösningar på samhällsutmaningar.
Samverkansprogrammen förra mandatperioden
Genom de strategiska samverkansprogram som lanserades den 1 juni 2016, har regeringen tillsammans med näringsliv, universitet och högskolor samt offentlig sektor kraftsamlat på områden relaterade till samhällsutmaningar där Sverige ligger långt framme och har komparativa fördelar.
Innehåll om Regeringens strategiska samverkansprogram
Totalt 152 träffar.
-
Uppdrag att föreslå utformning av ett strategiskt program för att möta och leda i den digitala strukturomvandlingen
Regeringen uppdrar åt Verket för innovationssystem (Vinnova), Myndigheten för digital förvaltning, Post- och telestyrelsen och Vetenskapsrådet att gemensamt ta fram ett förslag till utformning och genomförande av ett strategiskt program för att möta och leda i den digitala strukturomvandlingen. Vinnova ska vara samordnande myndighet för uppdraget.
-
KOMET synkas med samverkansprogrammen
Den 7 januari 2021 beslutade regeringen att förlänga Kommittén för teknologisk innovation och etiks (KOMET) uppdrag.
· Artikel från Näringsdepartementet
-
Tilläggsdirektiv till Kommittén för teknologisk innovation och etik (N 2018:04), 2021:1
Beslut vid regeringssammanträde den 7 januari 2021. Utredningstiden förlängs. Uppdraget ska istället slutredovisas senast den 31 december 2022.
-
Kraftsamling för att leda den digitala strukturomvandlingen
Regeringen uppdrar åt Verket för innovationssystem, Myndigheten för digital förvaltning, Post- och telestyrelsen och Vetenskapsrådet att föreslå ett program för att leda den digitala strukturomvandlingen av Sverige. Uppdraget är att hitta former för nära samverkan mellan näringsliv, lärosäten och myndigheter inom bl.a. tillämpad forskning, testbäddar, infrastruktur, kompetensförsörjning och digital förvaltning.
-
Satsningar på samverkansprogrammen i forsknings- och innovationspropositionen
Genom satsningarna i forsknings- och innovationspropositionen vill regeringen se till att Sverige kan möta samhällets utmaningar och omställning samt bidra till näringslivets globala konkurrenskraft.
-
Nedslag i samverkansprogrammet Näringslivets klimatomställning
Arbetet inom samverkansgrupperna inom de fyra samverkansprogrammen är i full gång sedan de presenterades i juni 2019. Viveca Bergstrand är projektledare för samverkansprogrammet Näringslivet klimatomställning och tycker att det redan finns goda resultat att visa från arbetet i samverkansgruppen.
-
Riksrevisionens rapport om samverkansprogram och strategiska innovationsprogram, Skr. 2019/20:185
I skrivelsen redovisar regeringen sin bedömning av de iakttagelser och rekommendationer som framgår av Riksrevisionens rapport Innovation genom samverkan – statens satsningar på strategiska samverkans- och innovationsprogram (RiR 2020:6).
-
Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2020 avseende Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Tillväxtanalys ska utreda och föreslå en metod för att följa utvecklingen av företagspopulationen inom life-science-sektorn. Tillämpningen av den föreslagna metoden ska ge en uppskattning av företagspopulationen som är internationellt jämförbar. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 november 2020.
-
Tillväxtanalys får i uppdrag att ta fram en analysmetod för att följa life-science industrins utveckling
Regeringen antog i december 2019 en strategi för att stärka Sverige som ledande life science-nation. För att se hur life science-industrin, som är en av Sveriges basnäringar, utvecklar sig över tid ger regeringen nu Tillväxtanalys i uppdrag att ta fram en analysmetod för detta.
-
Ledamöter med uppdrag att göra skillnad för Sverige – och världen
Samverkansgruppernas ledamöter är utsedda. I måndags träffades ledamöterna i de fyra samverkansprogrammen. Statsminister Stefan Löfven, fem statsråd och flera statssekreterare var på plats på mötet för att visa att hela regeringen står bakom initiativet.