Innehåll om Regeringens strategiska samverkansprogram
Totalt 192 träffar.
-
Utredning för förbättrade finansieringsmöjligheter för näringslivets gröna omställning
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och finansmarknadsminister Max Elger har gemensamt tagit initiativ till en utredning med uppdrag att bistå Finansdepartementet och Näringsdepartementet med att kartlägga behov för att fortsätta stödja näringslivets gröna omställning samt presentera fokusområden för det vidare arbetet. Fokus i arbetet ska ligga på hinder och möjligheter inom finansmarknadsområdet.
-
Näringsministern deltar vid invigningen av innovationsprogrammet Avancerad Digitalisering
Onsdag den 11 maj inviger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson forsknings- och innovationsprogrammet Avancerad Digitalisering. Målet med programmet är att skapa framtidens digitala lösningar som stärker konkurrenskraften och som möjliggör samt snabbar på den gröna omställningen.
-
Framställning om förlängd tid för uppdraget att utveckla en sammanhållen datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande
Regeringen förlänger tiden för uppdraget att utveckla en sammanhållen datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande.
-
Förlängd tid för delrapportering av uppdraget att etablera en innovationshubb för produktion av vacciner och andra avancerade läkemedel
Regeringen förlänger tiden för delrapportering av uppdraget till Verket för innovationssystem (Vinnova) att etablera en innovationshubb för produktion av vacciner och andra avancerade läkemedel.
-
Life science-konferens för att uppmärksamma och accelerera genomförandet av den nationella strategin
Tillsammans för en ledande life science-nation – är en nationell digital konferens som arrangeras den 17 januari. Syftet är att uppmärksamma och accelerera arbetet för att Sverige ska vara en ledande life science-nation. Vid konferensen medverkar företrädare från hela sektorn.
-
Ändring av uppdraget att utveckla en sammanhållen datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande
Regeringen ändrar uppdraget om att utveckla en sammanhållen datainfrastruktur för kompetensförsörjning och livslångt lärande genom att göra följande tillägg. Medlen ska betalas ut engångsvis efter rekvisition till Kammarkollegiet senast den 1 december 2021 respektive 2022.
-
Nationell samverkan för en ledande life science-nation
Den 10 november var det åter dags för samverkansgruppen för Hälsa och Life Science att samlas. Genom att koppla samman offentlig sektor, näringsliv och akademi skapas bättre förutsättningar för att möta de samhällsutmaningar Sverige står inför och uppfylla målsättningarna i life science-strategin.
-
Uppdrag att etablera en innovationshubb för produktion av vacciner och andra avancerade läkemedel
Regeringen ger Verket för innovationssystem (Vinnova) i uppdrag att etablera en innovationshubb för produktion av avancerade läkemedel såsom cell- och genterapier och vacciner.
-
Svensk satsning på innovationshubb för att möjliggöra produktion av avancerade läkemedel och vacciner
Regeringen har vid regeringssammanträdet idag gett Vinnova i uppdrag att etablera en innovationshubb för att möjliggöra produktion av avancerade läkemedel och vacciner. Uppdraget avser leda till en storskalig processkapacitet och planeras att genomföras i samverkan med företaget NorthXBiologics i Matfors. Vinnova får för uppdraget 21 miljoner kronor 2021. För 2022 beräknas 15 miljoner kronor avsättas. Vinnova skjuter därutöver till 14 miljoner kronor ur befintliga medel.
-
Samverkansgruppens arbete återspeglas i uppdrag om påskyndad elektrifiering
För att ytterligare påskynda elektrifieringen av transportsektorn fick Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) ett regeringsuppdrag att bidra till kunskapsuppbyggnaden på området. Behovet har tydligt lyfts i arbetet inom regeringens strategiska samverkansprogram Näringslivets klimatomställning.
· Artikel från Tomas Eneroth, Näringsdepartementet
-
Uppdrag att stärka tillväxten i forskningsintensiva startup-företag
Regeringen ger Verket för innovationssystem (Vinnova) och Tillväxtverket i uppdrag att utveckla förutsättningarna för forskningsintensiva startupföretag med långa utvecklingscykler (s.k. deep tech) att växa i Sverige. Ett särskilt fokus ska läggas på dels företag som bidrar till den gröna omställningen inom bl. a. nya material, energi-, vatten- och bioteknik, dels företag inom avancerad digitalisering som t.ex. artificiell intelligens, mikroelektronik och kvantteknik.
-
Uppdrag att delta i genomförandet av Sveriges återhämtningsplan
Regeringen ger Verket för innovationssystem (Vinnova) i uppdrag att vidta nödvändiga åtgärder för att den del av Sveriges återhämtningsplan (Fi2020/03864, Fi2021/02415, Fi2021/03107) som avser Forskning inom digitalisering; digital strukturomvandling i linje med samverkansprogrammet Näringslivets digitala strukturomvandling (N2021/00919) och datadrivet innovationsprogram inom ekonomi och artificiell intelligens, ska kunna genomföras.
-
Stärkta finansieringsförutsättningar till startup-företag
Många av de mest banbrytande idéerna utvecklas i unga forskningsintensiva startup-företag vilka bidrar till innovation och konkurrenskraft i Sverige. Samtidigt är riskerna för företagen ofta höga och många har svårt att attrahera kapital. Vinnova och Tillväxtverket har därför fått i uppdrag av regeringen att stärka företagens förutsättningar till finansiering.
-
Sverige – näst bäst i världen!
Sverige placerar sig på andra plats när världens mest innovativa länder mäts i FN:s immaterialrättsorganisation WIPO:s årliga mätning Global Innovation Index.
-
Stärkt arbete med cirkulär och fossilfri upphandling
Regeringen föreslår en satsning på cirkulär och fossilfri offentlig upphandling. Det finns stora möjligheter att använda offentlig upphandling som ett strategiskt verktyg i omställningen till cirkulär och fossilfri ekonomi. Den offentliga upphandlingen omsätter totalt närmare 800 miljarder kronor årligen. Genom att arbeta för att göra den offentliga upphandlingen cirkulär, giftfri och fossilfri kan vi göra riktig skillnad för att minska den ohållbara resursanvändningen och klimatutsläppen.
-
Uppdrag att inrätta ett rådgivande organ för att främja innovativ och klimatfokuserad standardisering
Regeringsuppdrag från den 26 augusti. Regeringen ger Kommerskollegium i uppdrag att inrätta ett rådgivande organ för att främja innovativ och klimatfokuserad standardisering, härefter benämnt råd. Rådet ska vara verksamt fr.o.m. den 1 september 2021 t.o.m. den 31 december 2022 i enlighet med vad som framgår av detta beslut.
-
Arbetet från samverkansprogrammet ledde till kraftsamling för klimatomställning genom standardisering
Som ett resultat från regeringens samverkansprogram Näringslivets klimatomställning fick Kommerskollegium nyligen i uppdrag att inrätta ett rådgivande organ med nyckelkompetenser för att främja innovativ och klimatfokuserad standardisering och Vinnova får uppdraget att stödja i arbetet.
· Artikel från Anna Hallberg, Näringsdepartementet
-
Uppdrag att utveckla metoder och samverkansformer för samråd om projekt som syftar till minskad miljö- och klimatpåverkan
Regeringen ger länsstyrelserna i uppdrag att utvärdera nuvarande samrådsförfarande och utveckla metoder och samverkansformer som främjar en effektiv samrådsprocess enligt miljöbalken med avsikt att påskynda projekt som syftar till minskad miljö- och klimatpåverkan och därigenom stärka det hållbara företagandet och påskynda näringslivets klimatomställning.
-
Elnätsutbyggnad ska effektiviseras
Regeringen ger Energimarknadsinspektionen i uppdrag att tillsammans med Lantmäteriet och länsstyrelserna utveckla och testa nya arbetssätt för hantering av de tillstånd och rättigheter som krävs för att bygga ut eller förstärka det svenska elnätet.
-
Budgetsatsningar på näringslivets gröna och digitala omställning
Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2022 höjd garantiram för gröna investeringar, att Tillväxtverket tillförs ytterligare medel för att driva arbetet med ett grönt och digitalt omställningslyft, samt en satsning på Sveriges deltagande i det europeiska industriella samarbetsprojektet IPCEI.
· Artikel från Näringsdepartementet