Foto: Folio

Samling mot rasism

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har under hösten 2015 bjudit in till kunskapshöjande aktiviteter för allmänheten och dialoger med utsatta grupper om rasism och liknande former av fientlighet på olika platser i landet. Representanter från det civila samhället, politiker och tjänstepersoner har deltagit vid aktiviteterna. Dessa aktiviteter har varit en del av det löpande arbetet inom området men även ett förarbete för den nationella plan mot rasism och liknande former av fientlighet som planeras. Planen, som inkluderar hatbrott, kommer att omfatta afrofobi, antisemitism, antiziganism, islamofobi, rasism mot samer och liknande former av fientlighet, till exempel homofobi och transfobi.

Ansvariga statsråd
Alice Bah Kuhnke
Ansvariga departement
Kultur­departementet

Om Samling mot rasism

 • Kultur- och demokratiministern berättar om regeringens satsning "Samling mot rasism"

  Ministern berättar om regeringens satsning under hösten, om regeringens ambition att arbeta mot rasism i samhället och om hennes förväntningar på satsningen. "Samling mot rasism är också en turné där vi gör nedslag från norr till söder, säger Alice Bah Kuhnke.

Höstturnén

27 aug: Raoul Wallenbergdagen i Stockholm.
4 sept: Konferens och dialog om islamofobi i Luleå.
14 sept: Besök på Fryshuset och projekt Exit.
28 sept: Dialogmöte om antiziganism och biopremiär av filmen "Taikon".
9 okt: Konferens och dialogmöte om afrofobi i Malmö.
9-10 nov: Mänskliga rättighetsdagarna i Göteborg. Ministern deltar bl.a. i seminarium om samverkan mot afrofobi, antisemitism, antiziganism och islamofobi som arrangeras av Regeringskansliet.
18 nov: Dialogmöte om homo- och transfobi hos RFSL, Stockholm.
9 dec: Dialogmöte om rasism mot samer i samband med samisk filmfestival i Stockholm.
9 dec: Dialogmöte om antisemitism.

Alice Bah Kuhnkes höstturné

Alice Bah Kuhnke
Kultur- och demokratiministern bjöd tillsammans med Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson in till ett dialogmöte för att få lyssna till hur hatet mot samer kan ta sig i uttryck och för att lyssna till förslag till vad regeringen kan göra. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Samling mot rasism: Hatet mot samer

Det finns rasism i vårt samhälle och den ser olika ut för olika grupper. Samerna är ett urfolk i Sverige. Många samer vittnar om att hat och hot som riktas mot det samiska folket blir allt vanligare. Kultur- och demokratiministern bjöd tillsammans med Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson därför in till ett dialogmöte för att få lyssna till hur denna rasism kan ta sig uttryck och för att lyfta fram förslag till vad regeringen kan göra.

Isak Reichel, Marina Burstein och Petra Kahn Nord vid bordet.
Isak Reichel och Marina Burstein från Judiska Centralrådet i Sverige och Petra Kahn Nord från Judiska ungdomsförbundet. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Samling mot rasism: Dialogmöte mot antisemitism

Judar är en nationell minoritet som varit bosatta i Sverige under flera hundra år. Många förknippar antisemitism med andra världskriget och de judeförföljelser som pågick då, men judar möter fortfarande antisemitism i Sverige i dag.

Alfie Martins
Alfie Martins från FPES menade att inom yrkeslivet pratar man om mobbing men det kan dölja rena brott, som till exempel hatbrott. Det är viktigt att tala om vad det egentligen handlar om. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Samling mot rasism: Dialogmöte om homofobi och transfobi.

Den 18 november fortsatte Alice Bah Kuhnkes höstturné då hon träffade representanter från RFSL, RFSL Ungdom, transföreningarna FPES (Full Personality Expression Sweden) och KIM (Föreningen Kön Identitet Mångfald). Dialogmötet handlade om hot och hat mot hbtq-personer, men också om kränkningar och diskriminering som dessa personer kan möta bland annat inom vården, skolan och i kontakter med myndigheter.

Panelen på scenen
Soraya Post, EU-parlamentariker, Jallow Momodou, ordförande för Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, Petra Kahn Nord, generalsekreterare för Judiska ungdomsförbundet, Aya Mohammed, projektledare för MIO-projektet och Ingrid Lomfors chef och överintendent för Forum för Levande Historia. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Samling mot rasism – fullsatt seminarium på MR-dagarna

Samling mot rasism var kanske det mest välbesökta seminariet under Mänskliga rättighetsdagarna 2015 i Göteborg. I seminariet deltog, förutom kultur- och demokratiministern, representanter från det civila samhället som arbetar mot afrofobi, antisemitism, antiziganism och islamofobi.

Alice Bah Kuhnke vid dialogmötet
Under eftermiddagen bjöd ministern in representanter för afrosvenskar, representanter från Malmö stad och lokala politiker för att diskutera vilka utmaningar som identifierats när det gäller afrofobi. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Röster om afrofobi i Malmö

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnkes höstturné rullar vidare, denna gång till Malmö. Den 9 oktober högtidlighölls årsdagen för slaveriets avskaffande. Ministern medverkade vid en konferens ”Slavhandelns arv – röster från dagens afrosvenskar” och ägnade eftermiddagen åt ett dialogmöte med bland andra representanter för afrosvenskar och lokala politiker.

Mirelle Gyllenbäck
Mirelle Gyllenbäck. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Samling mot rasism: Ministern diskuterar antiziganismen i samhället

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke bjöd in sakkunniga och experter på frågor som rör romers rättigheter och företrädare för romska organisationer till ett dialogmöte den 28 september. Samma kväll deltog ministern vid biopremiären i Stockholm av filmen om Katarina Taikon.

Alice Bah Kuhnke och Martin Schulz togs emot och visades runt av Johan Oljeqvist och Fryshusets chef Anja Frey.
Alice Bah Kuhnke och Martin Schulz togs emot och visades runt av Johan Oljeqvist och Fryshusets chef Anja Frey. Foto: Regeringskansliet

Samling mot rasism: Alice Bah Kuhnke besökte Fryshuset tillsammans med Europaparlamentets talman

Europaparlamentets talman Martin Schulz besökte Sverige och träffade bland andra H.M. Konung Carl XVI Gustaf, statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström, talman Urban Ahlin och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke samtalar med Kowsar Abdihakim, moderator under dialogkonferensen.
Alice Bah Kuhnke samtalar med Kowsar Abdihakim, moderator under dialogkonferensen. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Höstturnén i Norrbotten

Tidigt på morgonen den 4 september fortsatte kultur- och demokratiministern sin höstturné mot Luleå och Norrbotten. Höstturnén är en del av satsningen Samling mot rasism. Ministern bjöd in till och medverkade vid en fullsatt dialogkonferens om islamofobi. Men hon bjöd även in till samtal med representanter för kommuner och landsting och för olika lokala organisationer som arbetar mot rasism och liknande former av fientlighet.

Alice Bah Kuhnke gratulerar Hédi Fried till priset.
Alice Bah Kuhnke gratulerar Hédi Fried till priset. Foto: Sören Andersson

Höstturnén: Raoul Wallenbergdagen

Den 27 augusti är det Raoul Wallenbergdagen. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke bjöd in ett hundrafemtiotal personer från organisationer, myndigheter och skolor, som alla är engagerade i arbetet mot rasism, hatbrott och liknande former av fientlighet till en lunch i Rosenbad.

Röster mot rasism

 • Isabella Andersson
  Isabella Andersson, ordförande för Ungdom Mot Rasism Foto: Ungdom Mot Rasism

  1. Ungdom Mot Rasism, Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation

  Ungdom Mot Rasism är Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation som organiserar ungdomar som vill engagera sig mot rasism. I dagsläget har de cirka 3000 medlemmar. Ungdom Mot Rasism är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som är uppbyggd av och för ungdomar och består framförallt av lokala föreningar runt om i Sverige och finns på cirka 20 orter.

 • Barakat Ghebrehawariat, social entreprenör och demokratiagent.
  Barakat Ghebrehawariat, social entreprenör och demokratiagent. Foto: Cim Ek

  2. ”Diskriminerar man kroppar så riskerar man också att diskriminera berättelser, infallsvinklar, kompetens, nätverk, perspektiv och metoder”

  Barakat Ghebrehawariat är social entreprenör och demokratiagent. Han arbetar på kulturkollektivet Revolution Poetry och är en anlitad föreläsare inom demokrati, mångfald och representation.

 • Rosa Taikon
  Rosa Taikon, romsk aktivist, välkänd silversmed, storasyster till Katarina Taikon. Foto: Regeringskansliet

  3. ”Utan de människor som har varit humana hade vi inte överlevt”

  ”De högerextrema, de är livsfarliga”, svarar Rosa Taikon på frågan om hur hon ser på rasismen i Sverige idag. ”Jag tror inte att folk vet att vissa riksdagsledamöter i Sveriges riksdag emanerar från 1940-talets nazister. Judar hade det väldigt svårt då. Idag accepterar vi att människor som sitter i riksdagen är ute på gatorna med järnrör och kallar kvinnor för horor. Hur kan vi tillåta det i vårt land?”

 • Aya Mohammed, projektledare för MIO-projektet
  Aya Mohammed, projektledare för MIO-projektet Foto: Kawtar Chibli

  4. MIO-projektet sprider kunskap om islamofobi

  I Norrbotten pågår MIO-projektet som syftar till att öka mångfalden, kunskap och öppenheten. Projektet arbetar med visionen om att ”Norrbotten ska bli en plats för alla”. Bakgrunden till MIO-projektet är en förstudie som Sensus Studieförbund genomförde som tydligt visade att det finns negativa uppfattningar och attityder mot muslimer som religiös identitet i Norrbotten.

 • Johnny Lindqvist, expert på Statens medieråd
  Johnny Lindqvist, expert på Statens medieråd Foto: Anna-Lena Ahlström

  5. Sprid inte hat på nätet, sprid kunskap

  Fientliga budskap sprids i dag i hög grad på internet. Statens medieråd har samordnat Europarådets kampanj No Hate Speech Movement i Sverige. Aktiviteterna har genomförts i syfte att höja kunskapen om bland annat rasism och sexism på internet med ett särskilt fokus på barn och ungdomar.

 1. 1 Ungdom Mot Rasism, Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation
 2. 2 ”Diskriminerar man kroppar så riskerar man också att diskriminera berättelser, infallsvinklar, kompetens, nätverk, perspektiv och metoder”
 3. 3 ”Utan de människor som har varit humana hade vi inte överlevt”
 4. 4 MIO-projektet sprider kunskap om islamofobi
 5. 5 Sprid inte hat på nätet, sprid kunskap

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 32 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida