Foto: Erik Wirkensjö, Regeringskansliet

Statsbesök och officiella besök

På denna sida samlas information om inkommande och utgående statsbesök och officiella besök. Statsbesök är den högsta formen av besök mellan två länder och sker på statschefsnivå. I Sverige är det därför H.M. Konungen som bjuder in till statsbesök i Sverige och avlägger statsbesök utomlands. Ett eller flera statsråd representerar alltid vid statsbesök. Ett officiellt besök sker på regeringsnivå. Regeringskansliet ansvarar för planeringen och genomförandet av besöken, ofta i samarbete med hovet, riksdagen, ambassader och myndigheter.

Ansvariga departement
Statsrådsberedningen
Utrikes­departementet

Aktuella statsbesök

Statsbesök Italien Ericsson.
Statsbesök Italien Ericsson. Foto: Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna

Statsbesök från Italien 13–15 november 2018

Den 13–15 november 2018 besöker Italiens president Sergio Mattarella Sverige på inbjudan av H.M. Konungen. Han åtföljs av sin dotter Laura Mattarella. Det är det första statsbesöket från Italien på 20 år. Syftet är att värna och utveckla de långvariga och goda relationerna mellan Sverige och Italien. Teman för det tre dagar långa besöket är digitalisering och hållbarhet, Europasamarbetet med fokus på forskning samt kultur.

Kungaparet i Japan.
Kungaparet i Japan. Foto: Kungliga Hovstaterna

Officiellt besök till Japan 22–25 april 2018

Kungen och drottningen besöker Japan den 22–25 april 2018 på inbjudan av den japanska regeringen. Den svenska regeringen representeras av samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan samt EU- och handelsminister Ann Linde. Näringslivsfrågor kommer att stå i fokus under besöket, då Sverige och Japan i år högtidlighåller 150 år av diplomatiska förbindelser.

Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson och fru Eliza Jean Reid
Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson och fru Eliza Jean Reid. Foto: Presidentkansliet Island

Statsbesök från Island 17–19 januari 2018

Den 17–19 januari 2018 besöker Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson Sverige på inbjudan av H.M. Konungen. Presidenten kommer till Sverige tillsammans med sin hustru Eliza Jean Reid och företrädare för den isländska regeringen. Sveriges regering kommer att representeras av flera ministrar.

Indonesien
Indonesien Foto: Regeringskansliet

Statsbesök till Indonesien 22–24 maj 2017

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia avlägger statsbesök i Indonesien den 22–24 maj 2017 på inbjudan av president Joko Widodo. Regeringen representeras av utrikesminister Margot Wallström och infrastrukturminister Anna Johansson.

Stasbesök från Kanada
Ceremoni på inre borggården vid statsbesöket från Kanada. H.M. Konungen och Kanadas generalguvernör David Johnston. Foto: Kungahuset

Statsbesök från Kanada 20-23 februari 2017

Den 20–23 februari 2017 avlade Kanadas generalguvernör David Johnston tillsammans med fru Sharon Johnston ett statsbesök i Sverige på inbjudan av H.M. Konungen.

Kungaparet och utrikesminister Margot Wallström i samtal med förbundskansler Angela Merkel.
Kungaparet och utrikesminister Margot Wallström i samtal med förbundskansler Angela Merkel. Foto: Jonas Ekströmer, Sveriges ambassad i Berlin

Statsbesök till Tyskland 5–8 oktober 2016

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia avlägger statsbesök i Tyskland den 5–8 oktober på inbjudan av förbundspresident Joachim Gauck. Regeringen representeras av utrikesminister Margot Wallström, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér samt närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Kungaparet på flygplatsen i Bhutan
Kungaparet anländer för statsbesök i Bhutan. Foto: David Sica/Stella Pictures

Statsbesök till Bhutan 8–11 juni 2016

Den 8–11 juni 2016 ägde det första statsbesöket från Sverige till Bhutan rum. Kungaparet hade bjudits in av Bhutans kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. Regeringen representerades av statsrådet Annika Strandhäll.

Presidenten och kungen på väg till välkomstceremonin.
Presidenten och kungen på väg till välkomstceremonin. Foto: Katarina Tomhill, Regeringskansliet

Statsbesök från Chile 10–12 maj 2016

På eftermiddagen den 12 maj lämnade Chiles president Michelle Bachelet Sverige efter sitt tre dagar långa statsbesök. Presidenten var i Sverige på inbjudan av H.M. Konungen. Detta var det första inkommande statsbesöket från Chile till Sverige. Regeringen deltog i programmet med flertalet ministrar. Besöket syftade till att bredda och fördjupa den bilaterala relationen mellan Chile och Sverige.

Margot Wallström tillsammans med Tunisiens utrikesminister.
Margot Wallström tillsammans med Tunisiens utrikesminister. Foto: Rasmus Eljanskog/Regeringskansliet

Statsbesök från Tunisien 4–6 november 2015

Tunisiens president Beji Caïd Essebsi avslutade idag sitt tre dagar långa statsbesök i Sverige. Presidenten och hans fru var i landet på inbjudan av kungen och drottningen. Tunisiens utrikesminister deltog också i besöket och togs emot av Margot Wallström på UD. Under besöket offentliggjordes bland annat att Sverige kommer öppna en ambassad i Tunisien, och ett antal bilaterala samverkansavtal undertecknades.

Indiens president och kungen
Indiens president färdades tillsammans med kungen i kortege till välkomstceremonin på Kungl. Slottet. Foto: Erik Wirkensjö/Regeringskansliet

Statsbesök från Indien 31 maj – 2 juni 2015

På kvällen den 2 juni lämnade Indiens president Shri Pranab Mukherjee Sverige efter sitt tre dagar långa statsbesök. Presidenten var i Sverige på inbjudan av H.M. Konungen. Regeringen deltog i programmet med flertalet ministrar. Huvudteman för besöket var innovation och hållbar utveckling med fokus på urban stadsutveckling, samt vetenskap och forskning.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 60 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida