Foto: © Åke E:son Lindman

Sverige i FN:s säkerhetsråd

Efter att ha röstats in i FN:s säkerhetsråd med stor marginal satt Sverige under 2017 och 2018 som icke-permanent medlem i säkerhetsrådet. Sverige har som principfast medlem i FN:s säkerhetsråd tagit avstamp i ”bottenplattan”: folkrätt, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ett humanitärt perspektiv. Den svenska arbetsmetoden har varit inlyssnande, kreativ och aktiv diplomati med ambitionen att nå resultat.

 • Flera framgångar under Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017-2018

  Utrikesminister Margot Wallström leder säkerhetsrådets möte om fred och säkerhet i Afrika, den 10 juli 2018.
  Efter att ha röstats in i FN:s säkerhetsråd med stor marginal har Sverige under 2017 och 2018 suttit som icke-permanent medlem i säkerhetsrådet. Under juli 2018 var Sverige ordförande i säkerhetsrådet för andra gången. Då tog Sverige ansvar för rådets dagordning och bidrog till att säkerhetsrådet kunde uppfylla sin huvuduppgift enligt FN:s stadga – att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Foto: UN Photo/Loey Felipe

  Sverige avslutar vid årsskiftet sina två år som icke permanent medlem i FN:s säkerhetsråd. Sveriges fokus varit på folkrätt, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Med aktiv diplomati, kreativitet och ett lyssnande förhållningssätt har resultat uppnåtts.

 • Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 50

  Handskak framför flaggor.
  Utrikesminister Margot Wallström, Jemens utrikesminister Khaled Al Yamani, FN:s generalsekreterare António Guterres och Ansar Allah-delegationens ledare Mohammed Abdel Salam vid konsultationernas avslutning i Rimbo den 13 december 2018. Regeringskansliet/Ninni Andersson

  Veckan som gick i säkerhetsrådet: Arriamöte om förhindrande av folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten, Afghanistan, Sudan/Darfur, Internationella avvecklingsmekanismen för brottmålstribunaler (IRMCT/MICT), Iran/icke-spridning, Haiti/MINUSJUSTH, resolution om polis, rättsliga frågor och kriminalvård, Centralafrika/UNOCA, resolution om Centralafrikanska republiken (MINUSCA, resolution om gränsöverskridande humanitärt stöd till Syrien, Libanon, Jemen, Sudan/ICC. Golanhöjderna/UNDOF, Kosovo.

Foto: Cia Pak / UN Photo

Det här är FN:s säkerhetsråd

Säkerhetsrådet utgörs av fem permanenta medlemmar och tio icke-permanenta, och är ett av FN:s sex huvudorgan och har ansvar för upprätthållandet av internationell fred och säkerhet.

Foto: Jonas Svensson / Försvarsmakten

Sverige och FN

Förenta nationerna utgör en central arena för Sveriges arbete med de globala utmaningarna. Genom FN bidrar Sverige till att förebygga konflikter, stödja fredsansträngningar, främja återuppbyggnaden av konfliktdrabbade stater, samt verka för nedrustning och ickespridning.

Foto: UN Photo/Manuel Elias

Frågor och svar om Sveriges medlemskap i Förenta nationernas säkerhetsråd

Sverige har under 2017-18 varit en invald medlem i FN:s säkerhetsråd och vid årsskiftet löpte medlemskapet ut.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 190 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida
 • Veckobrev från Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd

  Här finner du alla veckovisa sammanfattningar från Sveriges arbete som icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd 2017-2018.

  Veckobrev från Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd
 • Frågor och svar om Sveriges nyss avslutade medlemskap i Förenta nationernas säkerhetsråd

  Sverige har under 2017-18 varit en invald medlem i FN:s säkerhetsråd och vid årsskiftet löpte medlemskapet ut. Nedan finner du frågor och svar gällande Sveriges tid i säkerhetsrådet.

  Frågor och svar om Sveriges nyss avslutade medlemskap i Förenta nationernas säkerhetsråd
 • Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 52

  Säkerhetsrådssalen är tom

  Veckan som gick i säkerhetsrådet: Inga formella möten hölls. Pressuttalanden om terroristattacker i Afghanistan och Libyen, samt om Guinea-Bissau. Sverige anordnade ett särskilt möte för säkerhetsrådets nuvarande och inkommande medlemmar för att diskutera situationen i Syrien, inklusive situationen i nordöstra Syrien. Detta är det sista veckobrevet under Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017–2018, som avslutas vid midnatt den 31 december. SR-SAM avvecklas från och med detta datum. Eventuella frågor kopplade till Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd kan därefter ställas till UD-FN.

  Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 52
 • Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 51

  Omröstning med handuppräckning i säkerhetsrådet.

  Veckan som gick i säkerhetsrådet: Afghanistan/UNAMA, återrapportering från arbetet i säkerhetsrådets underorgan, Kosovo, fredsprocessen i Mellanöstern, Demokratiska republiken Kongo (DRK), Sydsudan/UNMISS, Libanon, narkotikasmuggling i Västafrika, Syrien/politiska spåret, Sahel, Guinea-Bissau/UNIOGBIS. Resolutioner om Jemen och UNDOF (Golanhöjderna). Ordförandeuttalanden om FN:s fredsbyggandekommission (PBC) respektive sanktionslistningar. Pressuttalanden om DRK och Sydsudan. Sverige arrangerar Arriamöte om skydd av sjukvård.

  Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 51
 • 10 punkter om Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017-18

  Utrikesminister Margot Wallström leder säkerhetsrådets möte om fred och säkerhet i Afrika, den 10 juli 2018.

  Sverige har som principfast medlem i FN:s säkerhetsråd tagit avstamp i ”bottenplattan”: folkrätt, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ett humanitärt perspektiv. Den svenska arbetsmetoden har varit inlyssnande, kreativ och aktiv diplomati med ambitionen att nå resultat.

  10 punkter om Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017-18
 • Stockholmsöverenskommelsen ger hopp om fredlig lösning i Jemen

  Delegationsledarna skakar hand på Johannesbergs slott.

  Under åtta intensiva dagar har världens blickar riktats mot Rimbo, där FN:s sändebud Martin Griffiths har lett konsultationer med parterna i konflikten i Jemen. Delegationerna från de två parterna, Jemens regering och Ansar Allah, enades torsdagen den 13 december i den så kallade Stockholmsöverenskommelsen om vapenvila i hamnstaden Hodeidah. Parterna har kommit överens om att dra tillbaka sina trupper från Hodeidah och att hamnen ska administreras under FN-översyn, vilket möjliggör livsviktig import av förnödenheter till landet. Stockholmsöverenskommelsen innefattar också fångutväxling och steg mot en vapenvila i staden Ta’iz.

  Stockholmsöverenskommelsen ger hopp om fredlig lösning i Jemen
 • FN-ledda konsultationer i Sverige mellan de stridande parterna i Jemen

  Bild på huset där konsultationerna ägde rum

  FN:s särskilda sändebud Martin Griffiths har lett konsultationer i Sverige med de två stridande parterna i konflikten i Jemen. Sverige stod som värd för konsultationerna som ägde rum i Rimbo norr om Stockholm.

  FN-ledda konsultationer i Sverige mellan de stridande parterna i Jemen
 • Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 49

  Elfenbenskustens utrikesminister Marcel Amon Tanoh med ordförandeklubban.

  Under veckan som gick diskuterades följande frågor i säkerhetsrådet: Antagande av arbetsprogram för Elfenbenskustens ordförandeskap, Syrien/kemvapenspåret, Irak/ FN:s utredningsgrupp för brått begångna av ISIL/Daesh (UNITAD), Iran, debatter om återuppbyggnad efter konflikt respektive samarbete mellan FN och regionala och subregionala organisationer. Säkerhetsrådet gjorde också ett pressuttalande om Sydsudan.

  Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 49
 • Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 48

  I veckan som gick i säkerhetsrådet behandlandes bland annat Ukraina, det humanitära spåret i Syrien, samt en workshop med inkommande medlemmar.

  Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 48
 • Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 47

  Videolänk FN:s säkerhetsråd.

  Veckan i säkerhetsrådet: Fredsprocessen i Mellanöstern (MEPP), Syrien/politiska spåret, fredsbevarande insatser i Afrika, Libanon/1701, Nordkorea, Burundi

  Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 47