Foto: © Åke E:son Lindman

Sverige i FN:s säkerhetsråd

Efter att ha röstats in i FN:s säkerhetsråd med stor marginal sitter Sverige under 2017 och 2018 som icke-permanent medlem i säkerhetsrådet. Under juli 2018 var Sverige ordförande i säkerhetsrådet för andra gången. Då tog Sverige ansvar för rådets dagordning och bidrog till att säkerhetsrådet kunde uppfylla sin huvuduppgift enligt FN:s stadga – att upprätthålla internationell fred och säkerhet.

 • Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 49

  Elfenbenskustens utrikesminister Marcel Amon Tanoh med ordförandeklubban.
  Marcel Amon-Tanoh, Elfenbenskustens utrikesminister och säkerhetsrådets ordförande under december månad, leder säkerhetsrådets möte om samarbete mellan FN och regionala och subregionala organisationer den 6 december 2018. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

  Under veckan som gick diskuterades följande frågor i säkerhetsrådet: Antagande av arbetsprogram för Elfenbenskustens ordförandeskap, Syrien/kemvapenspåret, Irak/ FN:s utredningsgrupp för brått begångna av ISIL/Daesh (UNITAD), Iran, debatter om återuppbyggnad efter konflikt respektive samarbete mellan FN och regionala och subregionala organisationer. Säkerhetsrådet gjorde också ett pressuttalande om Sydsudan.

 • Ett intensivt, resultatdrivet och inkluderande ordförandeskap till ända

  FN:s säkerhetsråd
  FN:s säkerhetsråd UN Photo/Paulo Filgueiras

  Som ordförande i FN:s säkerhetsråd har Sverige tagit ansvar för rådets mycket omfattande agenda och lett det intensiva dagliga arbetet. Att bidra till säkerhetsrådets grundläggande funktion – att upprätthålla internationell fred och säkerhet – är en uppgift Sverige tagit sig an med fokus på resultat, dialog och ett inkluderande ledarskap.

Foto: Cia Pak / UN Photo

Det här är FN:s säkerhetsråd

Säkerhetsrådet utgörs av fem permanenta medlemmar och tio icke-permanenta, och är ett av FN:s sex huvudorgan och har ansvar för upprätthållandet av internationell fred och säkerhet.

Foto: Jonas Svensson / Försvarsmakten

Sverige och FN

Förenta nationerna utgör en central arena för Sveriges arbete med de globala utmaningarna. Genom FN bidrar Sverige till att förebygga konflikter, stödja fredsansträngningar, främja återuppbyggnaden av konfliktdrabbade stater, samt verka för nedrustning och ickespridning.

Utrikesminister Margot Wallström, ambassadör Olof Skoog och kabinettsekreterare Annika Söder
Sverige valdes den 28 juni 2016 in i FN:s säkerhetsråd med god marginal. Foto: Manuel Elias / UN Photo

Frågor och svar om Sveriges FN-kandidatur

Vad, hur och varför? Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet