Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 52

Publicerad

Veckan som gick i säkerhetsrådet: Inga formella möten hölls.
Pressuttalanden om terroristattacker i Afghanistan och Libyen, samt om Guinea-Bissau. Sverige anordnade ett särskilt möte för säkerhetsrådets nuvarande och inkommande medlemmar för att diskutera situationen i Syrien, inklusive situationen i nordöstra Syrien.

Detta är det sista veckobrevet under Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017–2018, som avslutas vid midnatt den 31 december. SR-SAM avvecklas från och med detta datum. Eventuella frågor kopplade till Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd kan därefter ställas till UD-FN.

Säkerhetsrådssalen är tom
Inga formella möten hölls under veckan som gick i säkerhetsrådet. Photo: UN Photo/Paulo Filgueiras

Under den sista veckan under Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017–2018 hölls inga formella möten i rådet.
Under onsdagen antogs ett pressuttalande om Afghanistan till fördömande av den terroristattack i huvudstaden Kabul som ägde rum under måndagen och som ledde till att minst 43 människor miste livet. Uttalandet kan läsas här.

Under torsdagen antogs ett pressuttalande om Libyen till fördömande av den terroristattack mot det libyska utrikesministeriet i Tripoli som ägde rum under tisdagen. Uttalandet kan läsas här.

Under torsdagen antogs även ett pressuttalande om Guinea-Bissau i anslutning till föregående veckas briefing (se veckobrev 51). Genom uttalandet beklagar säkerhetsrådet att planerade parlamentsval skjutits upp och understryker att de kan genomföras enligt den nya tidplanen. Uttalandet kan läsas här.

På fredagen anordnade Sverige ett särskilt möte för säkerhetsrådets nuvarande och inkommande medlemmar för att diskutera situationen i Syrien, inklusive situationen i nordöstra Syrien. Mötet hölls på Sveriges FN-representation i New York. Ett uttalande från utrikesminister Margot Wallströms som publicerades i anslutning till mötet kan läsas här.

En sammanfattande artikel med tio punkter om Sveriges medlemskap i säkerhetsrådet kan läsas här.