
Sverige och FN
Förenta nationerna utgör en central arena för Sveriges arbete med de globala utmaningarna. Genom FN bidrar Sverige till att förebygga konflikter, stödja fredsansträngningar, främja återuppbyggnaden av konfliktdrabbade stater, samt verka för nedrustning och ickespridning. FN utgör också en viktig kanal för Sveriges humanitära arbete och för våra ansträngningar för att bekämpa fattigdom, främja en hållbar utveckling och bekämpa klimatförändringarna. Stärkandet av folkrätten och främjandet av de mänskliga rättigheterna och jämställdhetsfrågorna är andra prioriterade områden för Sverige i FN.
De tre pelarna i FN - fred och säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter - hänger tätt samman och är ömsesidigt beroende. Det går inte att nå framsteg inom ett av dessa områden utan att de andra två också stärks.
- Ansvariga statsråd
- Ann Linde
- Ansvariga departement
- Utrikesdepartementet
Sverige och FN
Sverige i FN:s säkerhetsråd
Efter att ha röstats in i FN:s säkerhetsråd med stor marginal satt Sverige under 2017 och 2018 som icke-permanent medlem i säkerhetsrådet. Sverige har som principfast medlem i FN:s säkerhetsråd tagit avstamp i ”bottenplattan”: folkrätt, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ett humanitärt perspektiv. Den svenska arbetsmetoden har varit inlyssnande, kreativ och aktiv diplomati med ambitionen att nå resultat.
Genvägar
Sveriges prioriteringar i FN
Sverige har ett brett engagemang i FN och verkar aktivt för att stärka dess kapacitet på olika områden, exempelvis inom konfliktförebyggande, fredsfrämjande och fredsbyggande, samt inom främjande av jämställdhet och kvinnors rättigheter.
Sveriges engagemang i FN
FN bildades 1945 och Sverige blev medlem i organisationen året därpå. Sedan dess har ett aktivt engagemang i FN varit en självklar del i svensk utrikespolitik. Sverige är en av de största bidragsgivarna till FN och ett av de få länder som uppfyller FN:s biståndsmål om 0,7 procent av BNI.
Sverige och FN i siffror
Sverige är en av de större bidragsgivarna till FN-systemet. Vår andel av budgeten uppgår till cirka en procent och utöver detta ger Sverige varje år omfattande frivilliga bidrag till FN:s fackorgan, utvecklingssamarbete och humanitära insatser.
Innehåll om Sverige och FN
Totalt 430 träffar.
-
Food Systems Summit – Toppmöte för hållbara livsmedelssystem
I september 2021 bjuder FN in till ett toppmöte om livsmedelssystem, Food Systems Summit 2021 (FSS), i syfte att förändra våra livsmedelsystem till att bli mer hållbara. Den svenska regeringen ser det som mycket viktigt att delta i detta arbete, för att bidra till målen i Agenda 2030.
-
Utrikesdeklarationen 2021
Regeringens utrikesdeklaration presenterades av utrikesminister Ann Linde vid 2021 års utrikespolitiska debatt i riksdagen onsdagen den 24 februari. Det talade ordet gäller.
-
Globalt miljömöte fokuserar på grön återhämtning
Världens miljöministrar samlas digitalt den 22 och 23 februari för att diskutera grön återhämtning och fatta beslut om prioriteringar inför FN:s miljömöte. Miljö- och klimatminister Per Bolund deltar i mötet.
-
Sverige lämnar in sin långsiktiga klimatstrategi till FN
Sverige har lämnat in sin långsiktiga klimatstrategi till FN. Strategin är en del av Sveriges arbete under Parisavtalet och innehåller ambitiösa utsläppsmål och åtgärder som ska driva på klimatomställningen i Sverige i linje med Parisavtalets mål.
-
Enighet om ökad ambition och ökat internationellt samarbete vid högnivåmöte inom ledarskapsgruppen för industriomställning
Idag hölls ett högnivåmöte inom den globala ledarskapsgrupp som Sverige och Indien lanserat för att driva på klimatomställningen inom den tunga industrin. Vid mötet enades gruppens medlemmar om en rad ambitiösa åtaganden som ska bidra till fossilfrihet och netto-noll-utsläpp senast 2050.
-
Isabella Lövin står värd för internationellt högnivåmöte om industrisektorns klimatomställning
Den 1 december hålls det andra högnivåmötet inom den globala ledarskapsgruppen för industriomställning (LeadIT). I gruppen ingår länder och företag som gemensamt ska arbeta för att snabba på klimatomställningen inom tung industri med målet att nå netto-noll utsläpp senast 2050.
-
Strategi för Sveriges samarbete med FN:s flyktingorgan (UNHCR) under perioden 2020–2023
Denna strategi ska ligga till grund för svenskt samarbete med FN:s högkommissarie för flyktingar (Office of the United Nations High Commissioner for Refugees, UNHCR) för perioden 2020–2023. Strategin fastställer prioriteringar och samarbetsformer för Sveriges medlemskap och partnerskap med UNHCR.
-
Sverige och Spanien värdar för digitalt toppmöte om starkare 75-årigt FN
I dag tisdag 10 november 2020 samlas ett tiotal stats- och regeringschefer till ett digitalt toppmöte som Spanien och Sverige står värdar för. Syftet är att samla en grupp länder som tillsammans är redo att bidra till ett starkare FN, i spåren av organisationens 75-årsfirande. Länderna vill också bygga global opinion för en hållbar återuppbyggnad efter pandemin.
-
Resolution 1325 fyller 20 år och Sverige ökar sitt stöd för FN:s fredsbyggande och kvinnors deltagande
Den 31 oktober fyller FN:s resolution om kvinnor, fred och säkerhet 20 år. I samband med det och inom ramen för den globala coronaresponsen, bidrar Sverige med ytterligare 75 miljoner kronor för insatser för hållbar fred där kvinnors meningsfulla deltagande utgör en central del.