Foto: Åke E:son Lindman

Sverige och FN

Förenta nationerna utgör en central arena för Sveriges arbete med de globala utmaningarna. Genom FN bidrar Sverige till att förebygga konflikter, stödja fredsansträngningar, främja återuppbyggnaden av konfliktdrabbade stater, samt verka för nedrustning och ickespridning. FN utgör också en viktig kanal för Sveriges humanitära arbete och för våra ansträngningar för att bekämpa fattigdom, främja en hållbar utveckling och bekämpa klimatförändringarna. Stärkandet av folkrätten och främjandet av de mänskliga rättigheterna och jämställdhetsfrågorna är andra prioriterade områden för Sverige i FN.

De tre pelarna i FN - fred och säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter - hänger tätt samman och är ömsesidigt beroende. Det går inte att nå framsteg inom ett av dessa områden utan att de andra två också stärks.

Ansvariga statsråd
Margot Wallström
Isabella Lövin
Ansvariga departement
Utrikes­departementet

Sverige och FN

 • Sverige i FN:s säkerhetsråd

  Efter att ha röstats in i FN:s säkerhetsråd med stor marginal satt Sverige under 2017 och 2018 som icke-permanent medlem i säkerhetsrådet. Sverige har som principfast medlem i FN:s säkerhetsråd tagit avstamp i ”bottenplattan”: folkrätt, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ett humanitärt perspektiv. Den svenska arbetsmetoden har varit inlyssnande, kreativ och aktiv diplomati med ambitionen att nå resultat.

Sveriges prioriteringar i FN

Sverige har ett brett engagemang i FN och verkar aktivt för att stärka dess kapacitet på olika områden, exempelvis inom konfliktförebyggande, fredsfrämjande och fredsbyggande, samt inom främjande av jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Sveriges engagemang i FN

FN bildades 1945 och Sverige blev medlem i organisationen året därpå. Sedan dess har ett aktivt engagemang i FN varit en självklar del i svensk utrikespolitik. Sverige är en av de största bidragsgivarna till FN och ett av de få länder som uppfyller FN:s biståndsmål om 0,7 procent av BNI.

Sverige och FN i siffror

Sverige är en av de större bidragsgivarna till FN-systemet. Vår andel av budgeten uppgår till cirka en procent och utöver detta ger Sverige varje år omfattande frivilliga bidrag till FN:s fackorgan, utvecklingssamarbete och humanitära insatser.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 378 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida
 • Frågor och svar om Sveriges nyss avslutade medlemskap i Förenta nationernas säkerhetsråd

  Sverige har under 2017-18 varit en invald medlem i FN:s säkerhetsråd och vid årsskiftet löpte medlemskapet ut. Nedan finner du frågor och svar gällande Sveriges tid i säkerhetsrådet.

  Frågor och svar om Sveriges nyss avslutade medlemskap i Förenta nationernas säkerhetsråd
 • Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 51

  Omröstning med handuppräckning i säkerhetsrådet.

  Veckan som gick i säkerhetsrådet: Afghanistan/UNAMA, återrapportering från arbetet i säkerhetsrådets underorgan, Kosovo, fredsprocessen i Mellanöstern, Demokratiska republiken Kongo (DRK), Sydsudan/UNMISS, Libanon, narkotikasmuggling i Västafrika, Syrien/politiska spåret, Sahel, Guinea-Bissau/UNIOGBIS. Resolutioner om Jemen och UNDOF (Golanhöjderna). Ordförandeuttalanden om FN:s fredsbyggandekommission (PBC) respektive sanktionslistningar. Pressuttalanden om DRK och Sydsudan. Sverige arrangerar Arriamöte om skydd av sjukvård.

  Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 51
 • 10 punkter om Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017-18

  Utrikesminister Margot Wallström leder säkerhetsrådets möte om fred och säkerhet i Afrika, den 10 juli 2018.

  Sverige har som principfast medlem i FN:s säkerhetsråd tagit avstamp i ”bottenplattan”: folkrätt, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ett humanitärt perspektiv. Den svenska arbetsmetoden har varit inlyssnande, kreativ och aktiv diplomati med ambitionen att nå resultat.

  10 punkter om Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017-18
 • Stockholmsöverenskommelsen ger hopp om fredlig lösning i Jemen

  Delegationsledarna skakar hand på Johannesbergs slott.

  Under åtta intensiva dagar har världens blickar riktats mot Rimbo, där FN:s sändebud Martin Griffiths har lett konsultationer med parterna i konflikten i Jemen. Delegationerna från de två parterna, Jemens regering och Ansar Allah, enades torsdagen den 13 december i den så kallade Stockholmsöverenskommelsen om vapenvila i hamnstaden Hodeidah. Parterna har kommit överens om att dra tillbaka sina trupper från Hodeidah och att hamnen ska administreras under FN-översyn, vilket möjliggör livsviktig import av förnödenheter till landet. Stockholmsöverenskommelsen innefattar också fångutväxling och steg mot en vapenvila i staden Ta’iz.

  Stockholmsöverenskommelsen ger hopp om fredlig lösning i Jemen
 • FN-ledda konsultationer i Sverige mellan de stridande parterna i Jemen

  Bild på huset där konsultationerna ägde rum

  FN:s särskilda sändebud Martin Griffiths har lett konsultationer i Sverige med de två stridande parterna i konflikten i Jemen. Sverige stod som värd för konsultationerna som ägde rum i Rimbo norr om Stockholm.

  FN-ledda konsultationer i Sverige mellan de stridande parterna i Jemen
 • Kampen för mänskliga rättigheter viktigare än på länge

  Debattartikel av Alice Bah Kuhnke och Margot Wallström Göteborgs-Posten, 9 december 2018. När mörkret åter syns på horisonten, och nittonhundratalets fasor ekar i vår tid, måste vi behålla vårt fokus. Vårt arbete måste fortsätta, för att alla människor en dag ska kunna leva sina liv i fred och frihet, med respekt gentemot sin nästa och utan förföljelse eller diskriminering, skriver Alice Bah Kuhnke (MP) och Margot Wallström (S).

  Kampen för mänskliga rättigheter viktigare än på länge
 • Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 49

  Elfenbenskustens utrikesminister Marcel Amon Tanoh med ordförandeklubban.

  Under veckan som gick diskuterades följande frågor i säkerhetsrådet: Antagande av arbetsprogram för Elfenbenskustens ordförandeskap, Syrien/kemvapenspåret, Irak/ FN:s utredningsgrupp för brått begångna av ISIL/Daesh (UNITAD), Iran, debatter om återuppbyggnad efter konflikt respektive samarbete mellan FN och regionala och subregionala organisationer. Säkerhetsrådet gjorde också ett pressuttalande om Sydsudan.

  Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 49
 • Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 48

  I veckan som gick i säkerhetsrådet behandlandes bland annat Ukraina, det humanitära spåret i Syrien, samt en workshop med inkommande medlemmar.

  Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 48
 • Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 47

  Videolänk FN:s säkerhetsråd.

  Veckan i säkerhetsrådet: Fredsprocessen i Mellanöstern (MEPP), Syrien/politiska spåret, fredsbevarande insatser i Afrika, Libanon/1701, Nordkorea, Burundi

  Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 47
 • Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 46

  FN:s sändebud i Jemen, Martin Griffiths, i FN:s säkerhetsråd.

  Veckan som gick i säkerhetsrådet: Irak/UNAMI, Demokratiska republiken Kongo, Gaza, Sanktionsregimen för Somalia och Eritrea, Abyei/UNISFA, Kosovo/UNMIK, G5 Sahel-styrkan, Centralafrikanska republiken/MINUSCA, Sydsudan, Jemen samt Syrien. Möte för valda rådsmedlemmar i Pretoria med Sydafrika och Sverige som värdar.

  Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 46