Foto: Hans Alm/Folio

Tillsammans för unga i jobb

Ingen ung människa ska behöva börja sitt vuxna liv i långtidsarbetslöshet - därför är en av regeringens viktigaste frågor att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Arbetslösheten bland unga har minskat kraftigt, och är på sin lägsta nivå sedan 2002. Nu fortsätter regeringen arbetet med att sänka arbetslösheten och varaktigt stärka ungas position på arbetsmarknaden.

Ansvariga statsråd
Ylva Johansson
Ansvariga departement
Arbetsmarknads­departementet

Unga i jobb – en av regeringens viktigaste frågor

  • "Rätt insats till rätt person i rätt tid"

    Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.
    Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

    – Sedan första dagen har regeringen jobbat hårt för att minska ungdomsarbetslösheten. Nu ser vi att arbetslösheten bland unga minskat kraftigt. Rätt insats till rätt person i rätt tid – det är utgångspunkten för regeringens politik. Arbetsförmedlingens stärkta samverkan med kommunerna är också avgörande. Nu tar vi tag i nya utmaningar och ser till att fler nyanlända kommer i arbete.

Foto: Maskot/Folio

Ungdomsarbetslösheten den lägsta på 14 år

Sysselsättningsutvecklingen i Sverige är positiv, samtidigt som arbetslösheten i landet fortsätter att minska. Sedan regeringsskiftet har cirka 300 000 fler människor ett jobb att gå till (varav över 100 000 i välfärden). Arbetslösheten har minskat med över 1,5 procentenheter till 6,2 procent första kvartalet 2018.

Foto: Maskot/Folio

90-dagarsgarantin

För att minska ungdomsarbetslösheten har regeringen infört en 90-dagarsgaranti för ungdomar. 90-dagarsgarantin innebär en bortre gräns för hur länge en arbetslös person kan vara arbetslös innan hon eller han erbjuds ett arbete, en utbildning eller en insats som leder till arbete eller studier. För att möjliggöra 90-dagarsgarantin har regeringen under mandatperioden vidtagit flera åtgärder.

Foto: Maskot/Folio

Delegation för unga och nyanlända till arbete

Regeringen har tillsatt en delegation som ska verka för att arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet får större genomslag på lokal nivå. Ett resultat av delegationens arbete hittills är att 287 av landets 290 kommuner har skrivit överenskommelser tillsammans med Arbetsförmedlingen om att gemensamt minska ungdomsarbetslösheten.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 84 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida