Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)

Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) är ett frihandelsavtal under förhandling mellan EU och USA som syftar till att fördjupa det ekonomiska samarbetet mellan dessa två regioner. TTIP kommer att skapa världens största regionala frihandelsområde genom att minska handels- och investeringshinder mellan EU och USA. För den svenska regeringen är det särskilt prioriterat att slutföra förhandlingarna mellan EU och USA om ett handels- och investeringsavtal.

Ansvariga statsråd
Ann Linde
Ansvariga departement
Utrikes­departementet

Läs mer om handels- och investeringsavtalet TTIP

 • Mikael Damberg
  Mikael Damberg, närings- och innovationsminister Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

  1. Fri, rättvis och öppen världshandel stärker Sveriges konkurrenskraft

  Sverige är sedan länge ett frihandelsvänligt land. Det råder ett stort mått av samsyn i vårt samhälle om vikten av att främja en fri och rättvis världshandel, inte minst mot bakgrund av vår ekonomis stora beroende av exporten.

 • Mikael Damberg och Stefan Löfven besöker exportföretaget Zilenzio
  Mikael Damberg och Stefan Löfven besöker exportföretaget Zilenzio Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

  2. TTIP öppnar nya möjligheter för Sverige

  "Särskilt små och medelstora företag i Sverige har mycket att vinna på TTIP. Det skriver närings- och innovationsminister Mikael Damberg tillsammans med Företagarnas vd Günther Mårder."

 • Cecilia Malmström och Mikael Damberg
  Cecilia Malmström, EU-kommissionär och Mikael Damberg, närings- och innovationsminister om frihandelsavtalet mellan EU och USA, TTIP. Bilden är ett montage. Foto: Kristian Pohl/Regeringskanlsiet och European Union, 2010/Source: PE, EC-Audiovisual Service

  3. TTIP bidrar till Sveriges och EU:s välstånd

  Debattartikel av Mikael Damberg och Cecilia Malmström i Dagens Industri 8 oktober. Denna höst har EU en unik chans att lägga de viktigaste pusselbitarna på plats för det viktiga handels- och investeringsavtalet TTIP mellan EU och USA. Vår ambition är att ett avtal ska slutas under nästa år, men då måste vi snabba på förhandlingarna.

 • Mikael Damberg, Margot Wallström och Stefan Löfven
  Mikael Damberg, Margot Wallström och Stefan Löfven svarar på frågor från utländska beskickningar 2015 Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

  4. Utrikesdeklarationen 2015

  "Särskilt prioriterat är att slutföra förhandlingarna mellan EU och USA om ett handels- och investeringsavtal, TTIP. Förutom av ekonomiska skäl är avtalet strategiskt angeläget för att stärka den transatlantiska länken. Ett frihandelsavtal mellan EU och USA bör vara både djupt och omfattande samt täcka alla viktiga aspekter av handel och investeringar. Regeringens målsättning är att nå ett så ambitiöst resultat som möjligt för att stödja tillväxt och sysselsättning – utan att möjligheten att stärka skyddet för miljön, löntagarnas intressen samt människors och djurs hälsa försämras."

 • Cecilia Malmström, handelskommissionär, förhandlar TTIP för EU
  Cecilia Malmström, handelskommissionär, förhandlar TTIP för EU Foto: European Commission

  5. Vad är TTIP?

  Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) är ett frihandelsavtal under förhandling mellan EU och USA som syftar till att fördjupa det ekonomiska samarbetet mellan dessa två regioner. TTIP kommer att skapa världens största regionala frihandelsområde genom att minska handels- och investeringshinder mellan EU och USA.

 1. 1 Fri, rättvis och öppen världshandel stärker Sveriges konkurrenskraft
 2. 2 TTIP öppnar nya möjligheter för Sverige
 3. 3 TTIP bidrar till Sveriges och EU:s välstånd
 4. 4 Utrikesdeklarationen 2015
 5. 5 Vad är TTIP?

EU negotiating texts in TTIP

The European Commission is negotiating TTIP as openly as possible. A final agreement would have 24 chapters, grouped together in 3 parts:
1. Market access
2. Regulatory cooperation
3. Rules

EU parlamentet om TTIP

EU parlamentets samlingssida om frihandelsavtalet, med nyheter, infografik och videointervjuer.

Kommerskollegium: frågor och svar om TTIP

Kommerskollegium har samlat faktablad, rapporter, statistik och relaterade länkar omTTIP på svenska och engelska.

Svenska ambassaden i Washington

Information och nyheter från den svenska ambassaden i Washington.

US Trade Representative TTIP

United States Trade Representative (USTR) focus page on TTIP includes a number of resources, they include a summary of U.S. objectives, negotiating round and public forum information, T-TIP blog posts, facts sheets, reports, and press releases.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 27 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida
 • Samlat grepp om regeringens arbete för fri och rättvis handel

  Sverige ska vara ett föregångsland för fri och rättvis handel. Det innebär bland annat att regeringen arbetar med att integrera frågor om utveckling, fattigdomsbekämpning, jämställdhet och miljö i handelspolitiken. Den 13 mars höll handelsminister Ann Linde och konsumentminister Per Bolund ett sakråd för att presentera och diskutera tio utgångspunkter som vägleder regeringens arbete.

  Samlat grepp om regeringens arbete för fri och rättvis handel
 • Sakråd om fri och rättvis handel

  Sakråd om fri och rättvis handel
 • Ann Linde till Bratislava för möte med EU:s handelsministrar

  EU- och handelsminister Ann Linde träffar EU:s övriga handelsministrar i Bratislava den 22 september för att diskutera aktuella handelspolitiska frågor, bland annat den senaste utvecklingen för EU:s frihandelsförhandlingar med Kanada (CETA) och förberedelser av nästa förhandlingsrunda mellan EU och USA (TTIP). Två andra viktiga handelsavtal finns också på dagordningen; Miljövaruavtalet och Tjänstehandelavtalet.

  Ann Linde till Bratislava för möte med EU:s handelsministrar
 • Sverige behöver TTIP för jobben

  Debattartikel i Aftonbladet den 2 september av Ann Linde och Karl-Petter Thorwaldsson. Ett frihandelsavtal med USA är viktigt för att skapa fler konkurrenskraftiga jobb i Sverige. Vare sig den svenska regeringen eller LO delar bilden av att förhandlingarna om TTIP, frihandelsavtalet mellan EU och USA, har havererat eller borde avslutas. Det finns få verktyg för att faktiskt öka antalet arbetstillfällen – ett sådant verktyg är nya progressiva och omfattande handelsavtal.

  Sverige behöver TTIP för jobben
 • Tal av EU- och handelsministern vid EU-debatt i riksdagen den 8 juni 2016

  Tal som EU- och handelsminister Ann Linde planerat att hålla vid EU-debatten i riksdagen den 8 juni 2016 men som på grund av röstbesvär blev inställt. Ministern närvarade och lyssnade på ledamötena under hela debatten.

  Tal av EU- och handelsministern vid EU-debatt i riksdagen den 8 juni 2016
 • Min syn på frihandel

  Som regeringens nya EU- och handelsminister har jag fått ansvar för viktiga områden för Sverige: EU, dess inre marknad samt den yttre handelspolitiken. De är alla viktiga beståndsdelar för det samhälle och välstånd som bygger Sverige.

  Min syn på frihandel
 • TTIP-dialogen i Stockholm

  Ann Linde

  I ett unikt event som arrangerades av Regeringskansliet tillsammans med LO och Svenskt Näringsliv samlades representanter från näringslivet, civilsamhället, EU och USA för en heldag kring det transatlantiska handels- och investeringspartnerskapsavtalet TTIP.

  TTIP-dialogen i Stockholm
 • Ann Linde deltar i högnivådialog om TTIP

  EU- och handelsminister Ann Linde deltar tisdag 31 maj i TTIP Dialogue som arrangeras av Utrikesdepartementet, LO och Svenskt Näringsliv i Stockholm.

  Ann Linde deltar i högnivådialog om TTIP
 • Stockholm värd för högnivådialog om TTIP

  Den 31 maj arrangerar Utrikesdepartementet tillsammans med LO och Svenskt Näringsliv en dialog på hög nivå om det transatlantiska handels- och investeringspartnerskapsavtalet TTIP. EU- och handelsminister Ann Linde kommer delta under dagen, tillsammans med EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och USA:s handelsrepresentant ambassadör Michael Froman.

  Stockholm värd för högnivådialog om TTIP
 • Handelsministrarna vill fortsatt se ett omfattande TTIP-avtal

  Näringsminister Mikael Damberg intervjuas.

  EU:s handelsministrar träffades i Bryssel för att diskutera handelspolitiska frågor. En av de frågor som diskuterades var den senaste förhandlingsrundan om handelsavtalet mellan EU och USA. Ministrarna diskuterade även situationen för EU:s stålindustri och frihandelsavtalet med Kanada. Näringsminister Mikael Damberg representerade Sverige under mötet den 13 maj.

  Handelsministrarna vill fortsatt se ett omfattande TTIP-avtal