Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)
Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) är ett frihandelsavtal under förhandling mellan EU och USA som syftar till att fördjupa det ekonomiska samarbetet mellan dessa två regioner. TTIP kommer att skapa världens största regionala frihandelsområde genom att minska handels- och investeringshinder mellan EU och USA. För den svenska regeringen är det särskilt prioriterat att slutföra förhandlingarna mellan EU och USA om ett handels- och investeringsavtal.
- Ansvariga statsråd
- Ann Linde
- Ansvariga departement
- Utrikesdepartementet
Läs mer om handels- och investeringsavtalet TTIP
EU negotiating texts in TTIP
The European Commission is negotiating TTIP as openly as possible. A final agreement would have 24 chapters, grouped together in 3 parts:
1. Market access
2. Regulatory cooperation
3. Rules
EU parlamentet om TTIP
EU parlamentets samlingssida om frihandelsavtalet, med nyheter, infografik och videointervjuer.
Kommerskollegium: frågor och svar om TTIP
Kommerskollegium har samlat faktablad, rapporter, statistik och relaterade länkar omTTIP på svenska och engelska.
Riksdagen om TTIP
Beslut från EU-nämnden om EU-kommissionens förhandlingsmandat samt frågor om TTIP som riksdagens ledamöter ställer till ministrarna i regeringen.
Svenska ambassaden i Washington
Information och nyheter från den svenska ambassaden i Washington.
US Trade Representative TTIP
United States Trade Representative (USTR) focus page on TTIP includes a number of resources, they include a summary of U.S. objectives, negotiating round and public forum information, T-TIP blog posts, facts sheets, reports, and press releases.
För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB
Du kan filtrera innehållet
Totalt 27 träffar.
-
Samlat grepp om regeringens arbete för fri och rättvis handel
Sverige ska vara ett föregångsland för fri och rättvis handel. Det innebär bland annat att regeringen arbetar med att integrera frågor om utveckling, fattigdomsbekämpning, jämställdhet och miljö i handelspolitiken. Den 13 mars höll handelsminister Ann Linde och konsumentminister Per Bolund ett sakråd för att presentera och diskutera tio utgångspunkter som vägleder regeringens arbete.
Samlat grepp om regeringens arbete för fri och rättvis handel -
Sakråd om fri och rättvis handel
Sakråd om fri och rättvis handel -
Ann Linde till Bratislava för möte med EU:s handelsministrar
EU- och handelsminister Ann Linde träffar EU:s övriga handelsministrar i Bratislava den 22 september för att diskutera aktuella handelspolitiska frågor, bland annat den senaste utvecklingen för EU:s frihandelsförhandlingar med Kanada (CETA) och förberedelser av nästa förhandlingsrunda mellan EU och USA (TTIP). Två andra viktiga handelsavtal finns också på dagordningen; Miljövaruavtalet och Tjänstehandelavtalet.
Ann Linde till Bratislava för möte med EU:s handelsministrar -
Sverige behöver TTIP för jobben
Debattartikel i Aftonbladet den 2 september av Ann Linde och Karl-Petter Thorwaldsson. Ett frihandelsavtal med USA är viktigt för att skapa fler konkurrenskraftiga jobb i Sverige. Vare sig den svenska regeringen eller LO delar bilden av att förhandlingarna om TTIP, frihandelsavtalet mellan EU och USA, har havererat eller borde avslutas. Det finns få verktyg för att faktiskt öka antalet arbetstillfällen – ett sådant verktyg är nya progressiva och omfattande handelsavtal.
Sverige behöver TTIP för jobben -
Tal av EU- och handelsministern vid EU-debatt i riksdagen den 8 juni 2016
· Tal från Ann Linde, Utrikesdepartementet
Tal som EU- och handelsminister Ann Linde planerat att hålla vid EU-debatten i riksdagen den 8 juni 2016 men som på grund av röstbesvär blev inställt. Ministern närvarade och lyssnade på ledamötena under hela debatten.
Tal av EU- och handelsministern vid EU-debatt i riksdagen den 8 juni 2016 -
Min syn på frihandel
Som regeringens nya EU- och handelsminister har jag fått ansvar för viktiga områden för Sverige: EU, dess inre marknad samt den yttre handelspolitiken. De är alla viktiga beståndsdelar för det samhälle och välstånd som bygger Sverige.
Min syn på frihandel -
TTIP-dialogen i Stockholm
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
I ett unikt event som arrangerades av Regeringskansliet tillsammans med LO och Svenskt Näringsliv samlades representanter från näringslivet, civilsamhället, EU och USA för en heldag kring det transatlantiska handels- och investeringspartnerskapsavtalet TTIP.
TTIP-dialogen i Stockholm -
Ann Linde deltar i högnivådialog om TTIP
EU- och handelsminister Ann Linde deltar tisdag 31 maj i TTIP Dialogue som arrangeras av Utrikesdepartementet, LO och Svenskt Näringsliv i Stockholm.
Ann Linde deltar i högnivådialog om TTIP -
Stockholm värd för högnivådialog om TTIP
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
Den 31 maj arrangerar Utrikesdepartementet tillsammans med LO och Svenskt Näringsliv en dialog på hög nivå om det transatlantiska handels- och investeringspartnerskapsavtalet TTIP. EU- och handelsminister Ann Linde kommer delta under dagen, tillsammans med EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och USA:s handelsrepresentant ambassadör Michael Froman.
Stockholm värd för högnivådialog om TTIP -
Handelsministrarna vill fortsatt se ett omfattande TTIP-avtal
EU:s handelsministrar träffades i Bryssel för att diskutera handelspolitiska frågor. En av de frågor som diskuterades var den senaste förhandlingsrundan om handelsavtalet mellan EU och USA. Ministrarna diskuterade även situationen för EU:s stålindustri och frihandelsavtalet med Kanada. Näringsminister Mikael Damberg representerade Sverige under mötet den 13 maj.
Handelsministrarna vill fortsatt se ett omfattande TTIP-avtal