En äldre man och äldre kvinna med personal mellan sig
Foto:Folio

Trygghet och livskvalitet för äldre

En av regeringens viktigaste uppgifter är att öka tryggheten och förbättra för de äldre. Sverige ska vara ett bra land att åldras i.
Regeringen har börjat ett långsiktigt förändringsarbete för att anpassa äldreomsorgen till den demografiska och tekniska utvecklingen.

För att bibehålla en äldreomsorg av god kvalitet måste tillgången till personal med rätt kompetens säkras. Äldre ska kunna leva ett gott och aktivt liv efter arbetslivet och har rätt till långsiktigt tryggare och högre framtida pensioner.

Aktuellt inom Trygghet och livskvalitet för äldre

En man och en kvinna står bredvid varandra.
– Socialstyrelsen har idag tecknat avtal för att säkra omfattande leveranser av andningsskydd. Det här en långsiktig lösning, baserad på inhemsk svensk produktion, säger socialminister Lena Hallengren. Här med Jonas Nykvist från Dräger AB, ett företag inom medicin och säkerhetsteknik. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Arbete inom folkhälsa, sjukvård, social omsorg och socialförsäkringar med anledning av coronaviruset

Med anledning av utbrottet av nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 följer regeringen utvecklingen noga och har löpande kontakt med ansvariga myndigheter. Här finns samlad information om arbetet inom Socialdepartementets politikområden. Sidan uppdateras löpande.

Statsrådet Lena Hallengren står bredvid nationella samordnaren Göran Johnsson
Regeringen har utsett Göran Johnsson till nationell samordnare som ska främja en hållbar kompetensförsörjning inom kommunalt finansierad vård och omsorg. Foto: Nils Petter Nilsson/ Regeringskansliet

Nationell samordnare för ökad kvalitet i äldreomsorgen

Regeringen har utsett en nationell samordnare som ska främja en hållbar kompetensförsörjning inom kommunalt finansierad vård och omsorg. Samordnaren ska stödja kommunerna genom att bland annat stimulera förändringsarbete för en attraktivare arbetsmiljö, stärka ledarskapet samt föreslå välfärdstekniska lösningar som kan avlasta personalen.

En äldre kvinna och en yngre kvinna vid diskbänken i köket.
Foto: Maskot Folio Foto: Maskot Folio

En fast omsorgskontakt i hemtjänsten

Regeringen har utsett Barbro Westerholm att se över och lämna förslag på hur en fast omsorgskontakt kan införas i hemtjänsten. Till den fasta omsorgskontakten ska en äldre person kunna vända sig för att exempelvis få stöd och svar på frågor om sina insatser och sin omsorg.

Innehåll om Trygghet och livskvalitet för äldre

Prenumerera

Totalt 14 träffar.