Innehåll om Välfärdskommissionen
Totalt 25 träffar.
-
Välfärdskommissionen: 29 förslag för en starkare välfärd i hela Sverige
Välfärden ska stärkas. Idag presenterar Välfärdskommissionen 29 åtgärdsförslag för att stärka kommunsektorns förmåga att erbjuda välfärdstjänster av god kvalitet i framtiden. Förslagen är en del av Välfärdskommissionens slutredovisning, som nu görs efter två års arbete.
-
Regeringen vill främja försöksverksamhet i kommuner och regioner
Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att analysera och föreslå åtgärder hur staten kan främja försöksverksamhet i kommunsektorn. Det kan exempelvis handla om nya arbetssätt, utvecklad samverkan eller hur ny teknik kan användas.
-
Försöksverksamhet i kommuner och regioner, Dir. 2021:110
En särskild utredare ska främja försöksverksamheter i kommuner och regioner.
-
Styrning som skapar goda planeringsförutsättningar i fokus på Välfärdskommissionens sjunde möte
Kommunsektorn behöver långsiktiga planeringsförutsättningar för att kunna leverera välfärd till invånarna. För det behövs en utvecklad statlig styrning som är sammanhållen, ändamålsenlig och som ger kommuner och regioner likvärdiga förutsättningar. Det menar regeringens välfärdskommission, som tisdagen den 28 september höll sitt sjunde möte.
· Artikel från Finansdepartementet
-
Här är förslagen som Välfärdskommissionen har presenterat hittills
I februari 2020 höll Välfärdskommissionen sitt första möte. Sedan dess har sammanlagt 25 åtgärdsförslag presenterats av kommissionen som samlar företrädare för regeringen, SKR och centrala arbetstagarorganisationer.
· Artikel från Finansdepartementet
-
Parterna i Välfärdskommissionen överens om avgörande förutsättningar för framtidens välfärd
För att välfärden ska klara av sitt uppdrag i framtiden behöver välfärden ställa om men även rustas med mer resurser. Personalen i välfärden behöver bättre förutsättningar och samarbetet mellan staten och kommunsektorn behöver stärkas. Det konstaterar regeringens Välfärdskommission, som vid mötet den 20 maj enades om gemensamma ställningstaganden om framtidens behov i välfärden.
· Artikel från Finansdepartementet
-
Välfärdskommissionen vill kartlägga kostnaderna för valfrihetssystemen i välfärden
Under de senaste åren har det införts allt fler valfrihetssystem i välfärden. Regeringens Välfärdskommission vill nu se en genomlysning för att öka kunskapen om systemens konsekvenser, särskilt hur utvecklingen påverkar kostnaderna i kommuner och regioner.
-
Välfärdskommissionen enas om flera nya åtgärder på årets första möte
Under onsdagen höll Välfärdskommissionen sitt första möte för i år. Det handlade om hur stat, kommuner och regioner kan hitta nya arbetssätt och metoder för att säkerställa att pengarna som går till välfärden används effektivt. Bakgrunden är bland annat att gapet mellan behov och tillgängliga resurser i välfärden väntas öka de kommande åren. Kommissionen enades om totalt sex åtgärdsförslag.
-
Uppdrag att kartlägga och analysera administrativa kostnader för kommuner och regioner
Regeringen uppdrar åt Statskontoret att analysera och göra en övergripande kartläggning av de administrativa kostnader som följer av olika typer av statlig styrning som riksdagen, regeringen och de statliga myndigheterna utövar inom olika kommunala verksamhetsområden.
-
Uppdrag till Statskontoret att kartlägga och analysera administrativa kostnader för kommuner och regioner
Regeringen har i dag beslutat om att ge Statskontoret i uppdrag att kartlägga kommuners och regioners administrativa kostnader. Myndigheten ska särskilt analysera och föreslå vilka åtgärder staten kan vidta i sin styrning för att minska dessa kostnader och underlätta för kommuner och regioner att hantera riktade statsbidrag.
-
Kommundelegation för att bättre kunna möta kommuners utmaningar
Finansdepartementet remitterar nu promemorian Tillfälligt statsbidrag till vissa kommuner och regioner för kommunala åtgärder för en ekonomi i balans. Förslagen i promemorian innebär bland annat att en tillfällig kommundelegation inrättas, vilket aviserades i budgetpropositionen för 2021.
-
Tillfälligt statsbidrag till vissa kommuner och regioner för kommunala åtgärder för en ekonomi i balans, Fi2021/00551
I promemorian lämnas förslag till en förordning om tillfälligt statsbidrag till enskilda kommuner och regioner som är i behov av att vidta åtgärder för att nå en ekonomi i balans och en god ekonomisk hushållning.
-
Välfärdens medarbetare i fokus på Välfärdskommissionens fjärde möte
Välfärdskommissionen har i dag kommit överens om sex nya åtgärdsförslag som ska förbättra kompetensförsörjningen och arbetsmiljön i välfärden. Det innebär att Välfärdskommissionen nu har presenterat sammanlagt sexton förslag.
-
Välfärdskommissionen överens om ökad digitalisering och minskat IT-krångel
Välfärdskommissionen presenterar idag en av sina första leveranser – en avsiktsförklaring mellan regeringen och SKR om ökad digitalisering och minskat IT-krångel. Syftet är att ta tillvara digitaliseringens möjligheter och samtidigt förbättra arbetsmiljön i välfärden.
-
Digital pressträff med Välfärdskommissionen onsdagen den 2 december
( Ny version) Onsdagen den 2 december håller finansminister Magdalena Andersson och digitaliseringsminister Anders Ygeman en digital pressträff. SKR:s ordförande Anders Knape har fått förhinder.
-
Välfärdskommissionen har presenterat tio förslag hittills
Drygt nio månader in i arbetet har Välfärdskommissionen kommit överens om sammanlagt tio förslag med fokus på förbättrad styrning i välfärden och digitalisering. Framåt kommer kompetensförsörjning och effektiv användning av de offentliga resurserna att vara prioriterade frågor för kommissionen.
-
Kommundelegation för tillfälligt stöd till vissa kommuner och regioner
I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen att medel avsätts för att ett tillfälligt stöd ska kunna utgå till vissa enskilda kommuner och regioner och att en kommundelegation inrättas för att hantera detta. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Uppdrag för kommuners och regioners del i den gemensamma digitala infrastrukturen
Regeringen ger Myndigheten för digital förvaltning (Digg) ett uppdrag som syftar till att stärka välfärdens digitalisering. Digg får i uppdrag att analysera förutsättningarna för kommuner och regioner att delta i den förvaltningsgemensamma digitala infrastrukturen för informationsutbyte och grunddata. Analysen ska göras i nära samverkan med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).