Per Bolund

Finansmarknads- och bostadsminister, biträdande finansminister
”Jag är en oroad optimist. Vår generations viktigaste uppdrag är att skapa ett samhälle som håller även för de som ska leva långt efter oss. Därför arbetar jag för finansiell stabilitet och ett stabilt bostadsbyggande. Ekonomin ska gynna den som fattar klimatsmarta val.”
Per Bolunds områden
Genvägar
Aktuellt från Per Bolund
Anna Kinberg Batra ska utreda statens roll på betalningsmarknaden
Digitaliseringen leder till stora förändringar av hur vi betalar, och allt färre använder kontanter. Samtidigt är möjligheten att betala en grundläggande samhällsservice. Regeringen tillsätter nu en utredning som ska göra en bred kartläggning av betalningsmarknadens utveckling och analysera statens framtida roll.
Innehåll från Per Bolund
Totalt 745 träffar.
-
Regelverket för ombyggnad ska förtydligas
Idag uppfattas regelverket för ombyggnad krångligt och oförutsägbart. Bland annat uppfattas gränsen mellan vad som är ombyggnad, då kraven omfattar hela byggnaden och annan ändring för del av byggnaden som oklar. Regeringen ger därför Boverket i uppdrag att utreda om och på vilket sätt regleringen av ombyggnad kan förtydligas i plan- och bygglagen, plan- och byggförordningen samt anslutande författningar.
-
Bolund och Ygeman tar emot Fossilfritt Sveriges vätgasstrategi
Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman tar imorgon torsdag emot Fossilfritt Sveriges vätgasstrategi. Det sker vid ett digitalt seminarium om vätgas för fossilfri konkurrenskraft. Medverkar gör förutom Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige även representanter från Scania och projektet HYBRIT.
-
Per Bolund fortsätter byggsamtalen för ett högt och hållbart bostadsbyggande
Fredag den 22 januari samlar bostadsminister Per Bolund aktörer från byggbranschen för ett uppföljande byggsamtal. I fokus står hur branschens aktörer med stöd av regeringen kan säkerställa ett högt och hållbart bostadsbyggande. Regeringen vill också diskutera hur branschen påverkats av pandemin och riskerna framåt.
-
Korttidspermittering
Den 2 april 2020 röstade riksdagen ja till regeringens förslag om ett system för stöd vid korttidspermittering. Den nya lagen trädde i kraft den 7 april, men stödet kunde godkännas retroaktivt från 16 mars. Den 27 maj röstade riksdagen även ja till regeringens förslag om att förstärka systemet ytterligare så att arbetstiden kunde minskas med upp till 80 procent i maj, juni och juli 2020. Den 9 november meddelade regeringen att det kommer att vara möjligt med fortsatt stöd under perioden 1 december 2020–30 juni 2021. Stödet föreslås under denna period fortsatt att vara förstärkt genom att staten tar en större andel av kostnaderna och att en ny nivå för arbetstidsminskning på 80 procent införs under perioden 1 januari–31 mars 2021.
-
Lantbruksuniversitetet säljer mark för samhällsbygge i Uppsala
Regeringen har beslutat medge att Sveriges lantbruksuniversitet säljer mark till Uppsala kommun. Genom försäljningen underlättar staten för bostadsbyggande och utbyggnad av transportinfrastruktur söder om Uppsala.
-
Fler fastigheter kan omvandlas till bostäder för äldre
Statens Bostadsomvandling AB, Sbo har uppdraget att tillsammans med kommuner omvandla befintliga fastigheter till bostäder för äldre. Riksdagen biföll i juni 2020 regeringens förslag till en förstärkning om 300 miljoner kronor till Sbo, för att möta behovet av bostäder för äldre i hela landet. Nu har förstärkningen genomförts.
-
Regeringen har besvarat EU-kommissionens konsultation om en taxonomi för att underlätta identifiering och jämförelser av miljömässigt hållbara investeringar
Sverige har varit ett av de mest pådrivande länderna i att EU ska ta sig an hållbarhet inom kapitalmarknadsunionen och har därefter tagit en aktiv roll även i taxonomiförhandlingarna. På fredagen lämnade regeringen sina synpunkter på det omfattande förslag till delegerad akt för taxonomi som EU-kommissionen haft på konsultation under de senaste fyra veckorna.
-
Minskad boendesegration är viktigt för regeringen
Att minska och motverka segregation är högt prioriterat för regeringen och en del av arbetet för ett tryggt och hållbart Sverige. Regeringen har nu beslutat om handlingsplanen Ett Sverige som håller ihop - Regeringens insatser för minskad segregation och goda livschanser för alla.
-
Regeringen inför ett stöd för gröna och trygga samhällen
Regeringen har beslutat om en ny förordning om stöd för gröna och trygga samhällen. För att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle är det viktigt att natur- och grönområden i städer och tätorter ökar och utvecklas. Tillgång till stadsgrönska, såsom parker och gröna ytor i närheten av bostaden behövs för människors välbefinnande.
-
Protokoll från Finansiella stabilitetsrådets möte
I dag har protokollet från Finansiella stabilitetsrådets möte den 4 december publicerats.