Peter Hultqvist

Peter Hultqvist Försvars­minister

Försvarsminister

Försvarsdepartementet

"Försvarspolitiken måste ha sin utgångspunkt i ansvaret för Sverige. Det handlar om att hävda vår suveränitet, vår demokratiska samhällsordning och rätten att själva bestämma över vår framtid."

Regeringen och statsråden i sociala medier

Länkar till konton i sociala medier som Regeringskansliet ansvarar för och andra konton som statsråden använder finns här:

Aktuellt från Peter Hultqvist

 • Peter Hultqvist till internationell konferens om stöd till Ukraina

  Torsdag den 11 augusti reser försvarsminister Peter Hultqvist till Köpenhamn för att delta i en internationell givarkonferens för Ukraina. På konferensen deltar försvarsministrar från 17 länder för att diskutera ekonomiskt stöd till Ukraina samt stöd genom försvarsmateriel och militär utbildning.

 • Fördjupat försvarssamarbete mellan Danmark, Norge och Sverige

  De tre ministrarna stående utomhus i Malmö hamn med mikrofoner framför sig.
  Försvarsminister Peter Hultqvist (mitten), Danmarks försvarsminister Morten Bødskov (vänster) och Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram (höger) på den pressträff som hölls i samband med deras möte i Malmö. Foto: Försvarsdepartementet

  Den 8 augusti möttes försvarsminister Peter Hultqvist, Danmarks försvarsminister Morten Bødskov och Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram i Malmö. De diskuterade fördjupat samarbete mellan de tre länderna för att bidra till säkerhet och stabilitet i Östersjöregionen.

 • Sverige utbildar ukrainska soldater i Storbritannien

  M agdalena Andersson och Peter Hultqvist omgivna av militärer utomhus.
  Statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist på plats hos Försvarsmakten i Boden, där de höll en gemensam pressträff den 7 augusti för att berätta om regeringens beslut att Försvarsmakten ska skicka instruktörer till Storbritannien för att genomföra militär grundutbildning för ukrainska medborgare. Foto: Försvarsmakten

  Regeringen har beslutat att Försvarsmakten ska skicka instruktörer till Storbritannien för att genomföra militär grundutbildning för ukrainska medborgare, som sedan kan tjänstgöra i Ukrainas försvarsmakt. Syftet är att möjliggöra för Ukraina att upprätthålla och stärka sin försvarsförmåga.

 • JEF utökar närvaron i Sverige och Finland

  Peter Hultqvist står utomhus framför ett flygplan och blir intervjuad.
  Försvarsminister Peter Hultqvist på besök på JEF-övningen vid Skaraborgs flygflottilj (F 7) i Såtenäs. Foto: Viktoria Rinaldo/Försvarsmakten

  Under de kommande månaderna planeras flera övningar i Sverige och Finland inom ramen för försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF), mot bakgrund av att länderna ansökt om medlemskap i Nato. Försvarsminister Peter Hultqvist besökte den 5 juli en JEF-övning vid Skaraborgs flygflottilj (F 7) i Såtenäs.

Peter Hultqvist och Ukrainas ambassadör i Sverige står inomhus framför en trädörr.
Försvarsminister Peter Hultqvist träffade Ukrainas ambassadör i Sverige, Plakhotniuk Andrii, och informerade om att Sverige ger ytterligare militärt stöd till Ukraina. Foto: Regeringskansliet

Ytterligare militärt stöd till Ukraina

Regeringen har beslutat om ytterligare militärt stöd till Ukraina. Stödet består av materiel som Ukraina efterfrågat, till exempel pansarvärnsvapen, understödsvapen samt minröjningsutrustning. Totalt uppgår detta stöd till ett värde av cirka 500 miljoner kronor.

Ministrarna i helfigur och med svarta kläder.
Försvarsministrarna från de tio länderna inom samarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) på plats i Oslo. Foto: Torbjørn Kjosvold, Norges försvarsmakt

JEF-länderna uttryckte stöd för Sveriges och Finlands Natoansökningar

När försvarsministrarna från de tio länderna inom samarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) möttes i Oslo den 14–15 juni, stod Rysslands krig mot Ukraina och krigets konsekvenser på agendan. Sverige representerades av försvarsminister Peter Hultqvist.

Ministrarna uppradade inomhus framför en glasvägg.
Försvarsministrarna från länderna i Norra gruppen på mötet. Foto: Utanríkisráðuneytið/Islands utrikesdepartement

Peter Hultqvist i möte med försvarsministrar från norra Europa

Försvarsministrarna från länderna som ingår i det försvarspolitiska forumet Norra gruppen möttes i Reykjavik den 8 juni. På agendan stod Rysslands invasion av Ukraina och dess påverkan på det säkerhetspolitiska läget i regionen.

Peter Hultqvist till vänster och Antti Kaikkonen till höger sitter vid ett bord och skriver under papper.
Försvarsminister Peter Hultqvist och Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen undertecknade ett bilateralt samförståndsavtal om värdlandsstöd. Foto: Ulrika Langels/Försvarsdepartementet

Sverige och Finland fördjupar försvarssamarbetet

I samband med ett möte i Reykjavik den 7 juni undertecknade försvarsminister Peter Hultqvist och Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen ett bilateralt samförståndsavtal om värdlandsstöd. Avtalet bidrar till att stärka ländernas förmåga att agera tillsammans i fred, kris och krig.

Innehåll från Peter Hultqvist

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 830 träffar.