Tomas Eneroth

Infrastrukturminister
"Vi bygger Sverige. För att klara klimatet och för att jobben ska bli fler investerar vi i infrastruktur. Vi gör den största järnvägssatsningen i modern tid och satsar på ny konkurrenskraftig teknik. Det är nu det händer!"
Tomas Eneroths områden
Genvägar
Regeringen och statsråden i sociala medier
Länkar till konton i sociala medier som Regeringskansliet ansvarar för och andra konton som statsråden använder finns här:
Tomas Eneroths kalender
Aktuellt från Tomas Eneroth
Största ekonomiska ramen någonsin för transportinfrastrukturåtgärder
Idag höll infrastrukturminister Tomas Eneroth och miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund en digital pressträff där de presenterade innehållet i infrastrukturpropositionen.
En teckenspråkstolkad version finns i pressmeddelandet.
Regeringen satsar på klimatsmarta transporter i vårbudgeten
Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet Fler godstransporter på järnväg, ytterligare medel för att upprätthålla kapaciteten i kollektivtrafiken under coronapandemin och att påbörja arbetet med ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik är i fokus när regeringen satsar på klimatsmarta transporter i vårbudgeten.
Elektrifierade vägtransporter och elektrifieringsstrategin på agendan
I torsdags samlades Elektrifieringskommissionens ledamöter digitalt till sitt andra möte. På dagordningen stod diskussioner om arbetet med att ta fram en handlingsplan för elektrifiering av vägtransporterna, genomförandeplaner för att elektrifiera de regionala godstransporterna och den nationella elektrifieringsstrategin.

Miljökompensationen vässas för fler transporter på järnväg
Regeringen har beslutat att miljökompensationen för godstransporter på järnväg utvecklas så att den tydligare riktas mot de godstransporter som har konkurrens från vägtransporter. Syftet är att tydligare styra mot en överflyttning av godstransporter från väg till järnväg och därmed stärka järnvägens konkurrenskraft och avlasta vägarna.

Regeringen ger klartecken till flera infrastrukturobjekt
Regeringen beslutar att ge grönt ljus till åtta objekt som får så kallad byggstart år 2021–2023. Det innebär att Trafikverket får binda upp medel för att upphandla entreprenad för dessa projekt. Infrastrukturobjekten är en del av den nationella infrastrukturplanen 2018-2029.

Tomas Eneroth om mandatperiodens stora infrastrukturfrågor
Drygt två år har gått sedan regeringen tillträdde i januari 2019. Mycket har hänt på infrastrukturområdet, men vilka har de stora frågorna varit? Infrastrukturminister Tomas Eneroth delar med sig av sin syn på mandatperiodens två första år.
Innehåll från Tomas Eneroth
Totalt 503 träffar.
-
Per Bolund och Tomas Eneroth håller pressträff
Idag, den 21 april, håller miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund och infrastrukturminister Tomas Eneroth en pressträff om ett besked på infrastrukturområdet.
-
Största ekonomiska ramen någonsin för transportinfrastrukturåtgärder
Regeringen lägger nu fram en proposition med den största ekonomiska ramen någonsin för transportinfrastrukturåtgärder. Sammanlagt uppgår ramen till 876 miljarder kronor för perioden 2022-2033. Propositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Tomas Eneroth och Per Bolund presenterar infrastrukturpropositionen
Idag, den 16 april, håller infrastrukturminister Tomas Eneroth och miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund en digital pressträff där de presenterar innehållet i infrastrukturpropositionen.
-
Regeringen vill ta bort merkostnad vid besiktning av gasbilar
För att främja omställningen till en fossilfri fordonsflotta vill regeringen ta bort den merkostnad som det innebär att besikta bilar som drivs av gas. Därför får Transportstyrelsen i uppdrag att utreda förutsättningarna för åtgärder som gör att ägare av gasbilar betalar samma pris som övriga bilägare vid besiktning.
-
Förslag om förlängning av smittskyddsåtgärder i långväga kollektivtrafik
Regeringen har tidigare beslutat om särskilda begränsningar för långväga kollektivtrafik. Bestämmelserna är tidsbegränsade och upphör att gälla vid utgången av maj 2021. På grund av det fortsatt osäkra smittläget remitteras nu ett förslag om att bestämmelserna ska fortsätta att gälla till och med den 14 augusti 2021.
-
Regeringen satsar på klimatsmarta transporter i vårbudgeten
Fler godstransporter på järnväg, ytterligare medel för att upprätthålla kapaciteten i kollektivtrafiken under coronapandemin och att påbörja arbetet med ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik är i fokus när regeringen satsar på klimatsmarta transporter i vårbudgeten. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Stopp för fusk med mätarinställningar
Regeringen vill se ett stopp på fusket med mätarinställningar. Därför får Transportstyrelsen i uppdrag att utreda och ta fram åtgärder som kan förhindra manipulering av fordons mätarställningar.
-
Uppdrag för att analysera kostnadsutveckling av infrastrukturprojekt redovisas
I oktober 2020 fick Trafikverket i uppdrag att analysera kostnadsutvecklingen vid upphandling och genomförande av investeringsprojekt. Bakgrunden är att regeringen sett en oroande kostnadsutveckling för byggandet av infrastrukturprojekt. Nu har Trafikverket redovisat uppdraget till regeringen.
-
Tomas Eneroth deltar på videomöte med EU:s transportministrar
Idag, den 30 mars, deltar infrastrukturminister Tomas Eneroth digitalt på ett informellt möte med EU:s transportministrar. På mötet kommer järnvägsfrågor att vara i fokus.
-
Slopa eller behålla tidsomställningen?
• EU-kommissionen har lagt ett förslag om att avskaffa tidsomställningen. Europaparlamentet delar den uppfattningen. Ministerrådet har ännu inte tagit ställning till förslaget. Inget beslut har alltså fattats på EU-nivå. • Den svenska regeringen har inte heller tagit ställning till om tidsomställningen ska avskaffas, och i så fall vilken tid som i sådant fall skulle vara normaltid (sommar- eller vintertid). • Om tidsomställningen avskaffas genom beslut i EU är det upp till varje enskilt medlemsland att besluta om vilken normaltid landet ska ha. Det betyder att det är ett nationellt beslut huruvida Sverige vid ett avskaffande ska ha sommartid eller vintertid som normaltid.