Amanda Lind

Amanda Lind, kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna

Kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna

Kulturdepartementet

”Vår demokrati ska främjas, journalister och konstnärers frihet skyddas och oavsett om du bor i storstad eller på landsbygden ska du ha tillgång till att utöva och uppleva kultur."

Aktuellt från Amanda Lind

  • Flera museer och scener får pengar i förtid för att hantera coronavirusets effekter

    Utbetalningen av statliga bidrag till vissa institutioner tidigareläggs i syfte att snabbt stärka deras likviditet i situationen som uppkommit till följd av det nya coronavirusets spridning.

    – På bara några veckor har många museer, scener och institutioner fått uppleva enorma publiktapp som ingen var bredd på. Det har inneburit drastiskt minskade intäkter och en oro för framtiden. Att tidigarelägga utbetalningen av bidragen till flera kulturinstitutioner med statligt stöd är ett viktigt besked och ska ses som en del av en helhet av de åtgärder som regeringen beslutat om i den rådande situationen. Att inte behöva vänta på det statliga bidraget kommer vara en viss lättnad i krisen, säger kulturminister Amanda Lind.

  • En miljard kronor till kultur och idrott till följd av coronavirusets effekter

    Kultursektorn och idrottsrörelsen får en miljard kronor i extra stöd på grund av de ekonomiska konsekvenser som drabbat sektorerna till följd av det nya coronavirusets spridning.

Amanda Lind, kultur- och demokrati­minister samt ­minister med ansvar för idrottsfrågorna.
Amanda Lind, kultur- och demokrati­minister samt ­minister med ansvar för idrottsfrågorna. Foto: Regeringskansliet

Amanda Lind i möten med organisationer med anledning av nya coronaviruset

Kultur- och demokrati­minister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind har haft samtal med flera organisationer angående effekter av det nya coronaviruset.

Amanda Lind, Mika Romanus och Ellen Nyman sitter på scenen.
Amanda Lind samtalade med Mika Romanus och Ellen Nyman om jämställd kultur. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Halva scenen – jämställd kultur

För tredje året i rad arrangeras Folk och kultur, 5-8 februari. Konventet, som äger rum under fyra dagar i Eskilstuna, invigdes högtidligt med H.K.H. Kronprinsessan Victoria, som också är Folk och kulturs beskyddare 2020. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind höll invigningstalet.

Kultur-, demokrati-, och idrottsminister Amanda Lind bjöd in representanter från #metoo-uppropen för att lyssna var #metoo befinner sig två år efter #tystnadtagning.
Kultur-, demokrati-, och idrottsminister Amanda Lind bjöd in representanter från #metoo-uppropen för att lyssna var #metoo befinner sig två år efter #tystnadtagning. Foto: Lena Sandstedt/Regeringskansliet

Regeringen bygger långsiktiga relationer för att motverka sexuella trakasserier

Två år efter #tystnadtagning samlar kultur-, demokrati- och idrottsminister Amanda Lind samtliga #metoo-upprop under hennes ansvarsområden för att ta arbetet mot sexuella trakasserier och övergrepp vidare.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Satsningar på kultur, demokrati och idrott i budgeten 2020

I budgetpropositionen för 2020 ger regeringen, tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet, en rad förslag för att bland annat stärka demokratin, kulturen och idrotten i hela landet. Bland annat föreslår regeringen att 25 miljoner kronor per år avsätts under 2020 och 2021 för att myndigheter, kommuner och organisationer i det civila samhället ska kunna genomföra särskilda demokratistärkande insatser.

–Fler ska känna sig delaktiga, kunskapen om demokratin måste öka och vi behöver värna det demokratiska samtalet. Demokratin som vi ärvde av tidigare generationer ska lämnas i ett ännu starkare skick till våra barn, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Innehåll från Amanda Lind

Prenumerera

Totalt 134 träffar.