Global samverkan
Uppdaterad
Analysgruppens arbete utgår från den nyligen antagna FN-agendan för hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning, 2030-agendan med mätbara och uppföljningsbara, hållbarhetsmål i fokus. Hur ska dessa mål implementeras i Sverige och globalt? Vilka förändringar krävs från länder och internationella organisationer?

Analysgruppens uppgift är att analysera vad som krävs för ett effektivt och hållbart genomförande av de föreslagna målen på vissa utvalda områden, såväl i Sverige som globalt.
Gruppens fokus ligger på de angelägna mål som kräver nytänkande och för vilka svenska initiativ skulle kunna få speciell betydelse. En fråga som gruppen har tittat på är visionen om en Global Deal, som innebär att globaliseringens fördelar och vinster ska komma fler till del och att utmaningarna på den globala arbetsmarknaden ska hanteras gemensamt.
Gruppen ska även diskutera möjligheter och utmaningar för det multilaterala samarbetet, migration, globala cyberfrågor och framtidens konfliktmönster. På samtliga områden ska det finnas en ambition att effektivisera arbetet för jämställdhet och barns rättigheter samt att presentera idéer som kan bidra till att skydda utsatta gruppers särskilda intressen.
Analysgruppen
Gruppens ordföranden
Thomas Hammarberg och Loa Brynjulfsdottir
Huvudsekreterare
Sofia Östmark
Ledamöter
Lennart Båge, ordförande, Global Utmaning
Mats Karlsson, direktör, Utrikespolitiska institutet
Anna Ryott, VD, Swedfund
Jonas Tallberg, professor, Statsvetenskapliga Institutionen Stockholms Universitet
Lisa Pelling, utredningschef, Arena Idé
Lena Ag, generalsekreterare, Kvinna till kvinna
Jan Cedergren, Sveriges representant i styrelsen för den Gröna fonden