Anna Ekström

Utbildningsminister
"Vi har haft ett av de mest högpresterande och jämlika skolsystemen i världen. Dit ska vi igen. Då krävs ordning och studiero, kunskap och bildning. Vi ska skapa en skola där varje elevs ansträngning avgör hur långt hon kan nå i sina studier – inte vilka föräldrar hon råkar ha eller vilken skola hon valt."
Anna Ekströms områden
Genvägar
Aktuellt från Anna Ekström
Högstadieskolor får möjlighet till fjärr- eller distansundervisning för att undvika trängsel och minska smittspridningen
Sverige befinner sig i ett tufft läge. Regeringen planerar därför att besluta om en förordningsändring som från och med måndag den 11 januari gör det möjligt för grundskolor att använda fjärr- eller distansundervisning i högstadiet för att undvika trängsel i skolans lokaler eller i kollektivtrafiken.
En teckenspråkstolkad version av sändningen finns i pressmeddelandet.

Över en miljard extra till skolan 2021
För att möta den tuffa utmaning som covid-19-pandemin medför förstärks det statliga stödet till skolväsendet med 1 miljard kronor 2021. Syftet är att bidra till goda förutsättningar för kommunerna att kunna säkerställa att alla barn och elever får den utbildning de har rätt till, trots pandemin.

Rekommendation om fjärr- eller distansundervisning i gymnasieskolan
Den 3 december rekommenderade Folkhälsomyndigheten gymnasieskolan att övergå till fjärr- eller distansundervisning till och med den 6 januari 2021. Mot bakgrund av det rådande läget har rekommendationen nu förlängts till och med den 24 januari 2021.

Vårens nationella prov ställs in
Skolverket har beslutat att ställa in de nationella proven under våren 2021. Detta beslut omfattar bland annat grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen.
– Skolverkets beslut är nödvändigt, även om det så klart inte är önskvärt, säger Anna Ekström.

Regeringens åtgärder för fler lärare
Regeringens arbete har som mål att alla barn och elever ska få möta kunniga och kompetenta lärare och förskollärare oavsett var i landet de bor. Det är så vi lägger grunden för en jämlik kunskapsskola och ett starkt samhälle. Regeringen arbetar därför aktivt på flera fronter och tillsammans med flera aktörer för att lösa lärarbristen.
Innehåll från Anna Ekström
Totalt 711 träffar.
-
Det ska finnas personskadeförsäkring vid distansstudier inom högskolan och yrkeshögskolan
Personskadeförsäkringen inom högskolan och yrkeshögskolan ska i fortsättningen gälla även vid vissa olycksfall under distansstudier, även efter covid-19-pandemin. Detta står klart efter att regeringen i dag har godkänt de överenskommelser som träffats mellan Universitets- och högskolerådet (UHR) och Kammarkollegiet respektive Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) och Kammarkollegiet om nya försäkringsvillkor.
-
Högstadieskolor får möjlighet till fjärr- eller distansundervisning för att undvika trängsel och minska smittspridningen
Sverige befinner sig i ett tufft läge. Regeringen planerar därför att i morgon besluta om en förordningsändring som gör det möjligt för grundskolor att använda fjärr- eller distansundervisning i högstadiet för att undvika trängsel i skolans lokaler eller i kollektivtrafiken.
-
Digital pressträff med utbildningsministern, Folkhälsomyndigheten och Skolverket
I dag, torsdag den 7 januari, håller utbildningsminister Anna Ekström en digital pressträff om ett beslut gällande covid-19 och skolan. Medverkar gör även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.
-
Ytterligare nationella restriktioner för att hejda smittspridning
(Ny version) Regeringen ser med oro på den höga smittspridningen av covid-19. Vid en pressträff under fredagen lämnades därför besked om ytterligare nationella restriktioner.
-
Så har regeringen arbetat för en god utbildning under pandemin
Covid-19-pandemin är en kris för hela världen och en prövning både för det svenska samhället och för oss som individer. Regeringen har vidtagit åtgärder och fattat beslut för att minska de negativa effekterna för individer och samhälle. Kunskapen om viruset ökar hela tiden och samtliga åtgärder och beslut utvärderas löpande.
-
Förutsättningar för statligt huvudmannaskap för skolan utreds
Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att ta fram ett beslutsunderlag som kan skapa förutsättningar för ett statligt huvudmannaskap för skolan. Utredningen ska omfatta samtliga skolformer utom förskolan och den kommunala vuxenutbildningen.
-
Regeringen tillsätter utredning om en resultatbaserad sfi-peng till utbildningsanordnare
Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att föreslå hur en ersättning till utbildningsanordnare för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) som baseras på uppnådda språkresultat kan utformas. Syftet med den så kallade sfi-pengen är att bidra till bättre resultat inom sfi.
-
Över en miljard extra till skolan nästa år
För att möta den tuffa utmaning som covid-19-pandemin medför förstärks det statliga stödet till skolväsendet med 1 miljard kronor 2021. Syftet är att bidra till goda förutsättningar för kommunerna att kunna säkerställa att alla barn och elever får den utbildning de har rätt till, trots pandemin.
-
Nya uppdrag till Skolverket i regleringsbrevet för 2021
Regeringen har fattat beslut om Skolverkets regleringsbrev för budgetåret 2021. Beslutet innebär att myndigheten får flera nya uppdrag, bland annat gällande en mentorsutbildning för nyexaminerade lärares introduktionsperiod, en rekryteringsutbildning för blivande rektorer, nationell samordning av undervisningen i minoritetsspråk samt tillämpningen av bestämmelserna om tilläggsbelopp.
-
Rekommendation om fjärr- eller distansundervisning i gymnasieskolan förlängs
Den 3 december rekommenderade Folkhälsomyndigheten att gymnasieskolan skulle övergå till fjärr- eller distansundervisning, med vissa undantag, från den 7 december till och med den 6 januari 2021. Mot bakgrund av det rådande läget har myndigheten beslutat att förlänga denna rekommendation till och med den 24 januari 2021 för att i kombination med övriga smittskyddsåtgärder bidra till minskad smittspridning av covid-19 i samhället.