Margot Wallström

Margot Wallström, Utrikes­minister

Utrikesminister

Utrikesdepartementet

”Sverige har en stark röst i världen. Det har vi tack vare vårt långsiktiga och globala engagemang. Vår höga trovärdighet i internationella sammanhang bygger på en genomtänkt utrikespolitik i frågor som gemensam säkerhet, mänskliga rättigheter, demokrati, bistånd och utveckling. Det ska vi dra nytta av och utveckla vidare.”

Aktuellt från Margot Wallström

  • Iran och Venezuela på utrikesministermöte

    Margot Wallström
    Konsekvenserna av att den amerikanske presidenten beslutat att USA lämnar den kärntekniska överenskommelsen, JCPOA, med Iran är en av de frågor som EU:s utrikesråd behandlar 28 maj. Utrikesminister Margot Wallström företräder Sverige på mötet. Foto: EU-representationen

    Iran, Demokratiska republiken Kongo och situationen i Venezuela är några av de ämnen som EU-ländernas utrikesministrar kommer att diskutera när de möts 28 maj. Den ständiga höga representanten för EU, Federica Mogherini, inleder som vanligt mötet med att ta upp aktuella frågor på utrikesområdet.

  • Konfliktförebyggande åtgärder och Sveriges medlarroll i fokus på fredskonferens i Stockholm

    ”Politics of Peace” är temat när Utrikesdepartementet tillsammans med SIPRI för femte året i rad anordnar Stockholm Forum för Fred och Utveckling den 7-9 maj. Forumet samlar en rad internationella experter för samtal och diskussioner om hur det globala samarbetet inom konfliktförebyggande och hållbar fred kan stärkas. Bland talarna finns utrikesminister Margot Wallström och Isabella Lövin, vice statsminister tillika minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Margot Wallström
Margot Wallström Foto: Marcella Svensson/Regeringskansliet

UD finansierar satsning för att motverka näthat mot journalister

Utrikesdepartementet har beslutat att finansiera en pilotstudie som syftar till att stärka kunskapen om kopplingen mellan näthatskampanjer mot journalister och organiserad desinformation, skriver utrikesminister Margot Wallström.

Säkerhetsrådets kammare i FN:s högkvarter.
Säkerhetsrådets kammare i FN:s högkvarter. UN Photo/Paulo Filgueiras

Vår roll i FN:s säkerhetsråd är att förebygga konflikter

"En möjlighet att verka för globala lösningar för fred, jämställdhet och mänskliga rättigheter där det behövs som mest – men också där det är som allra svårast", skriver utrikesminister Margot Wallström i en debattartikel april 2017.

Margot Wallström i riksdagen
Margot Wallström presenterar Utrikesdeklarationen 2018. Foto: Riksdagen/Anders Löwdin

Utrikesdeklarationen presenterades i riksdagen

Onsdag den 14 februari presenterade utrikesminister Margot Wallström regeringens deklaration om utrikespolitiken, utrikesdeklarationen 2018. Samma dag som utrikesminister Margot Wallström presenterade utrikesdeklarationen gavs studenter möjlighet att diskutera utrikespolitik med utrikesministern och UD.

Margot Wallström presenterade Utrikesdeklarationen 2015
Margot Wallström presenterade Utrikesdeklarationen 2015 Foto: Melker Dahlstrand/Riksdagen

En feministisk utrikespolitik

Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 896 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida