Ann Linde har bytt ansvarsområde, från den 10 september 2019 är hon utrikesminister.

Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor

-

EU- och handelsminister

-

Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-
Artikel från Utrikesdepartementet

Samarbetsmöjligheter diskuterades på konferens om västra Balkan

Publicerad

En ministerkonferens om västra Balkan arrangerades på Europahuset i Stockholm den 24 juni av UD EU, EU-kommissionen och Business Sweden. Möjligheter att intensifiera regionalt samarbete diskuterades liksom ländernas EU-integration och möjligheter för svenska företag att investera i regionen.

Utrikesministern diskuterar med utrikes- och statssekreterare från länderna i regionen under lunchpausen.
Utrikesministern diskuterar med utrikes- och statssekreterare från länderna i regionen under lunchpausen. Foto: Moa Häggblom/Regeringskansliet

Utrikesminister Margot Wallström inledde konferensen och framhöll bland annat Sveriges bilaterala relationer med länderna i västra Balkanregionen och de starka banden mellan våra samhällen. Gemensamma utmaningar uppmärksammandes samt möjligheter att samarbeta kring dessa.

Att bidra till att skapa framtidshopp, inte minst för unga, är ett viktigt gemensamt intresse.

Utrikes- och statssekreterare från länderna i regionen gav sin bild bland annat av hur samarbetet kan ökas för att fortsätta driva utvecklingen i regionen framåt samt även ländernas EU-integration.

Ann Linde, utrikeshandels­minister och ­minister med ansvar för nordiska frågor, öppnade därefter en företagsmodul i samtal med Business Sweden. Svenska företag gavs möjlighet till direkt dialog med tillresta ministrar med innovations- och ekonomiportföljer, för att diskutera eventuella investeringsmöjligheter och samarbete i regionen. Sektorer som infrastruktur och energi är särskilt intressanta i detta sammanhang.

I samband med en avslutande lunch fick ministrarna också tillfälle till bilateral dialog med utrikesministern.