Armenien
Sveriges relationer med Armenien är goda och besöksutbytet under det senaste året har varit tätt. Armenien omfattas av EU:s Östliga partnerskap, som bland annat syftar till att stödja reformprocesser i landet, inklusive demokratisering och respekt för mänskliga rättigheter. Ramverket för relationen mellan EU och Armenien utgörs av ett omfattande och fördjupat partnerskapsavtal. Sveriges riksdag godkände avtalet i maj 2019. Avtalet inkluderar inte en frihandelsdel mot bakgrund av Armeniens medlemskap i Eurasiska ekonomiska unionen (EEU). EU och Armenien har ingått viseringsförenklings- och återtagandeavtal,
Handelsförbindelserna mellan Sverige och Armenien har stärkts under senare år, men handeln är fortsatt begränsad. Sverige importerar främst verkstadsprodukter och kosmetiska produkter från Armenien. Exporten till Armenien består i huvudsak av verkstadsprodukter. Det finns ett växande intresse från svenskt näringsliv för Armenien och flera svenska företag finns etablerade i landet.
Under 2019 inledde Sverige ett bilateralt utvecklingssamarbete med Armenien. Tidigare har Sveriges resultatstrategi för reformsamarbete med Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet för perioden 2014–2020 endast gett utrymme för regionala insatser i Armenien. Syftet med reformsamarbetet är att bidra till ländernas närmande till EU genom stöd främst inriktat på att:
- öka ländernas ekonomiska integrering med EU och deras marknadsekonomiska utveckling,
- bidra till stärkt demokrati, ökad respekt för mänskliga rättigheter och en mer utvecklad rättsstat, samt
- förbättra miljö och begränsa klimatpåverkan.
Jämställdhet är fortsatt en horisontell prioritering inom det svenska stödet. Stödet anpassas till respektive lands ambitioner, förutsättningar och utmaningar i EU-närmandet.
EU stödjer även Armenien genom EU:s grannskapsinstrument. Syftet med ENI är att främja fred, stabilitet och ekonomisk tillväxt i hela regionen genom att stödja politiska och ekonomiska reformer i de 16 partnerländerna. ENI har en total budget på cirka 15,4 miljarder EUR för perioden 2014-2020. Armenien ingår också i Eastern Europe Energy Efficiency and Environment Partnership (E5P).
Sverige öppnade en ambassad i Armeniens huvudstad Jerevan i mars 2014. Armenien har en ambassad i Stockholm.
Visum
UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.
Genvägar
Du kan filtrera innehållet
Totalt 29 träffar.
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Armenien
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Armenien samt en länk till rapporten i sin helhet.
· Rapport från Utrikesdepartementet
-
Armenien - avrådan
Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 14 december 2020 beslutat om att ändra avrådan för resor till Armenien. Följande avrådan gäller: Utrikesdepartementet avråder från alla resor till områden som ligger närmare än 5 kilometer från den internationella gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan. Avrådan gäller tills vidare.
från Utrikesdepartementet
-
Belarus, Ryssland och Latinamerika på utrikesministermöte
Situationen i Belarus, EU:s relationer med Ryssland samt Latinamerika och Västindien är frågor som utrikesminister Ann Linde ska ta upp med sina kollegor när de möts i Luxemburg 12 oktober. Ministrarna ska också ha en informell diskussion om multilateralism under lunchen.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Turkiet och Belarus på EU-toppmöte
EU:s relation till Turkiet och situationen i östra Medelhavet var en fråga som EU-ledarna tog upp när de träffades i Bryssel 1–2 oktober. Stats- och regeringscheferna fick också en kort uppdatering om förhandlingarna med Storbritannien.
· Artikel, Webb-tv från Hans Dahlgren, Statsrådsberedningen
-
Belarus, Turkiet, Kina och inre marknaden på EU-toppmöte
Situationen i Belarus och Turkiet är två utrikespolitiska frågor som EU-ledarna ska ta upp när de möts i Bryssel 1–2 oktober. Stats- och regeringscheferna ska också diskutera EU:s inre marknad och relationen med Kina.
· Artikel från Hans Dahlgren, Statsrådsberedningen
-
Ny ambassadör i Armenien
Regeringen har idag utsett Patrik Svensson till ambassadör i Jerevan, Armenien.
-
Sverige inleder bilateralt utvecklingssamarbete med Armenien
Armenien har en ny reforminriktad regering som kom till makten efter den så kallade sammetsrevolutionen våren 2018. Vid parlamentsvalet i december bekräftades det folkliga stödet för regeringens reformambitioner och ett nytt, ungt och reforminriktat parlament valdes in.
-
Fördjupat partnerskaps- och samarbetsavtal mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater och Armenien
I propositionen föreslås att riksdagen godkänner ett fördjupat partnerskaps- och samarbetsavtal mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Armenien, å andra sidan.
-
Östliga partnerskapet, Libyen och Nordkorea på utrikesministermöte
Samarbetet i det Östliga partnerskapet, Libyen och Nordkorea var några av frågorna som utrikesminister Margot Wallström diskuterade med sina kollegor från EU-länderna 16 juli. Ministrarna fick även en genomgång av de aktuella utrikespolitiska frågorna när EU:s höga representant Federica Mogherini inledde mötet.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
UD publicerar 19 nya landrapporter om mänskliga rättigheter
I dag publicerar Utrikesdepartementet 19 nya rapporter om situationen för de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer i länder i Amerika, Centralasien och Östeuropa. Rapporterna finns att läsa på regeringens hemsida.