Du kan filtrera innehållet
Totalt 36 träffar.
-
Regeringen antar en ny strategi för reformsamarbetet med Östeuropa 2021–2027
Sverige har gjort ett långsiktigt åtagande för att stödja länderna i Östeuropa – Ukraina, Moldavien, Georgien, Belarus, Armenien och Azerbajdzjan – i deras strävan mot stärkt demokrati och hållbar ekonomisk utveckling. Det svenska biståndet utgör en central del av detta stöd och regeringen beslutade i går om en ny strategi för reformsamarbetet med Östeuropa 2021–2027.
-
EU och det Östliga partnerskapet fördjupar samarbetet ytterligare
Ledarna för EU-länderna och länderna inom det Östliga partnerskapet träffas i Bryssel den 15 december för partnerskapets sjätte toppmöte. Statsminister Magdalena Andersson företräder Sverige.
-
Inför toppmötet i östliga partnerskapet
Det östliga partnerskapet är centralt i EU:s gemensamma utrikespolitik. Sedan lanseringen 2009 samarbetar EU inom en rad prioriterade områden med Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Belarus. I en video ger Anna Westerholm, Sveriges ambassadör för östliga partnerskapet, en bild av vad som nu är aktuellt och vad regeringen vill se i samarbetet de närmaste åren. Partnerskapets sjätte toppmöte äger rum i Bryssel den 15 december.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Vaccinerade personer som reser till Sverige från Armenien undantas från inreseförbud och testkrav
Regeringen har beslutat om ändringar i det tillfälliga inreseförbudet till Sverige. Ändringarna innebär att personer som kan visa upp vaccinationsintyg utfärdade i Armenien undantas från inreseförbudet och testkravet.
-
Gulfen, Östliga partnerskapet och Etiopien på EU-möte
När EU-ländernas utrikesministrar den 18 oktober står EU:s relation till Gulfregionen på dagordningen. Ministrarna kommer också att diskutera prioriteringarna för det kommande toppmötet om Östliga partnerskapet i december. Konflikten i norra Etiopien och den instabila situationen i Nicaragua är andra frågor vid mötet.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Ändringar i inreseförbudet för personer som reser till Sverige från vissa länder utanför EU/EES
Regeringen har beslutat om ändringar i det tillfälliga inreseförbudet till Sverige. Ändringarna innebär framför allt att personer som kan visa upp vaccinationsintyg utfärdade i vissa utpekade länder och områden undantas från inreseförbudet. Beslutet innebär också att inreseförbud återinförs från ett antal länder i enlighet med ministerrådets uppdaterade reserekommendation till EU:s medlemsstater, samt att vissa ändringar görs för att göra regleringen om inreseförbud mer enhetlig och förenkla inreseprocessen för både resenärer och gränspolisen.
-
Rekommendation att bemyndiga kommissionen att inleda förhandlingar med tredjeländer om samarbete med Eurojust, 2020/21:FPM46
Faktapromemoria gällande rekommendation till rådets beslut om bemyndigande att inleda förhandlingar om avtal mellan Europeiska unionen och Algeriet, Armenien, Bosnien och Hercegovina, Egypten, Israel, Jordanien, Libanon, Marocko, Tunisien och Turkiet om samarbete mellan Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete (Eurojust) och de behöriga myndigheterna för straffrättsligt samarbete i dessa tredjeländer.
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Armenien
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Armenien samt en länk till rapporten i sin helhet.
· Rapport från Utrikesdepartementet
-
Armenien - avrådan
Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 14 december 2020 beslutat om att ändra avrådan för resor till Armenien. Följande avrådan gäller: Utrikesdepartementet avråder från alla resor till områden som ligger närmare än 5 kilometer från den internationella gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan. Avrådan gäller tills vidare.
från Utrikesdepartementet
-
Belarus, Ryssland och Latinamerika på utrikesministermöte
Situationen i Belarus, EU:s relationer med Ryssland samt Latinamerika och Västindien är frågor som utrikesminister Ann Linde ska ta upp med sina kollegor när de möts i Luxemburg 12 oktober. Ministrarna ska också ha en informell diskussion om multilateralism under lunchen.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Turkiet och Belarus på EU-toppmöte
EU:s relation till Turkiet och situationen i östra Medelhavet var en fråga som EU-ledarna tog upp när de träffades i Bryssel 1–2 oktober. Stats- och regeringscheferna fick också en kort uppdatering om förhandlingarna med Storbritannien.
· Artikel, Webb-tv från Hans Dahlgren, Statsrådsberedningen
-
Belarus, Turkiet, Kina och inre marknaden på EU-toppmöte
Situationen i Belarus och Turkiet är två utrikespolitiska frågor som EU-ledarna ska ta upp när de möts i Bryssel 1–2 oktober. Stats- och regeringscheferna ska också diskutera EU:s inre marknad och relationen med Kina.
· Artikel från Hans Dahlgren, Statsrådsberedningen
-
Ny ambassadör i Armenien
Regeringen har idag utsett Patrik Svensson till ambassadör i Jerevan, Armenien.
-
Sverige inleder bilateralt utvecklingssamarbete med Armenien
Armenien har en ny reforminriktad regering som kom till makten efter den så kallade sammetsrevolutionen våren 2018. Vid parlamentsvalet i december bekräftades det folkliga stödet för regeringens reformambitioner och ett nytt, ungt och reforminriktat parlament valdes in.
-
Fördjupat partnerskaps- och samarbetsavtal mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater och Armenien
I propositionen föreslås att riksdagen godkänner ett fördjupat partnerskaps- och samarbetsavtal mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Armenien, å andra sidan.
-
Östliga partnerskapet, Libyen och Nordkorea på utrikesministermöte
Samarbetet i det Östliga partnerskapet, Libyen och Nordkorea var några av frågorna som utrikesminister Margot Wallström diskuterade med sina kollegor från EU-länderna 16 juli. Ministrarna fick även en genomgång av de aktuella utrikespolitiska frågorna när EU:s höga representant Federica Mogherini inledde mötet.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
UD publicerar 19 nya landrapporter om mänskliga rättigheter
I dag publicerar Utrikesdepartementet 19 nya rapporter om situationen för de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer i länder i Amerika, Centralasien och Östeuropa. Rapporterna finns att läsa på regeringens hemsida.
-
Femte toppmötet inom Östliga partnerskapet
När statsminister Stefan Löfven och de andra stats- och regeringscheferna i EU träffade sina motparter från partnerländerna stod reformer och ett fördjupat, breddat och fokuserat samarbete på dagordningen. Statsminister Stefan Löfven framhöll särskilt vikten av demokrati, jämställdhet och ett stärkt civilsamhälle.
-
Femte toppmötet inom Östliga partnerskapet
Den 24 november träffar statsminister Stefan Löfven och de andra stats- och regeringscheferna i EU sina motparter från de sex partnerländerna Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Georgien, Moldavien och Ukraina. Toppmötet i Bryssel fokuserar på partnerländernas reformarbete och hur det framtida samarbetet kan stärkas och vidareutvecklas.
· Artikel från Statsrådsberedningen
-
Ukrainska reformframgångar inför östra partnerskapets toppmöte
- Vi är övertygade om att förmågan till framgångsrika reformer och att genomföra associationsavtalet med EU är avgörande för Ukrainas framtid”. Det var ambassadör, Lars Danielssons, välkomstord när han öppnade ett möte med Ukrainas vice premiärminister Ivanna Klympush-Tsintsadze.
· Artikel från Utrikesdepartementet