Bulgarien

Relationerna mellan Sverige och Bulgarien är mycket goda. Kärnan i relationerna utgörs, utöver de EU-relaterade frågorna inklusive besöksutbyte, av handel och kulturfrågor.

Bulgarien blev medlem i EU 2007 och i Nato 2004. Landet är också aktivt bland annat i det ekonomiska Svarta havssamarbetet.

Ambassaden i Sofia stängdes den 30 september 2010. I stället ackrediterades en Stockholmsbaserad ambassadör till Bulgarien som besöker landet regelbundet. Ett honorärt generalkonsulat i Sofia upprättades i samband med detta. Härutöver finns ett honorärkonsulat i Varna vid Svarta havskusten. Det finns också en bulgarisk-nordisk handelskammare.

Ett sjuttiotal svenska företag uppskattas vara aktiva i Bulgarien, till exempel ABB, Atlas Copco, Astra Zeneca, Ericsson, Volvo, IKEA, Hennes & Mauritz och Scania. Under 2013 uppgick Sveriges export till Bulgarien till cirka 1088 miljoner kronor, medan importen från Bulgarien uppgick till cirka 761 miljoner kronor. Under första halvåret 2014 uppgick Sveriges export till Bulgarien till drygt 562 miljoner SEK, en ökning med 2,2 %. Sveriges import från Bulgarien uppgick under samma tid till drygt 540 miljoner SEK, en ökning med 4,7 %.

Antalet svenska turister till Bulgarien under 2013 uppgick till cirka 40 000 personer. Flera större svenska researrangörer är aktiva i Bulgarien och erbjuder framför allt resmål vid Svarta havskusten. Den bulgariska kultur- respektive vinterturismen växer samtidigt i omfattning.

Ett drygt femtiotal svenskar beräknas vara bofasta i landet. Vid universitetet i Sofia finns en populär skandinavisk fakultet där studenter kan lära sig bland annat svenska.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumrelger kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök