Cypern
Sverige har diplomatiska förbindelser med Cypern sedan 1960 och har en ambassad Nicosia som är samlokaliserad med Finlands ambassad. Cypern har en ambassad i Stockholm.
Cypern blev medlem i EU 2004 och har euron som valuta sedan 2008.
Inom EU:s fleråriga budgetram 2014–2020 är 30 miljoner euro årligen delegerade för att främja en fredlig återförening av Cypern.
Sverige har ett långvarigt engagemang i FN:s fredsbevarande styrka på ön (den största svenska fredsbevarande insatsen genom tiderna) och vi sekonderar i dagsläget tre personer till insatsen.
Det finns ett antal svenska företag som är verksamma i landet bland annat IKEA och H&M.
Det finns en aktiv svensk förening som omfattar hela ön samt en skandinavisk kyrka med en svensk präst och diakon i turistorten Ayia Napa.
Den svenska charterturismen till Cypern är omfattande.
Visum
UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.
Genvägar
Innehåll om Cypern
Totalt 21 träffar.
-
Utrikesminister Ann Linde delar ut Kungliga Nordstjärneorden till kvinnlig fredsbyggare på Cypern
För att markera tio år av framgångsrikt fredsarbete på Cypern genomförde utrikesminister Ann Linde idag en virtuell dialog och möte med Cyperns religiösa ledare.
· Pressmeddelande från Ann Linde
-
Sudan, Persiska viken och Afghanistan på utrikesministermöte
Situationen i Sudan, EU:s roll i Afghanistan och den regionala säkerheten i Persiska viken och Iran var några ämnen som utrikesminister Ann Linde diskuterade med sina EU-kollegor 11 november i Bryssel. Utrikesministrarna inledde mötet med att ta upp aktuella frågor som situationen i Venezuela, Turkiets borrningar efter olja utanför Cypern och Kina.
· Artikel
-
Klimat och framtidsfrågor på EU-toppmöte
Klimat, EU:s långtidsbudget och EU:s strategiska dagordning för den kommande mandatperioden var frågor på agendan när Stefan Löfven och övriga stats- och regeringschefer från EU-länderna möttes i Bryssel den 20–21 juni. EU-ledarna diskuterade också EU:s externa relationer och utnämning av flera topposter inom EU.
· Artikel från Stefan Löfven, Statsrådsberedningen
-
Ny ambassadör i Cypern
Regeringen har utsett Anders Hagelberg till ambassadör i Nicosia.
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Cypern
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Cypern samt en länk till rapporten i sin helhet.
· Rapport från Utrikesdepartementet
-
10 punkter om Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017-18
Sverige har som principfast medlem i FN:s säkerhetsråd tagit avstamp i ”bottenplattan”: folkrätt, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ett humanitärt perspektiv. Den svenska arbetsmetoden har varit inlyssnande, kreativ och aktiv diplomati med ambitionen att nå resultat.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Ett enträget arbete för fred och säkerhet, en röst åt de som drabbas av krig och konflikt
10 punkter om Sveriges ordförandeskap i FN:s säkerhetsråd juli 2018.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 30
Veckan i säkerhetsrådet: Afghanistan, Libanon, Etiopien/Eritrea, Myanmar, MEPP, Syrien i det politiska respektive humanitära spåret, Cypern, DRK, Sydsudan, Colombia.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 29
Veckan som gått i säkerhetsrådet: Afrika i fokus denna vecka med möten som rört Libyen, Sahel och Västafrika, samarbetet mellan Afrikanska Unionen och FN samt mellan FN:s säkerhetsråd och AU:s fred och säkerhetsråd (AUPSC). Därtill diskuterades Cypern.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 5
Föregående vecka i säkerhetsrådet: Mandatförlängning för FN:s insats på Cypern (UNFICYP), förlängning av sanktionsregim avseende Centralafrikanska republiken (CAR), ordförandeuttalande om FN:s kontor för Västafrika och Sahel (UNOWAS), möte om Syrien/hum, ordförandeuttalande om FN:s och AU:s gemensamma insats i Darfur (UNAMID), pressuttalande om attack mot FN:s insats i Demokratiska republiken Kongo (DRK) och möte i sanktionskommittén för Sudan.
· Artikel från Utrikesdepartementet