Cypern

Diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Cypern upprättades 1960, när Cypern blev en självständig stat. Cypern öppnade ambassad i Stockholm 1994 och Sverige öppnade ambassad i Nicosia 2004.

Sverigebilden är i stort sett positiv på hela ön. Två skäl är Sveriges långvariga engagemang i FN:s fredsbevarande styrka på ön (den största svenska fredsbevarande insatsen genom tiderna) och det faktum att svenska arkeologer på ett unikt sätt kartlagt en del av öns historia. Sverige har den största samlingen cypriotiska arkeologiska fynd utanför Cypern (Medelhavsmuseet).

Cirka 1 500 svenskar är fast bosatta på ön, varav knappt ett hundratal på den norra delen. Det finns en aktiv svensk förening med lokalavdelningar i Nicosia, Larnaca, Limassol och Paphos samt en skandinavisk kyrka med en svensk präst och diakon i turistorten Agia Napa.

Sveriges export omfattar bland annat maskiner, teleutrustning och pappersvaror medan vi importerar främst livsmedel, frukt (fruktjuice) och kemikalier. Härtill kommer den omfattande charterturismen med runt 120 000 besökande svenskar per år. Större svenska företag anser att den cypriotiska marknaden är för begränsad för att motivera etablering på platsen och låter ofta sina affärspartner i Grekland även inkludera Cypern i sitt verksamhetsområde.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumrelger kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet