Kosovo

Sverige har diplomatiska förbindelser med Kosovo sedan Kosovos självständighetsförklaring 2008 och har en ambassad i Pristina. Kosovo har en ambassad i Stockholm.

Sverige stödjer den pågående omfattande reformprocess som syftar till ett framtida kosovariskt medlemskap i EU. Ett Stabiliserings- och associeringsavtal mellan Kosovo och EU trädde i kraft 2016.

Sveriges reformsamarbete med Kosovo styrs av Resultatstrategin för reformsamarbete med Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet för perioden 2014–2020. Stödet till Kosovo uppgår årligen till ca 95 miljoner kronor. Syftet med reformsamarbetet är att bidra till att hjälpa Kosovo att förbereda sig för ett EU-medlemskap genom stöd främst inriktat på: 1) ökad ekonomisk integrering med EU och marknadsekonomisk utveckling 2) stärkt demokrati, ökad respekt för mänskliga rättigheter och en mer utvecklad rättsstat, samt 3) förbättrad miljö och begränsad klimatpåverkan.

Det svenska stödet genomförs samordnat med/eller som komplement till de insatser som genomförs inom ramen för EU:s instrument för förmedlemsskapsstöd (IPA) som uppgår till ca 11,7 miljarder euro för hela regionen under perioden 2014–2020.

Sverige bidrar med militära rådgivare till NATO-styrkan KFOR och en rådgivare till NATO Advisory and Liaison Team (NALT). Sverige bidrar också med personal till EU:s rättsstatsinsats EULEX (inom bland annat polis, domstol, kriminalvård) liksom till OSSE:s (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) insats i Kosovo.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 23 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida
 • Nya ambassadörer till Sverige

  Fyra ambassadörer överlämnade onsdagen 8 maj 2019 sina kreditivbrev till H.M. Konungen i högtidlig audiens på Stockholms slott. Kreditivbrevet är en fullmakt utfärdad av ambassadörens statschef. I och med att brevet nu är överlämnat till Sveriges statschef kan ambassadören fullt ut representera sitt land i Sverige.

  Nya ambassadörer till Sverige
 • Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Kosovo

  Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Kosovo samt en länk till rapporten i sin helhet.

  Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Kosovo
 • Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 50

  Handskak framför flaggor.

  Veckan som gick i säkerhetsrådet: Arriamöte om förhindrande av folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten, Afghanistan, Sudan/Darfur, Internationella avvecklingsmekanismen för brottmålstribunaler (IRMCT/MICT), Iran/icke-spridning, Haiti/MINUSJUSTH, resolution om polis, rättsliga frågor och kriminalvård, Centralafrika/UNOCA, resolution om Centralafrikanska republiken (MINUSCA, resolution om gränsöverskridande humanitärt stöd till Syrien, Libanon, Jemen, Sudan/ICC. Golanhöjderna/UNDOF, Kosovo.

  Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 50
 • Ny ambassadör i Kosovo

  Regeringen har utsett Karin Hernmarck Ahliny till ambassadör i Pristina.

  Ny ambassadör i Kosovo
 • Ryssland och Iran på dagordningen på EU-möte

  Margot Wallström och Federica Mogherini

  EU:s relationer med Ryssland, strategin för västra Balkan och Iran är några av de ämnen utrikesministrarna diskuterar på utrikesrådets möte i Luxemburg den 16 april. Den ständiga representanten Federica Mogherini inleder mötet med att ta upp några aktuella frågor på utrikesområdet.

  Ryssland och Iran på dagordningen på EU-möte
 • Rättsstatens principer och valrättsakt på allmänna rådet

  Möte i Europabyggnaden i Bryssel

  När EU-ministrarna möts i Luxemburg den 17 april ska de besluta om en reform av den europeiska valrättsakten. De ska även diskutera rättsstatens principer i Polen och utvidgningsfrågor.

  Rättsstatens principer och valrättsakt på allmänna rådet
 • Säkerhetssamarbete med Västra Balkan, migration och e-bevis på EU-möte

  Morgan Johansson intervjuas av två journalister

  Dagordningen är diger när EU:s ministerråd för rättsliga och inrikes frågor träffas 8–9 mars. Ministrarna ska bland annat diskutera hur EU kan samarbeta bättre om säkerhet och terrorismbekämpning med länderna på Västra Balkan, få en lägesrapport om migrationssituationen och diskutera förslag om digitala bedrägerier och bättre tillgång till e-bevisning över gränser.

  Säkerhetssamarbete med Västra Balkan, migration och e-bevis på EU-möte
 • Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 6

  Mansour Al-Otaibi, från månadens ordförandeland Kuwait, leder en öppen debatt om säkerhetsrådet arbetsmetoder.

  Föregående vecka i säkerhetsrådet: Syrien/kem, Syrien/hum, öppen debatt om rådets arbetsmetoder, Kosovo/UNMIK, Irak/UNAMI, ISIL/Daesh, Maldiverna, Sudan/sanktionsregim.

  Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 6
 • Libyen och Israel-Palestina på EU-utrikesministermöte

  Utrikesminister Margot Wallström

  På årets första utrikesministermöte i Bryssel på måndag 22 januari står relationen mellan Israel-Palestina, Libyen och EU:s relation med AVS-länderna på dagordningen. Utrikesminister Margot Wallström som representerar Sverige kommer också att delta i den inofficiella lunchen med Palestinas president Abbas.

  Libyen och Israel-Palestina på EU-utrikesministermöte
 • Oscar Stenström besöker fyra länder på västra Balkan

  Den 21-24 januari besöker EU- och handelsministerns statssekreterare Oscar Stenström Serbien, Makedonien, Kosovo och Albanien. Syftet med resan är att bekräfta de goda bilaterala relationerna, undersöka möjligheterna till utökat handelsutbyte och visa stöd för svenska företag aktiva i regionen.

  Oscar Stenström besöker fyra länder på västra Balkan