Moldavien
Sverige har goda bilaterala relationer med Moldavien. Närmandet till EU är en viktig drivkraft för reformprocessen i Moldavien och EU:s relationer med Moldavien har fördjupats, inte minst inom ramen för det Östliga partnerskapet. EU och Moldavien har undertecknat ett associeringsavtal (AA), som ersätter det tidigare partnerskaps- och samarbetsavtalet (PSA). Associeringsavtalet innebär också att ett fördjupat frihandelsområde (Deep and Comprehensive Free Trade Area, DCFTA) skapats mellan EU och Moldavien. Moldaviska medborgare kan sedan 2014 resa viseringsfritt till Schengen.
Sveriges reformsamarbete med Moldavien styrs av en resultatstrategi för reformsamarbete med Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet för perioden 2014–2020. Syftet med reformsamarbetet är att bidra till ländernas närmande till EU genom stöd främst inriktat på att:
- öka ländernas ekonomiska integrering med EU och deras marknadsekonomiska utveckling,
- bidra till stärkt demokrati, ökad respekt för mänskliga rättigheter och en mer utvecklad rättsstat, samt
- förbättrad miljö och begränsad klimatpåverkan.
Jämställdhet är fortsatt en horisontell prioritering inom det svenska stödet. Stödet anpassas till respektive lands förutsättningar och utmaningar i EU-närmandet.
EU stödjer Moldavien genom EU:s grannskapsinstrument (European Neighbourhood Instrument, ENI). Syftet med ENI är att främja fred, stabilitet och ekonomisk tillväxt i hela regionen genom att stödja politiska och ekonomiska reformer i partnerländerna. ENI har en total budget på cirka 15,4 miljarder EUR för perioden 2014–2020.
Den politiska utvecklingen i Moldavien har varit turbulent under de senaste åren. I rådslutsatser från februari 2018 uttryckte EU sin oro över en haltande reformprocess och lagstiftningsinitiativ som gick emot Venedigkommissionens rekommendationer och som befarades underlätta korruption. Efter ett icke-transparent domstolsbeslut att ogiltigförklara borgmästarvalet i Chisinau i juni 2018 beslutade EU att suspendera det makrofinansiella stödet om 100 miljoner euro som var öronmärkt för Moldavien. Insatserna i Moldavien fokuserades istället till civilsamhället och förändringsaktörer i väntan på att nödvändiga reformer skulle genomföras för att stärka demokrati, rättsstat och korruptionsbekämpning. En ny och reformvänlig regeringskoalition kom till makten i juni 2019, men föll några månader senare efter en misstroendeomröstning i parlamentet.
Handeln mellan Sverige och Moldavien är begränsad. Den svenska importen från Moldavien utgörs till stor del av textilprodukter och livsmedel medan en stor del av exporten utgörs av transportmedel samt maskiner och apparater.
År 2010 uppgraderade Sverige sitt sektionskontor i huvudstaden Chisinau till ambassad. Moldavien har en ambassad i Stockholm sedan 2006.
Visum
UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.
Genvägar
Innehåll om Moldavien
Totalt 36 träffar.
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Moldavien
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Moldavien samt en länk till rapporten i sin helhet.
· Rapport från Utrikesdepartementet
-
Regeringen möter bakslag för demokratin i världen med extra stöd till demokratikämpar
Coronapandemin innebär enorma konsekvenser för den globala utvecklingen. Den globala trenden av demokratisk tillbakagång och inskränkningar av mänskliga rättigheter, som kunnat noteras en längre tid, ser ut att förstärkas av pandemin och länders respons på den. Regeringen ökar därför sitt stöd till aktörer som främjar och skyddar mänskliga rättigheter och demokrati globalt. Totalt får aktörerna 116 miljoner kronor. Ökningen uppgår till 39 miljoner kronor.
-
Peter Eriksson besöker Moldavien
Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete, besöker Moldavien den 10–12 februari. På programmet står bland annat möten med den moldaviska statsledningen samt med Sveriges samarbetspartner från det civila samhället. Eriksson kommer även träffa oppositionspolitiker, medieföreträdare och andra samarbetspartners i landet.
-
Iran, Irak och Centralafrikanska republiken på utrikesministermöte
Utrikesministrarna kommer att diskutera situationen i Iran och de ökade spänningarna mellan landet och USA på mötet i utrikesrådet den 15 juli. Irak och Centralafrikanska republiken står också på agendan när utrikesminister Margot Wallström träffar sina kollegor i Bryssel.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
EU:s globala strategi och arbetsmetoder på EU:s utrikesråd
Effektivare utrikes- och säkerhetspolitik och fredsprocessen i Mellanöstern var två av frågorna på dagordningen när utrikesminister Margot Wallström träffade sina utrikesministerkollegor 17 juni. Tillsammans med försvarsministrarna gjorde utrikesministrarna också en genomlysning av EU:s globala strategi.
-
Östliga partnerskapet och Venezuela på utrikesministrarnas möte
Situationen i Afghanistan och Venezuela var två av frågorna när utrikesminister Margot Wallström träffade sina utrikesministerkollegor 8 april. Utrikesministrarna diskuterade även samarbetet inom det Östliga partnerskapet som bildades för tio år sedan.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Diskussioner om Jemen, Moldavien och Kina på utrikesministermöte
Situationen i Jemen och Moldavien var två av frågorna på dagordningen när utrikesminister Margot Wallström träffade sina utrikesministerkollegor i Bryssel 18 mars. De diskuterade också EU:s framtida relation med Kina.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Kina, Jemen och Moldavien på EU:s utrikesråd
EU:s framtida relation med Kina och situationen i Jemen och Moldavien är några av de frågor som EU:s utrikesråd behandlar 18 mars. På mötet träffar utrikesminister Margot Wallström EU-ländernas utrikesministrar.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Östliga partnerskapet, Libyen och Nordkorea på utrikesministermöte
Samarbetet i det Östliga partnerskapet, Libyen och Nordkorea var några av frågorna som utrikesminister Margot Wallström diskuterade med sina kollegor från EU-länderna 16 juli. Ministrarna fick även en genomgång av de aktuella utrikespolitiska frågorna när EU:s höga representant Federica Mogherini inledde mötet.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
UD publicerar 19 nya landrapporter om mänskliga rättigheter
I dag publicerar Utrikesdepartementet 19 nya rapporter om situationen för de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer i länder i Amerika, Centralasien och Östeuropa. Rapporterna finns att läsa på regeringens hemsida.