Schweiz

De bilaterala relationerna mellan Sverige och Schweiz är mycket goda. De senaste åren har ett regelbundet officiellt besöksutbyte mellan länderna ägt rum på regerings- och parlamentsnivå. Informella träffar äger också ofta rum inom ramen för World Economic Forum i Davos, där flera svenska regeringsmedlemmar har deltagit. Besök sker även på kommunal nivå.

Den svenska bilaterala representationen i Schweiz består av Sveriges ambassad i Bern. Magnus Hartog-Holm är ambassadör sedan 2014. Ambassaden stöds av fem underlydande honorärkonsulat i Schweiz (Basel, Genève, Lausanne, Lugano och Zürich). Sverige har även en ständig representation vid de internationella organisationerna i Genève.

Enligt officiell schweizisk statistik bor drygt 8 000 svenska medborgare i Schweiz. Räknar man därtill med de som har dubbelt medborgarskap torde det totalt röra sig om mellan 15 000 och 20 000 personer. Svenskarna bor huvudsakligen i Zürich med omnejd, i Genève och i kantonen Vaud.

Det finns cirka 100 svenska dotterbolag i Schweiz. Viktiga exempel på svensk-schweiziskt näringslivssamarbete är ABB, som har huvudkontor i Zürich, och Tetrapak i Lausanne. IKEA öppnade sitt första utomnordiska varuhus i Schweiz och har nu totalt nio varuhus i landet, varav fyra har öppnat de senaste sju åren. Hennes & Mauritz har ett sjuttiotal butiker i Schweiz. Volvo har en relativt betydande försäljning med marknadsandelar som ligger klart över europeiskt snitt. Business Sweden har ett lokalt kontor i Zürich där också den svensk-schweiziska handelskammaren (SSCC) har sitt huvudsäte.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumrelger kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 36 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida