Serbien
Sverige har diplomatiska förbindelser med Serbien sedan 1917 och har en ambassad i Belgrad. Serbien har en ambassad i Stockholm.
Sverige stödjer den pågående omfattande reformprocess som syftar till ett framtida serbiskt medlemskap i EU. År 2014 inleddes Serbiens anslutningsförhandlingar med EU. Stabiliserings- och associeringsavtal mellan Serbien och EU trädde i kraft 2013. Sedan 2009 råder viseringsfrihet för resor mellan Serbien och EU.
Sveriges reformsamarbete med Serbien styrs av Resultatstrategin för reformsamarbete med Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet för perioden 2014–2020. Stödet till Serbien uppgår årligen till ca 110 miljoner kronor. Syftet med reformsamarbetet är att bidra till att hjälpa Serbiens att förbereda sig för ett EU-medlemskap genom stöd främst inriktat på: 1) ökad ekonomisk integrering med EU och marknadsekonomisk utveckling 2) stärkt demokrati, ökad respekt för mänskliga rättigheter och en mer utvecklad rättsstat, samt 3) förbättrad miljö och begränsad klimatpåverkan.
Det svenska stödet genomförs samordnat med/eller som komplement till de insatser som genomförs inom ramen för EU:s instrument för förmedlemsskapsstöd (IPA) som uppgår till ca 11,7 miljarder euro för hela regionen under perioden 2014–2020.
Flera svenska företag har etablerat sig i landet, bland annat ABB, Atlas Copco, Ericsson, IKEA, Scania, SKF, Tetra Pak och Volvo Lastvagnar.
Visum
UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.
Genvägar
Innehåll om Serbien
Totalt 32 träffar.
-
Ryssland och Belarus på utrikesministermöte
EU:s relationer med Ryssland och situationen i Belarus var frågor som utrikesminister Ann Linde diskuterade med sina kollegor när de träffades i Luxemburg 12 oktober. Ministrarna hade också en informell diskussion om Belgrad-Pristinadialogen under lunchen.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Belarus, Ryssland och Latinamerika på utrikesministermöte
Situationen i Belarus, EU:s relationer med Ryssland samt Latinamerika och Västindien är frågor som utrikesminister Ann Linde ska ta upp med sina kollegor när de möts i Luxemburg 12 oktober. Ministrarna ska också ha en informell diskussion om multilateralism under lunchen.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Regeringen vill främja demokrati och mänskliga rättigheter i ny strategi för västra Balkan och Turkiet
Inskränkningar av demokratin, mänskliga rättigheter och rättsstaten blir vanligare i världen. Därför har regeringen idag beslutat att fokusera särskilt på dessa problem när en ny strategi för Sveriges reformsamarbete med västra Balkan och Turkiet ska tas fram.
-
Ändringar i det tillfälliga inreseförbudet till Sverige
Regeringen har i dag beslutat om en ändring i det tillfälliga inreseförbudet till Sverige. Ändringen innebär att den som är bosatt i Serbien eller Montenegro inte längre ska undantas från inreseförbudet. Beslutet ligger i linje med ministerrådets uppdaterade rekommendation till EU:s medlemsstater.
-
Statsministern deltar i EU-toppmöte med västra Balkan
Idag träffar statsminister Stefan Löfven och EU:s övriga stats- och regeringschefer ledarna från sex länder på västra Balkan, i ett videomöte. Coronautbrottet och konsekvenserna av det är en fråga på agendan men ledarna ska även diskutera utökat samarbete mellan EU och länderna på västra Balkan.
· Artikel från Stefan Löfven, Statsrådsberedningen
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Serbien
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Serbien samt en länk till rapporten i sin helhet.
· Rapport från Utrikesdepartementet
-
Ryssland och Iran på dagordningen på EU-möte
EU:s relationer med Ryssland, strategin för västra Balkan och Iran är några av de ämnen utrikesministrarna diskuterar på utrikesrådets möte i Luxemburg den 16 april. Den ständiga representanten Federica Mogherini inleder mötet med att ta upp några aktuella frågor på utrikesområdet.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Rättsstatens principer och valrättsakt på allmänna rådet
När EU-ministrarna möts i Luxemburg den 17 april ska de besluta om en reform av den europeiska valrättsakten. De ska även diskutera rättsstatens principer i Polen och utvidgningsfrågor.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Säkerhetssamarbete med Västra Balkan, migration och e-bevis på EU-möte
Dagordningen är diger när EU:s ministerråd för rättsliga och inrikes frågor träffas 8–9 mars. Ministrarna ska bland annat diskutera hur EU kan samarbeta bättre om säkerhet och terrorismbekämpning med länderna på Västra Balkan, få en lägesrapport om migrationssituationen och diskutera förslag om digitala bedrägerier och bättre tillgång till e-bevisning över gränser.
-
Libyen och Israel-Palestina på EU-utrikesministermöte
På årets första utrikesministermöte i Bryssel på måndag 22 januari står relationen mellan Israel-Palestina, Libyen och EU:s relation med AVS-länderna på dagordningen. Utrikesminister Margot Wallström som representerar Sverige kommer också att delta i den inofficiella lunchen med Palestinas president Abbas.
· Artikel från Utrikesdepartementet