Innehållet publicerades under perioden

-

Tal av Amanda Lind vid tillkännagivandet av ALMA-priset 2020

Publicerad

Stockholm, 31 mars 2020.
Det talade ordet gäller.

Kära vänner,

Vi lever i tider som är osäkra och på många sätt skrämmande. Hur kan vi förklara för våra barn vad som händer när vi knappt förstår det själva? När åtgärder för att skydda människor riskerar att öka avståndet mellan oss, hur kan barn och unga vuxna hitta hopp – för i dag och för framtiden?

Astrid Lindgren var inte rädd för att visa barn de mindre ljusa delarna av livet. Hon litade på att barnen – och de vuxna omkring dem – kan hitta sätt att hantera komplexitet och oro. Ibland med humor, ibland med mer allvar och djup, som till exempel i Bröderna Lejonhjärta, där det finns stor sorg, men också stort hopp.

Ni kanske känner till att Pippi Långstrump uppfanns av Astrid Lindgren när hennes dotter som var sjuk i lunginflammation, bad henne berätta en historia om en flicka med det namnet. Ett sätt att undgå oron, eller kanske bara tristessen? Pippi visade sig dock vara så mycket mer. Hon har varit – och fortsätter att vara – en förebild för flickor och pojkar i hela världen. Hon visar att det där med att vara stark och oberoende inte utesluter att vara mänsklig och sårbar.

I dessa tider, där vikten av empati mellan oss är tydligare än någonsin, är läsning ett sätt att minska avstånd och korsa gränser.

Många barn måste i dag stanna hemma utan att veta när de får gå ut och träffa sina vänner igen. Litteratur kan då vara ett sätt att utforska världen hemifrån – eller till och med hitta nya världar som kan ge tröst, eller helt enkelt något annat att tänka på. Detta är särskilt viktigt i tider som dessa.

Litteraturens kraft gör det uppenbart varför läsfrämjande är en av mina viktigaste prioriteringar som Sveriges kulturminister, och varför Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är så viktigt.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne grundades av den svenska regeringen 2002 och är världens största internationella pris för barn- och ungdomslitteratur.

Nu ska ni få reda på vem som blir årets pristagare 2020. Därför överlämnar jag ordet till juryn. Ta hand er, var ni än är, och tack till er alla för ert ovärderliga arbete med att hjälpa barn och unga vuxna att hitta nya världar och finna hopp i denna värld!