Innehållet publicerades under perioden

-
Uttalande från

Stefan Löfven om resultatet i Storbritanniens folkomröstning

Publicerad

Det står klart att Storbritanniens folk har röstat för att lämna EU. Vi respekterar deras beslut, men det är allvarligt. Främst för britterna som hade haft mycket att vinna på att stanna kvar, men också för EU.

Sverige mister nu en viktig samarbetspartner i EU. Vi har ofta drivit frågor tillsammans, inte minst de viktiga handelsfrågorna. Storbritannien kommer att fortsätta vara en viktig samarbetspartner för Sverige också i sin nya roll som icke EU-land.

Regeringens utgångspunkt är ansvar för Sverige. Nu behövs stabilitet och långsiktighet. Att britterna lämnar kommer att få stora konsekvenser. Men det påverkar inte vår övertygelse om hur viktigt det europeiska samarbetet är. Vårt behov av ett fungerande europeiskt samarbete har aldrig varit större. Det gäller inte minst för Sverige som är ett litet exportberoende land. EU ger oss större möjligheter att lösa vår tids problem, men ökar också förutsättningarna för fler jobb och ökad tillväxt. Och det borgar för fred och säkerhet.

Debatten och kampanjen som föregick folkomröstningen är samtidigt en väckarklocka för Europa. Den lockade fram en stark polarisering och illavarslande nationalism. Det visar att EU:s samarbete måste utvecklas och bli bättre.

Vi måste kunna visa att vårt samarbete faktiskt klarar av att hantera våra gemensamma utmaningar på det sätt människor förväntar sig. Vi måste ha ordning och reda på den europeiska arbetsmarknaden, klimat och miljöutmaningarna känner inga gränser, och alla EU-länder måste ta ansvar för de flyktingar som flyr till Europa.

Samarbetet måste alltid ha folkets förtroende. Vi måste bygga ett EU för folket, av folket, med folket – ett EU som levererar i människors vardag.