Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Uttalande från Utrikesdepartementet

Uttalande av utrikesminister Margot Wallström med anledning av gripanden i Turkiet

Publicerad

Gripandet av de två partiledarna för det turkiska oppositionspartiet HDP, Figen Yüksekdağ och Selahattin Demirtaş, tillsammans med en rad andra partimedlemmar natten till idag är extremt oroande. De kan inte ses som isolerade fall utan som en fortsättning på en längre tid av åtgärder mot HDP-företrädare. Vi förväntar oss att dessa folkvalda företrädare släpps. Arresteringarna riskerar att underblåsa de redan existerande motsättningarna i landet. De följer på tidigare arresteringar av företrädare för civilsamhället och medier, senast symboliserat av arresteringarna av chefredaktören för tidningen Cumhuriyet. Fri media och opposition är förutsättningar för ett pluralistiskt demokratiskt samhälle. Att dessa grupper attackeras är därför illavarslande.

Det är viktigt att Turkiet återgår till en normalisering och att dialogen mellan opposition och regering återupptas. En återgång till fredsprocessen med PKK är nödvändig för landets fortsatta demokratisering och regionens stabilitet. Det är viktigt att EU:s medlemsstater reagerar samlat för att mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Turkiet upprätthålls.

Presskontakt