Uttalande av utrikesministern med anledning av OPCW:s rapport om kemvapenattacken i Khan Sheikhoun den 4 april 2017

Jag fördömer i de starkaste ordalag användningen av nervgas i Khan Sheikhoun den 4 april i år, som bekräftas i OPCW:s rapport idag. Det här är första gången sedan den avskyvärda attacken 2013 i Al-Ghouta som nervgas har använts i den väpnade konflikten i Syrien, och liksom i Al-Ghouta skördade attacken i Khan Sheikhoun ett stort antal civila dödsoffer.

Jag välkomnar OPCW:s grundliga och professionella arbete och ser fram emot den utredning om ansvarsfrågan som nu tar vid av FN:s och OPCW:s gemensamma undersökningsmekanism. Användningen av kemiska vapen är fullständigt oacceptabel och strider mot folkrätten. De ansvariga måste ställas till svars. Straffrihet är inget alternativ.

Sverige kommer att följa frågan och bidra till dess fortsatta hantering i OPCW, EU och FN:s säkerhetsråd.

Kontakt

Adriana Haxhimustafa
T.f. pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström
Mobil 070-2663105
e-post till Adriana Haxhimustafa