Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Uttalande från Utrikesdepartementet

Uttalande med anledning av Sveriges begäran om extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd angående situationen i Jerusalem

Publicerad

Med anledning av utvecklingen i Jerusalem har Sverige, Frankrike och Egypten, på svenskt initiativ, begärt ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd. Syftet är att säkerhetsrådets medlemmar ska diskutera hur FN och världssamfundet kan finna vägar att minska spänningarna.

Sveriges regering ser med stor oro på de senaste dagarnas utveckling med ökade spänningar och våldsanvändning i och runt Jerusalem, framförallt kring Haram al-Sharif/Tempelberget. Tre världsreligioner har starka rötter i Jerusalem, som redan 1947 fick en särskild status av FN.

Det är nu av yttersta vikt att parterna samarbetar för att minska spänningarna och deeskalera situationen, avstår från provokativt agerande och våld, samt att status quo gällande de heliga platserna bevaras.