Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Uttalande från Utrikesdepartementet

Uttalande - Katalonien

Publicerad

Regeringen uttrycker sitt fulla stöd för den spanska regeringens och dess institutioners ansträngningar för att säkerställa den konstitutionella ordningen i Katalonien i enlighet med rättsstatens principer och med respekt för medborgarnas rättigheter. Det nyval som utlysts i Katalonien till den 21 december öppnar vägen för en återgång till den konstitutionella ordningen och en normalisering av läget.

Den ensidiga självständighetsförklaring som i fredags antogs i det nu upplösta katalanska parlamentet strider mot den spanska konstitutionen och är därmed olaglig enligt spansk rätt. Som Sverige tidigare påpekat är frågan om Kataloniens ställning i Spanien en intern spansk angelägenhet och en lösning måste sökas inom den spanska konstitutionens ramar.