Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Uttalande från Utrikesdepartementet

Uttalande av utrikesminister Margot Wallström med anledning av attackerna i Syrien natten till lördag

Publicerad

Konflikten i Syrien har dödat hundratusentals människor. Miljoner människor har tvingats på flykt, familjer har splittrats och liv har slagits i spillror. Konflikten har inneburit övergrepp och våld från den syriska regimen och dess allierade. Användandet av kemiska vapen är Syrienkonfliktens mest fruktansvärda vapen. Kemvapen är förbjudna och användningen av dem är ett allvarligt hot mot internationell fred och säkerhet. Sverige har förståelse för den ilska som väcks av de fasansfulla dåd som har begåtts i Syrien.

Vi beklagar att säkerhetsrådet inte minst på grund av ryska veton inte kunnat enas om hur användningen av kemvapen i Syrien ska stoppas på politisk väg och i enlighet med FN-stadgan. USA, Storbritannien och Frankrike har i natt agerat militärt i Syrien med syfte att avskräcka från användning av kemiska vapen.

Ansträngningarna för att nå en politisk lösning och efterleva kemvapenförbudet fortsätter. Det är nu viktigt att konflikten inte eskalerar, att den FN-ledda processen fortgår och att säkerhetsrådet tar sitt folkrättsliga ansvar. Det är bara så vi kan nå varaktig fred i Syrien.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.