Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Uttalande från Utrikesdepartementet

Uttalande av utrikesminister Margot Wallström med anledning av överenskommelsen mellan Eritrea och Etiopien

Publicerad

Sverige välkomnar den överenskommelse som slöts mellan Eritrea och Etiopien i Asmara den 9 juli. Eritreas president Isaias Afwerki och Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har visat mod och ledarskap som öppnar för en historisk möjlighet för fred, samarbete och ekonomisk utveckling för Eritrea och Etiopien, liksom för hela Afrikas horn. Det ger nytt hopp och inspiration till miljontals människor i regionen och ännu en gång har samarbete, dialog och diplomati visat sig vara den enda vägen för att säkra freden.

Sverige har under en lång tid engagerat sig för en lösning av konflikten mellan Eritrea och Etiopien. Det är därför glädjande att ett enat FN:s säkerhetsråd, under det svenska ordförandeskapet, i tisdags kväll kunde anta ett uttalande till stöd för överenskommelsen. Säkerhetsrådet välkomnar särskilt ländernas gemensamma åtagande att genomföra gränsdragningen och står redo att bistå Eritrea och Etiopien i den fortsatta processen med att normalisera sina relationer.

Sverige kommer, i nära samarbete med Eritrea och Etiopien samt FN:s generalsekreterare António Guterres som i veckan återvände från Etiopien, att fortsätta våra ansträngningar för att främja denna positiva utveckling under Sveriges ordförandeskap i säkerhetsrådet och därefter.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.