Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Uttalande från Statsrådsberedningen

Uttalande av statsministern med anledning av situationen i Syrien

Publicerad

Den syriska mardrömmen har pågått i över sju år. En offensiv mot Idlib riskerar att utlösa ytterligare en humanitär katastrof. Tre miljoner människor, varav en miljon barn, sitter fast i Idlib.

Trots det förbereder den syriska regimen och dess allierade en storskalig militär offensiv. Sverige uppmanar fortsatt de så kallade Astanagaranterna Ryssland, Iran, och Turkiet att göra allt för att förhindra denna offensiv. Jag ger fullt stöd till FN:s generalsekreterare António Guterres som i skarpaste ordalag varnat för ett blodbad och sagt att det är absolut nödvändigt att skydda civila. Sverige har ett stort bidrag till humanitära insatser. FN påminner om att det krävs beredskap från hela världssamfundet för att hantera de oöverskådliga humanitära konsekvenser som en offensiv skulle leda till.

Jag har talat med FN-sändebudet Staffan de Mistura om läget i Syrien och specifikt i Idlib. Sverige stöder Staffan de Misturas arbete och de internationella ansträngningarna för att förmå de ansvariga att förhindra en offensiv, skydda civila och trappa ned våldet. Jag har också talat med FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet som betonade vikten av att skapa utrymme för fortsatta förhandlingar.

Som medlem i FN:s säkerhetsråd driver Sverige på för en fredlig lösning på konflikten i Syrien och för att skydda civila. Men till syvende och sist vilar ansvaret på den syriska regimen och dess allierade, inte minst Ryssland och Iran.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.