Uttalande från Utrikesdepartementet

Uttalande av utrikesminister Ann Linde om Stena Impero

Publicerad

Det är med stor lättnad vi mottagit beskedet att fartyget Stena Impero och kvarvarande besättning har släppts av iranska myndigheter. Efter mer än två månader är besättningen nu äntligen på väg hem till sina familjer.

Sverige har haft nära dialog med Storbritannien som är flaggstat och bär ett särskilt ansvar för fartyget, med rederiet; svenskägda Stena Bulk, och även andra aktörer. Stena Bulk har kontinuerligt hållit regeringen uppdaterad.

Under denna period då fartyget kvarhållits har vi även haft en tät kontakt med iranska företrädare på alla nivåer och ställt tydliga krav på att det ska släppas. Statsministern och jag tog upp frågan i mötet med Irans president Rouhani under FN:s generalförsamling.

Sveriges röst är viktig och det är i just sådana här situationer som vi ser hur våra kontakter med andra länder kan bidra till diplomatiska och fredliga lösningar.

Kontakt

Jasmina Sofic
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00