Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Uttalande från Ann Linde

Uttalande från utrikesminister Ann Linde efter EU:s extra utrikesministermöte

Publicerad

EU:s utrikesministrar höll idag en extrainkallad videokonferens med anledning av den akuta utvecklingen i Belarus.

Presidentvalet som ägde rum i Belarus den 9 augusti var, som vi alla såg, varken fritt eller rättvist. Den svenska regeringen har varit tydlig med vilka krav och förväntningar som fanns inför valet: respekt för de mänskliga rättigheterna, inga trakasserier av oppositionen eller civilsamhället.

EU har också reagerat tydligt. Den 11 augusti gjorde EU ett skarpt uttalande som krävde att alla som frihetsberövats i samband med valet omedelbart skulle släppas. EU krävde också att det belarusiska ledarskapet skulle inleda en genuin dialog med oppositionen.

I det extrainsatta rådsmöte mellan EU:s utrikesministrar idag har Sverige upprepat att EU:s reaktion mot den belarusiska regeringens agerande måste vara kraftfullt. Jag framförde att EU omedelbart borde inleda arbetet för att anta nya sanktioner mot individer som bär ett ansvar för våldet, för ogrundade gripanden och för fusket i samband med det genomförda presidentvalet. Jag underströk samtidigt att EU:s åtgärder inte fick leda till att befolkningen isoleras eller bestraffas för regimens våldsamma agerande. Sverige framhöll även att EU borde utöka stödet till civilsamhället och oberoende journalister i Belarus.

EU-mötet idag resulterade i ett kraftfullt fördömande av våldet mot demonstranter och det omfattande valfusket. Lukasjenko uppmanandes att omedelbart inleda en dialog med oppositionen. EU uttryckte beredskap i att bistå i ansträngningarna att inleda en sådan dialog. EU:s ministrar enades också om att EU nu ska påbörja arbetet med att ta fram sanktioner mot personer som bär ansvar för våld mot demonstranter och för valfusket. Detta är ett viktigt första steg.

Kontakt

Mikael Lindström
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00