Hoppa till huvudinnehåll

Regeringens arbete i Europeiska rådet

Europeiska rådet består av EU-ländernas stats- och regeringschefer. Rådet beslutar om EU:s övergripande riktlinjer, prioriteringar och mål inom bland annat EU:s utrikes- och försvarspolitik, ekonomiska politik och sysselsättningspolitik. Statsminister Ulf Kristersson representerar Sverige i detta arbete.

Ansvariga statsråd
Ulf Kristersson
Ansvariga departement
Statsrådsberedningen

Fakta om Europeiska rådet

  • Detta är Europeiska rådet

    Rådets möteslokal i Bryssel med en matta i många färger och många personer i rummet.
    Europeiska rådet och ministerrådets möteslokal i Bryssel Foto: Europeiska rådet

    Europeiska rådet utgörs av EU-ländernas stats- och regeringschefer och är EU:s högsta organ. Det är Europeiska rådet som bestämmer den övergripande inriktningen på EU:s politik men det har ingen lagstiftande funktion. Enligt EU:s fördrag ska EU-ländernas högsta ledare träffas i Europeiska rådet minst fyra gånger om året, vanligtvis i mars, juni, oktober och december. Ibland behöver ledarna träffas på kort varsel och utbyta åsikter i angelägna frågor utan att fatta formella beslut. Då hålls så kallade informella möten.

    Den lagstiftande funktionen finns hos Europeiska unionens råd (även kallat ministerrådet). Där träffas övriga ministrar från varje medlemsland som ansvarar för en specifik sakfråga för att förhandla och fatta formella beslut om EU:s lagstiftning. Det finns en gemensam möteskalender för samtliga möten i Europeiska rådet och Europeiska unionens råd där alla möten läggs in löpande.

Fakta: Europeiska rådet

  • Bestämmer den övergripande inriktningen på EU:s politik.
  • Består av EU-ländernas stats- och regeringschefer.
  • Har i regel toppmöten i Bryssel fyra gånger per år.
  • Har ingen lagstiftande funktion.

Sök efter innehåll om Europeiska rådet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 82 träffar.

Laddar...