Hoppa till huvudinnehåll

Försvars­­departementet

Försvarsdepartementet ansvarar för frågor om Sveriges militära försvar, samordning av civilt försvar och samhällets krisberedskap samt skydd mot olyckor. Departementet planerar på strategisk nivå internationella insatser och säkerhetsfrämjande verksamhet och ger uppdrag till myndigheterna att genomföra samt följa upp dessa insatser.

Aktuellt från Försvarsdepartementet

  • Två miljarder kronor i nytt stöd från IFU till Ukraina

    International Fund for Ukraine (IFU) som Sverige är en bidragande partner till har meddelat om ett nytt stödpaket på 150 miljoner pund (175 miljoner euro, två miljarder kronor) för att stärka Ukrainas militära kapacitet. Paketet består av en del på drygt 950 miljoner kronor till förstärkt luftförsvar och en del på drygt en miljard kronor till förstärkta maritima förmågor.

  • 75 miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina

    För att ytterligare förstärka Sveriges stöd till Ukraina och säkerställa en långsiktighet är regeringen och Sverigedemokraterna överens om att skapa en treårig ram för det militära stödet till Ukraina på sammanlagt 75 miljarder kronor för 2024–2026, 25 miljarder per år.

  • Proposition om skärpta regler för explosiva varor överlämnad till riksdagen

    Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen med förslag om skärpta regler för explosiva varor. Bland annat föreslår regeringen ett nationellt tillståndsregister för explosiva varor och att kriminalisera förstadier till brott mot tillståndsplikten. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 8 juli 2024.

Pressmeddelande
Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet

DCA-propositionen lämnas till Sveriges riksdag

Regeringen har den 8 maj beslutat att överlämna propositionen som avser försvarssamarbetsavtalet (DCA) mellan Sverige och USA till Sveriges riksdag. Avtalet kompletterar Sveriges anslutning till Nato och stärker försvaret av Sverige genom att underlätta amerikansk militär närvaro i Sverige.

Nordefcos försvarsministrar står utomhus bredvid varandra.
Nordefcos försvarsministrar. Foto: Danska försvarsministeriet

Gemensam vision fördjupar nordiskt försvarssamarbete

I samband med Nordefcos försvarsministermöte den 29–30 april i Tórshavn, Färöarna, undertecknade de nordiska försvarsministrarna en gemensam vision för det nordiska försvarssamarbetet, Vision 2030. 

Carl-Oskar Bohlin, Hans Wallmark och Pål Jonson står bredvid varandra.
Försvarsberedningens ordförande Hans Wallmark överlämnade slutrapporten Stärkt försvarsförmåga, Sverige som allierad (Ds 2024:6) till försvarsminister Pål Jonson och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Försvars­beredningen överlämnade totalförsvarsrapporten Stärkt försvarsförmåga, Sverige som allierad

Fredagen den 26 april 2024 överlämnade Försvarsberedningen sin rapport Stärkt försvarsförmåga, Sverige som allierad till försvarsministern Pål Jonson och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

Illustration: Regeringskansliet

Förslag inom Försvars­­­departementets områden - Vårbudgeten 2024

I regeringens vårproposition för 2024 finns flera förslag som rör Försvarsdepartementets områden. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Den 15 april överlämnade regeringen vårpropositionen till riksdagen.

Militärklädd person.
Sedan Sverige gick med i Partnerskap för fred, PFF, har samarbetet med Nato gradvis ökat. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Sverige i Nato

Den 7 mars 2024 inträdde Sverige som fullvärdig medlem i Nato. Nato är en försvarsallians som syftar till att värna de allierades frihet och säkerhet. Här hittar du aktuell information om Sveriges roll och regeringens arbete och politik i Nato.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Regeringens prioritering: Säkerhetspolitiska läget

Europa och Sverige befinner sig i ett av de allvarligaste säkerhetspolitiska lägena sedan det andra världskrigets slut. Inom ramen för prioriteringen ska politiska reformer utarbetas och genomföras för att lösa Sveriges viktigaste samhällsproblem. Åtgärder i fokus: totalförsvaret upprustas, stöd till Ukraina och säkerhets- och försvarspolitiken läggs om.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Militärt stöd till Ukraina

Sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har Sverige bidragit med militärt stöd till Ukraina. Det har skett en betydande förändring av nivå och innehåll på stödet som Sverige lämnar. Från skyddsutrustning i det första beslutet till stridsvagnar, avancerade vapensystem och ammunition i senare paket. Det totala värdet av Sveriges militära stöd till Ukraina är drygt 22,2 miljarder kronor (12 december 2023).

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Försvarsinnovation

Regeringen lanserade våren 2023 ett initiativ för att höja förmågan och takten för innovation inom försvarsindustrin. Försvarsinnovationsinitiativet ska genom ökad och fördjupad samverkan inom och mellan näringsliv och myndigheter, i flera olika sektorer, skapa mervärden. Syftet är att stärka Sveriges försvars- och säkerhetsförmåga samt öka konkurrenskraften i försvarsindustrin.

Innehåll från Försvarsdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1276 träffar.

Laddar...