Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Likvärdig behandling blir krav för kommuner i nytt regeringsförslag

Publicerad

Regeringen har beslutat att överlämna en proposition till riksdagen med förslag om likvärdiga krav för utförare av kommunal verksamhet. Regeringen anser att det finns ett stort principiellt värde i att verksamheter hanteras på ett likvärdigt sätt oavsett utförare och kan också konstatera att det finns ett brett stöd för den uppfattningen.

– För regeringen är det viktigt att det så långt som möjligt råder lika villkor för all kommunal verksamhet, oavsett om den bedrivs av en privat utförare eller i egen regi. Det här förslaget ökar transparensen och främjar därmed konkurrens på lika villkor. Det bidrar också till att öka kvaliteten i all verksamhet, oavsett utförare, säger civilminister Erik Slottner.

Fullmäktige i både kommuner och regioner har en skyldighet att anta ett program med mål och riktlinjer för verksamhet som utförs av privata utförare. I programmet ska anges hur målen och riktlinjerna ska följas upp och hur allmänheten ska få insyn i arbetet. Skyldigheten syftar till att förtydliga kommuners och regioners ansvar att systematiskt kontrollera privata utförares verksamhet.

I propositionen föreslås att skyldigheten att anta ett program med mål och riktlinjer även ska omfatta den verksamhet som kommuner och regioner bedriver i egen regi.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.

Presskontakt

Erika Svanström
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-648 65 48
e-post till Erika Svanström
Laddar...